Reconstructie van ‘De Digitale Stad’ onderweg

Een reconstructie van de vroege internetgemeenschap DDS zal “hopelijk dit jaar nog” in de collectie van het Amsterdam Museum worden opgenomen.

Bezoekers van het Amsterdam Museum kunnen binnenkort weer De Digitale Stad bezoeken. Een van de eerste online gemeenschappen van Nederland, inmiddels offline, wordt momenteel gereconstrueerd. Het project re:DDS is in de fase van 'digitale opgravingen', maar een reconstructie zal “hopelijk dit jaar nog” ten toon worden gesteld, zegt webarcheoloog Tjarda de Haan van het Amsterdam Museum.

“De Digitale Stad heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de internetcultuur in Amsterdam”, zegt De Haan. “Als we niets doen, dan gaat dat digitaal cultureel erfgoed verloren.”

Openbare terminals

De Digitale Stad werd twintig jaar geleden opgericht en was een plek waar leden met elkaar konden chatten, e-mailen en andere delen van internet bekijken. Wie geen internet of pc thuis had, kon naar een van de openbare terminals om De Digitale Stad te bezoeken. Het Amsterdam Museum neemt een van die terminals op in zijn vaste collectie, een gift van Waag Society, aldus De Haan. Die komt te staan op de afdeling twintigste-eeuwse geschiedenis van het museum. Uiteindelijk moet op die terminal de gereconstrueerde DDS draaien.

De Haan en vrijwilligers zamelen digitale kopieën in van De Digitale Stad. Paul Vogel, een van de programmeurs van DDS destijds, en anderen hadden al enkele servers bewaard. Vogel werkt aan een programma om verschillende versies van De Digitale Stad toegankelijk te maken, zodat bezoekers als tijdreizigers door De Digitale Stad kunnen klikken.

Mijn gekozen waardering € -

In de afgelopen jaren zijn superhelden de favoriete hoofdpersonen van veel Hollywood-filmmakers geworden. Maar wie zijn de bedenkers van de helden die iedereen kent en hoe opereren de uitgeverijen die de personages bezitten?ΠPeter Teffer interviewt stripmakers en analyseert de economische en culturele impact van de superheld.