Een muzikale trip door het winkelcentrum. Over de bijzondere samenwerking van elektronica-duo Tempers met architect Rem Koolhaas

STEUN RO

Dat kenden we al: songwriters die een themaplaat maken over de liefde, dood, echtscheiding of oorlog. Sinds kort is er Junkspace, een album dat geheel is geweid aan winkelcentra. Starring: architect Rem Koolhaas.

De een wil er nog niet dood gevonden worden, de ander raast er het liefst zo snel en doelgericht mogelijk doorheen. En dan heb je nog de liefhebbers die er gerust een dag kunnen doorbrengen: bakkie koffie op het overdekte terras, de gevulde boodschappentassen onder de formicatafel, praten over het weer dat ver weg is in het subtropische winkelcentrumklimaat, en natuurlijk lekker kijken naar al die krioelende mensen.

Jasmine Golestaneh raakte al op jonge leeftijd gefascineerd door het winkelcentrum. De frontvrouw van Tempers heeft Iraanse wortels, groeide op in Londen en studeerde in Oxford. Maar haar fascinatie ontstond niet in een luxueus warenhuis als Harrods, maar op vakantie in de Sunny State. “Als ik bij mijn oma in Florida logeerde, dan was een bezoek aan het winkelcentrum het hoogtepunt,” vertelt ze. “Dat hadden wij niet in Londen. De watervallen en roltrappen: het voelde als een soort Disneyland.”

Die fascinatie werd in de loop der jaren alleen maar sterker en gold inmiddels ook voor andere gedeelde ruimten zoals hotels, stations en luchthavens. “Plekken die we alleen passeren, maar waarmee we wel een korte relatie hebben.”

Schrijft en fotografeert sinds 1998 voor kranten, tijdschriften en online. Oprichter/eigenaar van www.iederverdienteenboek.nl Maakt graag lange reportages, waarbij hij uiteenlopende mensen voor langere tijd volgt. Dat kunnen sporters of muzikanten zijn, maar ook drugsverslaafden tijdens een Lourdes-reis. Publiceerde de boeken "Onder Marokkanen" (2006), "Bezeten" (biografie over Ton Boot, 2009) en Rock City - Verhalen uit muziekstad Groningen (2017). Won in 2014 de Groninger Persprijs . Woont en werkt sinds 2006 in Groningen.