Sappig Verhaal

Gif van schimmels (Mycotoxinen) zit vaak in ons voedsel.

'Residuen bestrijdingsmiddelen in sinaasappelsap uit sapmachines binnen de norm' 

Bij het snel doorlezen van zo'n bericht (8 april 2015, website Nederlandse Voedings- en Warenautoriteit NVWA) blijven twee begrippen hangen, namelijk 'bestrijdingsmiddelen' en 'sapmachine'. Een eerste negatieve associatie. Want is er dan iets met sapmachines en sap aan de hand? Dat is vast niet de boodschap van de opstellers van het nieuwsbericht! Pas later lees ik het bericht op de NVWA website nog eens goed. Bedoeld wordt een geruststellende mededeling, maar het tegenovergestelde is zojuist gebeurd. Ik weet zeker dat ik niet de enige lezer ben die dat is overkomen. In de Journalistiek is dit een berucht fenomeen. De boodschap luidt: Sinaasappels schillen of gebruik van de sapmachine, het is om het even wat betreft de bestrijdingsmiddelen tegen schimmels die je mogelijk naar binnen krijgt.

Sapmachine

Resultaat is wel dat ik het bericht heel serieus ben gaan lezen en de diverse rapporten die de NVWA heel transparant (open data) heeft geplaatst. Ook ben ik eens goed naar zo'n sapmachine gaan kijken en naar datgene wat de fabrikant daarover te melden heeft. Een flesje van 1 euro in een lokale supermarkt is snel gevuld. Enkele sinaasappels moeten er aan geloven. Het is wel een beetje een kliederboel.

Onder de tafel waarop de Zûmex apparatuur is opgesteld, staat een kartonnen doos met een tweetal flink beschimmelde sinaasappelen. Dat is dan wel weer vreemd. Hoezo bestrijdingsmiddelen? Het lijkt er op dat deze badge sinaasappelen niet behandeld is met schimmeldodende middelen. Anderzijds betekent dit dat sinaasappels die wel door de visuele selectie komen mogelijk behoorlijk verontreinigd zijn met schimmels. Komen deze schimmels in grote hoeveelheid in het sap? Dat wordt nu niet gemeten door de NVWA, althans in dit onderzoek. Op het 'timmermansoog' zie je niets bijzonder in het doorzichtig kunststof flesje.

Schimmels

Worden we misschien niet door de hond maar door de kat gebeten om het beeldend te zeggen? Misschien dan minder (of geen) bestrijdingsmiddelen, maar wel schimmels en schimmelgif? Deze schimmels komen immers vast wel in het flesje terecht. Ik heb de sinaasappelsap met smaak opgedronken en niets bijzonders gemerkt. Gif van schimmels (Mycotoxinen) zit vaak in ons voedsel zonder dat we er problemen van ondervinden. Het toxisch effect van mycotoxinen na inname door mens en dier hangt af van een aantal factoren zoals concentratie, duur van de blootstelling, toxine soort, werkingsmechanisme, metabolisme en afweersysteem. Sommige mycotoxinen kunnen mogelijk kanker en tumoren veroorzaken terwijl andere mycotoxinen schade kunnen toebrengen aan lever, nieren, geslachtsorganen of het zenuwstelsel. Maar dan spreken we over andere situaties. Fruit is gezond en dat staat als een huis. Het verhaal is zo wel sappig genoeg, toch?   

Mijn gekozen waardering € -