Schubert wint bij stilettodiva Ellen ten Damme

Niemand kan wat Ellen ten Damme kan. Duitse liefdesschlagers, Franse chansons en acrobatiek in één circusshow. Toch vervalt de stilettodiva in herhalingen.

Drie uur lang rent, danst en wiebelt Ellen ten Damme rond op enorme hakken. ‘U vraagt zich af, hoe houdt ze dat vol?’, roept ze zelf aan het begin van de show om direct haar megapumps uit te trekken. Voila, daar volgen andere glitterlaarzen. Zelfspot en bravoure in één handeling, het kenmerkt de stilettodiva in haar nieuwe circusshow.

Alleskunner

Met Cirque Stiletto had ze een onverwacht succes. De combinatie van circusacts (met dank aan producent Henk van der Meijden) met haar eigenzinnige repertoirekeuze pakte goed uit.

Video!

Een vervolg kon niet uitblijven. Dus zien we weer hoe Ten Damme naar het nok van Carré wordt gehezen, hoe ze in enorme jurken rondparadeert en hoe ze laat horen vloeiend Frans en Duits te zingen. En dat ze viool kan spelen. En dat ze kan turnen. En dat ze piano kan spelen.

Kleuter

Leuk dat Ellen alles beheerst, maar daarin herhaalt ze zich wel. Alsof een kleuter zijn kunstje vertoont op commando van opa Henk. Gelukkig is Ten Damme ook de weerbarstige zangeres die haar eigen plan trekt. Dus heeft ze een eclectische verzameling aan zangnummers op de setlijst staan. In welk circus begint de show na de pauze met Der Erlkönig van Schubert, gezongen vanaf een trampoline? In welk circus hoor je de Adèle Bloemendaal-klasssieker Jaloezie?

Hoogmoed

Ellen ten Damme excelleert vooral met haar stem en met haar branie. Thema van Cirque Stiletto 2 zijn de Zeven Zonden. Het stoutste meisje van de stad kan zich helemaal uitleven met Hoogmoed, Hebzucht, Lust, Nijd, Gulzigheid, Woede en Luiheid. Al zit die laatste ondeugd niet echt in haar karakter.

Repertoire uit de Berlijnse jaren twintig, Parijs na de oorlog moeten zwoele zondige zomeravonden oproepen. Atmosfeer tien, duidelijkheid een zuinige zes. Je moet als toeschouwer erg veel moeite doen om die zeven Bijbelse elementen in de show terug te vinden. Jammer, maar het levert in ieder geval een originele muzikale show op, waarbij de alleskunners van de Wëreldbänd apart vermeld dienen te worden.

Pompeus

Wie het pompeuze muzikale behang van Cirque du Soleil kent, weet hoe uniek Ellen ten Damme met haar circusband klinkt. Nu nog de drie uur show een half uur inkorten, en het feestje aan de Amstel kan niet meer stuk.

Cirque Stiletto 2, www.stardustcircus.com, Carré t/m 29 september, toernee NL t/m 15 januari 2014

Mijn gekozen waardering € -

SmaakMaker Dirk Koppes proeft en fileert het culturele klimaat. Deze AlbertHeijnHater was hoofdredacteur van Carp, chef cultuur bij De Pers, en schreef een reisboek over Cubaanse jongeren. Hij selecteert verplicht lees- , proef- en kijkvoer.

Geef een antwoord