SmeerCees huilt, lacht en bedondert

De Ahold-fraude kostte miljarden maar levert een glansrol op voor Han Römer als hysterische huilebalk Cees van der Hoeven. Verleiders II is een financiële tragedie in kluchtige verpakking.

We houden van gevallen helden. Zij, die hemelhoog reikten en onmetelijk diep vielen. Voetballers die zich na afloop van hun loopbaan een levercirrose drinken, schaatsers die in wrok omkijken naar die ene gemiste gouden Olympische plak. De componist die na zijn negende symfonie gebroken en bankroet de laatste adem uitblaast.

Zakkenvuller

Diezelfde compassie brengen we niet op voor financiële toppers die veranderen in floppers. Rijkman Groenink zal tot het eind van zijn dagen als zakkenvuller bespot worden, Bernie Madoff mag levenslang in zijn cel wegrotten. Grote verschil: zij dachten alleen aan hun eigen bankrekeningen, streefden geen hoger doel dan hun eigenbelang na. Toch is hun val niet minder diep.

Beerput

Neem Cees van der Hoeven, topman van Ahold, die vijf keer achter elkaar tot beste manager van het jaar werd uitgeroepen. De supermarkt-CEO behaalde klinkende resultaten met een agressie expansiestrategie. Jammer genoeg bleken die winstcijfers gebaseerd op frauduleuze documenten. Toen die fraude bekend werd, opende zich een beerput met side letters en andere dubieuze contracten.

Judas

Het verhaal leent zich tot een klassieke Griekse tragedie, waarbij de schurk door zijn hoogmoed ten val komt en daardoor inzicht in zijn lot verwerft. Interessant is dat Van der Hoeven niet alleen uit eigenbelang opereerde, maar ook Ahold zo groot en winstgevend mogelijk wilde maken. Geen James Bond-duivel of Bijbelse Judas.

Pierre Bokma

De voormalige cabaretiers George van Houts en Tom de Ket besloten van de Ahold-affaire een ouderwetse komedie te maken. De verleiders II: val van een super-man gaat verder waar De verleiders I: de casanova’s van de vastgoedfraude was gebleven. Dat eerste deel werd een van de grootste theatersuccessen van de afgelopen seizoenen dankzij topacteurs die een geraffineerde mix brachten van uitleg over de vastgoedfraude en komische scènes met vastgoedboeren. Met als spil een duivelse Pierre Bokma, de intrigant die financiële zonde zaaide en faillissementen oogstte.

Pianoterreur

Aan Han Römer de ondankbare taak om in Bokma’s voetsporen te treden met de rol van Cees van der Hoeven. Han wordt geholpen door Victor Löw als Oibibio-kapitein Ronald Jan Heijn en door veteraan Jules Croiset als de oude Albert Heijn. Eeuwige butler Walter Crommelin mag deze keer piano spelen en als de geest van de overleden Gerrit Jan Heijn zijn familieleden terroriseren.

Oh-la-la

Dit gezelschap komt samen op het Britse kasteel van Albert, om te beslissen hoe het nu verder moet met Ahold en met Cees. Op de Victoriaanse burcht ontvouwt zich een klucht met vele deuren, doorkijkjes en oh-la-la momenten. De hele Ahold-fraude dreigt daardoor op de achtergrond te verdwijnen, het hele drama is teruggebracht tot de survival van Cees. Daardoor ontbreekt in De verleiders II de unieke combinatie van witteboordencriminaliteit met comedy, zoals we die in De verleiders I zagen. De supermarktfraude wordt er in een paar minuten doorheen gejast.

Trophy wife

Accent ligt daardoor op de figuur van Cees van der Hoeven. Een huilebalk, vindt de een. Iemand die mooie verhalen kon vertellen en zo de Raad van Bestuur meekreeg met zijn wilde plannen. Een proleet met een midlifecrisis, die daarom een 20 jaar jongere ‘poppiedroppie’ trophy wife aanschafte. Iedereen heeft een mening over Cees, wat Han Römer de vrijheid verschaft zich uit te leven in een extreme rol. Hij huilt, lacht, bedondert, krijst, knielt, en windt de theaterbezoekers om zijn vingers. De andere acteurs bieden goed tegenspel (Victor Löw schmiert als de neohippie Ronald Jan Heijn), maar de beste oneliners zijn nu eenmaal voor Cees. Zijn teksten zijn duidelijk door twee cabaretiers geschreven:  de ene woordspeling is nog vernuftiger dan de andere.

De verleiding II is minder verrassend dan zijn voorganger en mist de subtiliteit die bij de witteboordencriminaliteit hoort. De lach wint van de traan bij de val van deze super-man Cees.

http://www.de-verleiders.nl, tournee t/m 8 juni

http://youtu.be/lF-uI3veuz8

Mijn gekozen waardering € -

SmaakMaker Dirk Koppes proeft en fileert het culturele klimaat. Deze AlbertHeijnHater was hoofdredacteur van Carp, chef cultuur bij De Pers, en schreef een reisboek over Cubaanse jongeren. Hij selecteert verplicht lees- , proef- en kijkvoer.