SP Heuvelrug wil meer verkiezingsborden bij referendum

De Heuvelrugse SP vindt een enkel verkiezingsbord per dorpskern te weinig. Er moeten er rond het Oekraïnereferendum net zoveel komen als bij andere verkiezingen, ook al kost dat drieënhalfduizend euro extra. 'Als je kwaad bloed wilt voorkomen moet je de suggestie niet wekken dat je de borden wil verstoppen.'

Dat vraagt SP-raadslid Lyander Schmitz vanavond, met een amendement op een raadsvoorstel. In dat voorstel trekt de gemeente Heuvelrug €60.000 uit om het referendum -over vier weken, op 6 april- te organiseren. Schmitz wil dat bedrag optrekken tot €63.500, om de plaatsing van meer verkiezingsborden te kunnen financieren.

Het referendum draait om de vraag of Nederland akkoord moet gaan met het associatieverdrag dat de Europese Unie wil aangaan met Oekraïne. Dat verdrag is een soort aspirant-lidmaatschap en vergemakkelijkt het verkeer en de handel tussen staten.

De rijksoverheid vergoedt niet alle kosten die gemeenten maken om het referendum te organiseren. In sommige andere gemeenten gaan daarom niet alle stembureaus open -daar worden rechtszaken over gevoerd- maar op de Heuvelrug openen alle gebruikelijke stembureaus de deuren.

Verstopt

De gemeente Heuvelrug heeft kennelijk wel bezuinigd op het aantal verkiezingsborden; er staan nu zeven borden, een in elke dorpscentrum, terwijl er gewoonlijk tweeëndertig verspreid staan over de zeven dorpen.

Dat is tegen het zere been van de Heuvelrugse SP, die vindt een enkel affichebord per dorpskern te weinig is om de inwoners te laten zien dat er een referendum wordt gehouden.

‘Ik woon zelf in Leersum en kon ‘m nauwelijks vinden. Dat is al heel gek, dat ze het bord op een nieuwe plek plaatsen, achter de AH, waar niemand hem ziet.’

Volgens Schmitz wekt het Heuverugcollege hiermee de suggestie partijdig te zijn in het referendum, want bij een opkomst van minder dan 30% is het referendum ongeldig. ‘Hij zit nu min of meer verstopt. Dan wek je een verkeerde suggestie als Heuvelrugcollege, met daarin allemaal gevestigde partijen, allemaal uit het ja-kamp. Als je kwaad bloed wilt voorkomen moet je de suggestie niet wekken dat je ze wilt verstoppen.’

Tegen

Schmitz gaat zelf in elk geval tegen stemmen. ‘Uiteraard. Omdat de VS en Rusland over de rug van Europa en Oekraïne een soort politiek oorlogje uitvechten en daar moeten we zeker niet de burger de dupe van laten worden. We moeten geen handel willen drijven met een Oekraïne waar Rusland het niet eens mee is. En we hebben al vrijhandelsverdragen, dus op zich is dat al genoeg. Dus het is alleen maar een soort pesterijtje, in mijn ogen.’

Mijn gekozen waardering € -

Een actualiteit staat zelden op zichzelf, die komt voort uit context. Daarom reist Anthon Keuchenius (1964) graag rond, ongeveer tussen Heuvelrug en Jemen, om die context in tekst en beeld te brengen. Liefst ruim voor- of nadat die actualiteit zich voordoet. Of waar anderen hem laten liggen.