Sportcolumn: Alleen Liverpool kan Frank de Boer verlossing brengen

Ajax verloor de Nederlandse topper van PSV (1-2) en Liverpool bleef steken op een 1-1 gelijkspel in de Engelse Merseyside-derby met Everton. Mark van den Heuvel legt uit wat het één precies met het ander te maken heeft.

Ze gingen lange tijd gelijk op zondagmiddag, Ajax, de club van trainer Frank de Boer (tegen PSV) en Liverpool, mogelijk de nieuwe werkgever van De Boer (in de stadsderby met Everton). Maar waar de 1-1 in Liverpool ook na negentig minuten nog op het scorebord stond, luisterde de Uruguayaan Gaston Pereiro zijn basisdebuut voor PSV in de slotfase op met de winnende1-2.

De Premier League lonkt steeds nadrukkelijker, zei Frank de Boer in de aanloop naar het duel met PSV. En dat zal na de gevoelige nederlaag voor eigen publiek niet anders zijn. Voor De Boer rest slechts de conclusie dat zijn beslissing om Ajax aan het einde van het verlaten te verlaten, na vijf redelijk succesvol verlopen jaren, de enige juiste is. Het is niet zozeer de methode De Boer die in Amsterdam aan vervanging, als wel de wens van De Boer zelf om zijn grenzen ook eens in het buitenland te verkennen.

Gezaag

Het is slechts een kwestie van tijd voordat het grote gezaag aan zijn stoelpoten gaat beginnen, voor zo ver dat proces niet allang in gang is gezet. Het explosiegevaar neemt na de recente nederlaag alleen maar toe in Amsterdam, hoewel Ajax nog steeds de ranglijst aanvoert. Maar dat is natuurlijk slechts een momentopname en biedt geen enkele houvast noch garantie.

De moed zal Frank de Boer zo langzamerhand ook wel in de schoenen zijn gezonken want in die hele ‘punt-naar-voren-punt-naar-achteren-discussie’ werd hij de voorbije weken opnieuw keihard afgevallen door Cruijff. Nu is De Boer natuurlijk nooit een echte ‘Cruijff-trainer’ geweest, maar de almachtige lijkt er zo langzamerhand schoon genoeg van te hebben dat zijn stalorders (punt naar achteren) keihard worden genegeerd door De Boer (punt naar voren).

Systeemwijziging

De Boer volgde Cruijff de voorbije seizoenen uiterst gedwee, met z’n punt naar achteren, maar een systeemwijziging (met de punt naar voren) was noodzakelijk om vooral de nieuwe aanvoerder Davy Klaassen dichter bij het doel van de tegenstander te laten opereren, zo legde hij voor het seizen begon geduldig uit. Het is een omzetting, die  voorlopig nog niet aan de (hoge) verwachten heeft voldaan. Maar De Boer – volkomen onafhankelijk, zowel in financieel als spiritueel opzicht – laat zich niet in hokjes duwen. Ook niet het hokje van JC. En dat siert hem. Ook al wilde het door Cruijff voorgeschreven aantrekkelijke, aanvalsspel ook tegen PSV opnieuw niet erg vlotten.
John Heitinga

Hoe zal ‘big’ John Heitinga op de tribune (…) hebben gekeken naar het geploeter van de jonge verdedigers, die hem links en rechts in de pikorde voorbij zijn gestreefd? De aanwezigheid van Heitinga, in de marge van de kleedkamer, roept alleen maar meer vraagtekens op over het aankoopbeleid van Marc Overmars. Aan het begin van dit lopende seizoen leek er nog een motiverende werking van Heitinga uit te gaan, maar in zijn geval geldt steeds meer de ongeschreven voetbalwet: naar wie niet speelt wordt ook niet (echt) geluisterd.

Vroegen we ons aan het begin van het seizoen nog lacherig af welke chirurg de met knieproblemen kampende Heitinga in hemelsnaam had goedgekeurd, zo langzamerhand is de stemming omgeslagen naar een gevoel van medelijden. Hoeft helemaal niet natuurlijk – Heitinga is vermoedelijk één van de best betaalde Ajacieden met een jaarsalaris van één miljoen euro – maar dat hij zelf ook iets anders van zijn rentree had voorgesteld mag duidelijk zijn. En dat geldt ongetwijfeld ook voor die andere grootverdiener die zondag in de Amsterdam Arena naast hem op de tribune zat, Nick Viergever.

Waar het elftal van Frank de Boer overloopt van het zelf opgeleide talent, faalt het aankoopbeleid Marc Overmars aan alle kanten en  lacht opleider Wim Jonk stilletjes in zijn vuist.

Uitgang/Exit

Ondertussen lijkt de man die 87-voudig international Heitinga negeert, of gewoon niet goed genoeg vindt voor het eerste elftal van Ajax, Frank de Boer, op weg naar de uitgang. Liverpool, waar de positie van Brendan Rodgers steeds meer onder vuur komt te liggen, biedt trouwens niet de enige exit. Ook Newcastle United zit steeds meer verlegen om een trainer die af en toe eens een wedstrijd wint. Maar de kans lijkt vrij klein dat De Boer daar in deze fase van zijn carrière op in zal gaan. Zoals gezegd, voor het geld hoeft hij het niet te doen en zijn ambities rijken verder dan de Engelse middenmoot. Alleen Liverpool kan Frank de Boer verlossing brengen.

Als dat geen troostrijke gedachte is.

UPDATE: Die troostrijke gedachte kan zo maar snel werkelijkheid worden

Het was, summier samengevat, de Superzondag van Frank de Boer en Brendan Rodgers. En van Pep. En van Louis, die ongenadig hard op z’n snufferd ging tegen Arsenal. En  van al die andere trainers die  zichzelf zo ontzettend serieus nemen.

@MJvdHeuvel

 

Mijn gekozen waardering € -

Sportcolumnist