Sportcolumn: De eindstand van het seizoen 2015-’16

Frans Lomans, de bevlogen hoofdredacteur van Panorama, vroeg aan de vooravond van het nieuwe voetbalseizoen om een prognose, dus kreeg hij een prognose. Wie wordt kampioen, wie degradeert en wie wordt de revelatie van het jaar?

Frans Lomans, de aimabele hoofdredacteur van Panorama, vroeg om een prognose voor het Eredivisie-seizoen 2015-‘16. Dus kreeg hij een prognose. Want als Lomans het vraagt, dan is het lastig weigeren.

Dit is ’m geworden:

1.​ Ajax
2​. PSV
3​. Feyenoord
4​. FC Twente
5​. AZ
6​. FC Groningen
7​. PEC Zwolle
8​. SC Heerenveen
9​. Vitesse
10.​ FC Utrecht
11​. SC Cambuur
12​. Willem II
13​. ADO Den Haag
14​. Heracles Almelo
15​. Roda JC
16​. NEC
17​. Excelsior
18​. De Graafschap

Verrassend? Niet echt toch? De onderlinge verhoudingen tussen Ajax en PSV, ook nu weer de belangrijkste titelkandidaten, zijn ietwat gewijzigd na de kloof van zeventien punten, die Phillip Cocu & co vorig seizoen hebben geslagen. De druk op Ajax is verder opgevoerd, aldus De Boer. Want een jaar geen kampioen worden, is een jaar niet geleefd in Amsterdam.

De selectie is gretig, zei De Boer, de concurrentie is groot en alle posities dubbel bezet. Doel was, opnieuw, kampioen van Nederland worden én overwinteren in de Champions League, dus daar kon al meteen een kruis door.

Leegloop

PSV-trainer Cocu klinkt, na het winnen van de titel, opeens een stuk overtuigender als hij zegt dat ‘we dat dit seizoen dunnetjes over gaan doen’. Maar afgezet tegen de ‘leegloop’ bij kampioen PSV was het verloop bij Ajax net iets minder groot. Waar twee bepalende spelers, Depay en Wijnaldum, PSV de rug toekeerden daar verloor Ajax weliswaar Moisander, Kishna (en Boilesen). Maar onder het motto dat de ene speler iets makkelijker te vervangen is dan de andere, lijkt Ajax dit verlies net iets makkelijker op te kunnen vangen dan PSV.

“Feyenoord en PSV missen momenteel dragen spelers,” oordeelde De Boer in zijn voorbeschouwing op het nieuwe seizoen. Zelf investeerde hij vooral in fysieke kracht (Heitinga, Dijks en Gudelj), in karakter en persoonlijkheid ook.

In Eindhoven zijn alle ogen gericht op de aankopen Davy Pröpper en Maxime Lestienne. Ook is het nog steeds wachten op de definitieve doorbraak van Adam Maher. In Amsterdam staat de volgende generatie alweer te trappelen. Riechedly Bazoer houdt miljoenenaankoop Nemanja Gudelj (voorlopig) uit de basis, Anwar El-Ghazi lijkt vastbesloten om de stijgende lijn door te trekken en generatiegenoten als Donny van de Beek en ‘Appie’ Nouri zoeken steeds nadrukkelijker aansluiting.

De Eredivisie is komend seizoen meer dan ooit een race tussen twee paarden, een race tussen PSV en Ajax. Wat dat betreft vertoond onze competitie steeds meer overeenkomsten met de Spaanse Primera Division, waar het kampioenschap (meestal) wordt betwist tussen Real Madrid en Barcelona. Nu alleen het spelniveau nog…

Topscorer

Ze zijn inmiddels alweer verdwenen, de spelers die vorig seizoen de meeste doelpunten maakten in de Eredivisie. Want ook dat is de Nederlandse Eredivisie: een doorgangshuis. Wie presteert, wordt doorverkocht. Nederland is een opleidingsland, de Eredivisie een investeringsmaatschappij.
Memphis Depay (22 doelpunten), Tjaronn Chery (15) en Mark Uth (15) vertrokken. Gebleven zijn: Luuk de Jong (20), Michiel Kramer (17, van ADO naar Feyenoord) en Michael de Leeuw (17). Het moet dus wel heel raar lopen als Luuk de Jong komend seizoen géén topscorer van Nederland wordt.

Glazen bol

Natuurlijk, PEC Zwolle heeft Gustavo Hebling, een potentiële wereldster, zoals Vitesse ooit kon pochen met Lucas Piazon. Maar een nadere blik in de glazen bol leert dat Vincent Janssen, de door AZ van FC Almere overgenomen spits, wel eens zou kunnen uitgroeien tot de grootste verrassing van allemaal. Toen AZ-scout Arthur Numan hem dit voorjaar zag spelen voor Jong Oranje, op het internationale jeugdtoernooi van Toulon, zei hij: “Eigenlijk hadden we Janssen in de winterstop al naar Alkmaar moeten halen. Nu zijn we te laat, vrees ik. De complete Eredivisie zit achter hem aan en ik heb begrepen dat hij ook wordt gevolgd door clubs uit België ende Bundesliga.”

Dat Janssen uiteindelijk toch voor AZ koos heeft alles te maken met het stappenplan dat hij voor zichzelf heeft opgesteld. “Vincent is een jongen met een echte topspotmentaliteit,” zei Fred Grim, toen nog zijn trainer bij FC Almere. “Via de eerste divisie wilde Vincent in de Eredivisie terecht komen.  En kijk nu eens. Ze zaten allemaal achter hem aan, zelfs Club Brugge en Standard Luik wilden hem hebben. Terwijl zijn contract nog één jaar doorliep. Voor een club als FC Almere is dat natuurlijk pure winst.”

Volgende stap 

Janssen zei zelf: “Ik heb twee mooie jaren gehad bij FC Almere, maar wil nu graag een volgende stap maken. Met dank aan Fred Grim, want sinds ik bij hem op gesprek ben geweest wist ik meteen dat ik met hem wilde werken. En hij heeft altijd vertrouwen in mij gehouden. “Het is niet zo dat ik mezelf verbaas. Ik weet wat ik kan, de volgende stap is de Eredivisie. Ik zeg niet dat ik niet opensta voor een club uit de Bundesliga, maar een buitenlands avontuur kan altijd nog. Ik wil mezelf wel altijd blijven ontwikkelen, zo zit ik nou eenmaal in elkaar.”

Later in de week stuurde ik mijn voorspelling desgevraagd ook naar Simon Gleave, ‘Head of Analyses at @infostradalive’, dus voorwaar geen kleine jongen. Maar voor Simon was het niet voldoende. Hij wilde er ook punten bij hebben… Pfoe, die had ik niet. Ik weet niet hoe het met uw glazen bol is, maar ik heb nog zo’n oude, die doen geen totalen.

@MJvdHeuvel

Mijn gekozen waardering € -

Sportcolumnist