Sportcolumn: de (mysterieuze) fysiotherapeut van Rafael van der Vaart

“Als je Rafael nog wat wil vragen moet je dat nu doen,” zegt de fysiotherapeut. “Hij draait zo namelijk op z’n buik en dan slaapt hij binnen een paar minuten.” Verslaggever Mark van den Heuvel zat er tijdens de revalidatie van Rafael van der Vaart bovenop.

Nee, hij hoeft niet zo nodig met zijn naam in de krant. Sterker nog: laat hem er maar lekker helemaal buiten. Dat zei de fysiotherapeut van Rafel van der Vaart een paar weken geleden tegen me, thuis bij de voetballer in een snikheet Sevilla. Ondertussen de gekwetste enkel van Van der Vaart voortdurend behandelend. Masseren, manipuleren, noem maar op, alles om de nieuwe aankoop van Betis Sevilla zo snel mogelijk speelklaar te krijgen. In goed overleg met de medische staf van de Spanjaarden, uiteraard.

Als je Rafael nog wat wil vragen moet je dat nu doen, zegt hij op een gegeven moment. Hij draait zo namelijk op z’n buik en dan slaapt hij binnen enkele minuten.

Spierweefsel

Bijna niemand kent Rafael van der Vaart zo goed als zijn Nederlandse fysiotherapeut zonder naam, de laatste jaren een grote steun en toeverlaat. Wat is er anders aan het  spierweefsel van Rafael, wilde ik weten. Hoe komt het dat hij vaak kampt met (kleine) spierblessures, vaker dan andere spelers?

Niks, zei de fysiotherapeut. Als je in het verleden vaker spierblessures hebt gehad, is de kans nou eenmaal groter dat je er opnieuw last van krijgt. Als je eenmaal een zweepslag heb gehad, zegt hij, blijf je altijd bang dat je het weer krijgt. Dat is het psychologische element, maar in fysiologisch opzicht zit Rafael niet anders in elkaar dan anderen. Hij is de ene dag misschien wat stijver dan de andere, maar dat heeft alles met zijn trainingsintensiteit te maken.

Johnny Rep

In dat opzicht heeft hij in het verleden slechts twee exceptionele gevallen behandeld. Sjaak Swart en Johnny Rep. Dat zag je al aan de manier waarop Rep over het veld liep alleen, zegt hij. Als een hinde. Rep had een prachtige spieropbouw, één en al biefstuk van de haas. En Sjaak Swart. Is nooit geblesseerd geweest. Als ze hem vragen wie de spelers zijn met het  mooiste spierweefsel dan noem ik altijd die twee.

Wat gebeurt er eigenlijk als je fantastisch spierweefsel hebt, maar de avond voor elke wedstrijd twee flessen champagne achterover slaat, wil ik weten. Ja, dan ga je natuurlijk kapot, luidt het antwoord. Het is uiteindelijk ook een combinatie van levensstijl, arbeidsrust-verhouding en hoe je letterlijk en figuurlijk in je vel zit. Dat is het.

Kapper

Heeft hij ook adviserende rol?

Ja, absoluut, maar dat heeft hij ook bij zijn gewone patiënten, zegt hij. Vergelijk het met de kapper. Klanten gaan je toch om advies vragen, het zijn momenten van vertrouwen. Of je nou een voetballer behandelt of tante Annie, daar zit geen enkel verschil in. Hij zegt in alle gevallen altijd wat hij er van vindt, draait er nooit omheen. Dus als hij vindt dat ze iets niet zo slim hebben aangepakt, dan zegt hij dat. Hij handelt zonder aanziens des persoon. Als je maar het goede moment kiest. Juist dát wordt gewaardeerd.

Onder hem op tafel ligt Rafael van der Vaart lichtjes te snurken.

Maaiveld

Het is vooral zaak om uit de publiciteit te blijven, zegt hij. Dat je altijd op de achtergrond blijft. Dat is mijn strategie. Waarom? Omdat hij het gevaar loop om kwetsbaar te worden, denkt hij. Als je kop boven het maaiveld komt, dan krijg je op een gegeven moment de strontkar over je heen. Daar zijn we in Nederland heel goed in.

Maar gevraagd naar zijn revalidatie noemt Van der Vaart wel altijd zijn naam, ook in de publiciteit. Hoe zit dat dan? Dan vindt hij het prima. En voor de rest geniet hij vooral van de anonimiteit. Dat weten de spelers ook. Hij is er voor hen, niet voor zichzelf.

Valencia

Sinds zijn rentree in de selectie zat Van der Vaart de laatste twee wedstrijden nog op de bank bij Betis Sevilla. Met wisselend succes. Vorige week werd gewonnen van Real Sociedad (1-0), zaterdagavond wist Betis een zwaarbevochten gelijkspel uit het vuur te slepen in Valencia (0-0). Aanstaande donderdag wordt Van der Vaart, voor eigen publiek, in de basis verwacht tegen Deportivo la Coruna.

Ik ken een Nederlandse fysiotherapeut, hij wil liever niet bij naam genoemd worden, wiens werk die avond alle eer wordt aangedaan.

@MJvdHeuvel

Filmpje!

Mijn gekozen waardering € -

Sportcolumnist