Sportcolumn: de ‘ongemakkelijke’ week van Álvaro Morata

Laten we er niet moeilijk over doen, dit was de week van Álvaro Morata, de Spaanse spits (22) van het Italiaanse Juventus. Opgegroeid, van z’n 13de tot z'n 15de, bij Atletico Madrid, verder gepolijst door Real Madrid, maar vervolgens bij het oud vuil gezet door voorzitter Florentino Perez persoonlijk, die zei dat Morata niet goed genoeg was voor de Koninklijke. Nou, dat hebben ze geweten deze week, daar in Madrid.

Liever kocht Real Madrid een complete aanvalslinie voor een slordige 250 miljoen euro – Bale, Benzema, CR7 – maar het was Morata die Juventus woensdagavond naar de finale van de Champions League schoot. Lekker puh, zeiden we bij ons thuis op de bank. Eat that Florentino, ouwe patser die je daar bent!

Niet dat Juventus nou een ploeg heeft waar de spelvreugde van afdruipt, maar Morata was het meer dan gegund. Hij juichte niet na zijn treffer, dat zal hij nooit doen, zei hij al eerder. Al maakt hij nog duizend doelpunten tegen Real Madrid, de jonge spits zal nooit zijn armen in de lucht steken. De liefde voor Real gaat kennelijk verder, dan zijn aversie tegen Perez en dat valt te prijzen. Maar wat hij nu deed was een ander uiterste, hij zag er na zijn doelpunt uit als ‘een verdrietig aardappeltje’ las ik op Twitter, tegenwoordig verreweg de belangrijkste informatiebron. Van mij had Morata, ooit doorgebroken onder José Mourinho, mogen juichen. Heel hard zelfs. Hij is Real Madrid namelijk niks verschuldigd.

Kampioen van Italië

Hij begon het seizoen met een blessure, maar nu is Morata kampioen van Italië en staat hij in de finale van de Champions League. Vertrekken uit Madrid was de beste beslissing die hij vorig jaar had kunnen nemen, gezien de manier waarop hij is opgeleefd in Turijn. Reken er maar op dat Morata nu ook een kans zal krijgen in het nationale, Spaanse elftal.

Tegelijkertijd moeten we de hetze, die nu tegen Real en voorzitter Perez is ontstaan niet overdrijven. Op het moment dat Juventus twintig miljoen euro voor Morata neertelde, was er niemand in Madrid die zei: misschien moeten we dat niet doen. De beslissing om Morata verder niet op te houden in zijn carrière werd breed gedragen, hoezeer ze dat nu ook zullen betreuren met een falende Gareth Bale in de gelederen.

Wat zei Morata woensdag zelf, na afloop van de wedstrijd tegen Real Madrid? Dat de kwalificatie hem een ‘bittersweet’ gevoel had gegeven, dat met het bereiken van de Champions League-finale één van zijn dromen was uitgekomen, dat het winnen van de Champions League iets is wat iedere voetballer nog eens hoopt mee te maken en dat hij graag de reiskosten voor vrienden en familie wil betalen om het feest in Berlijn mee te maken.

Ongemakkelijk

Na zijn ‘publiekswissel’, zes minuten voor tijd, werd Morata woensdag uitgefloten door het Madrileense publiek. Dat had hem wel een ‘ongemakkelijk’ gevoel bezorgd, zei hij. 'Ik vierde het doelpunt niet en deed gewoon mijn werk. Ik wou dat ik tegen een andere club had kunnen scoren, maar ik ben nu speler van Juventus.' Dus: wat zit je nou helemaal te fluiten in dat onbesmette, witte shirtje van je? Als iemand momenteel het gelijk aan zijn zijde heeft, in de altijd roerige voetbalwereld, dan is het Álvaro Morata.

Pikant detail: in het contract van Morata met Juventus is een ‘terugkoopclausule’ door Real Madrid bedongen, ze kunnen hem dus terugkopen voor een vastgesteld bedrag. Dat ging niet anders, zei Juve-directeur Marotta en nu wil deze slimme zakenman om de tafel met de clubleiding Real Madrid om die clausule alsnog te schrappen. Kans van slagen? Zeer gering, dat weet je nu al. Sterker, ik hou er ernstig rekening mee dat Real Madrid Morata deze zomer gewoon terughaalt naar Madrid, voor, wat zullen we zeggen, een miljoentje of 15?

Terugkoopclausule

Zelf heeft Morata zich al uitgesproken voor een langer verblijf in Turijn. 'Ik ben bij Juventus alleen maar beter geworden. De club heeft me een reddingslijn toegeworpen op het moment dat niemand anders het in mij zag zitten. Dit was nog maar het begin: de weg is nog lang.' Maar de beslissing is niet aan hem. Een terugkoopclausule is een terugkoopclausule.

In een recent interview werd Morata gevraagd wat hem het meest was opgevallen, bij zijn transfer van Real Madrid naar Juventus. Zijn antwoord: dat geen enkele speler zich belangrijker voelt dan een ander… Ook al zitten er gasten tussen die alles al hebben gewonnen. 'We eten samen, we praten samen en iedereen leidt een normaal leven. Ik vond het verbazingwekkend dat ik over alledaagse zaken kon praten met spelers als Buffon of Pirlo.'

Ik vind het nog veel gekker dat daar bij Real Madrid kennelijk geen sprake van was.

@MJvdHeuvel

Mijn gekozen waardering € -

Sportcolumnist