Sportcolumn: De ontdekking van Ajacied Donny van de Beek

Hij eet een ‘carpaccio’ op het terras van landhuishotel De Bloemenbeek, misschien wel het mooiste landhuishotel van Nederland. Harm Greving (69). Ajax-scout en personal trainer van jonge, getalenteerde Ajacieden als Donny van de Beek (18) en Gino Dekker.

Donny zit naast Greving en bestelt een enorm glas melk met een scheutje koffie. De meester en zijn leerling. Welkom in De Lutte.
Het lijkt een nieuwe trend: jonge ambitieuze voetballers die zich na een korte vakantie van een dag of tien voorbereiden op de voorbereiding van het nieuwe seizoen. Anwar El Ghazi, ploeggenoot van Van de Beek bij Ajax, doet het ook. Niet bij Harm Greving, maar met Tony Pengel. Jongens als Elvis Manu en Kyle Ebecilio maken ook dankbaar gebruik van Pengels diensten.

Greving: “Ik zorg ervoor dat ze al een heel eind op weg zijn  als ze aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen beginnen. En tussen kerst en oud en nieuw trainen we ook samen.”

Mentor

Iedereen heeft tegenwoordig zijn eigen mentor. Donny van de Beek zegt dat hij tot nu toe weinig moeite heeft met de overstap naar de A-selectie van Ajax. Het gaat natuurlijk allemaal wel wat sneller dan hij gewend was, maar problemen met het hoge tempo? Nee, niet echt. Mede dankzij Harm Greving.

Als de oude man praat, achter zijn bord carpaccio, dan kijkt Van de Beek hem met bewonderend aan. Op een gegeven moment, als Greving allang lijkt uitgegeten en middenin een vurig betoog zit, schuift Van de Beek een mandje brood naar hem toe en zegt: ‘hier, neem een lekker stuk stokbrood.’ Donny zegt ‘u’ tegen Greving.
Ik ben nog maar net aan ze voorgesteld, maar ik merk het nu al: deze mensen houden van elkaar.

Methode

Weinigen kennen Greving of de methode-Greving. Dat komt omdat hij jarenlang ziek is geweest, vertelt hij. Een huidaandoening. “Ik heb bijna mijn hele leven in het ziekenhuis gelegen.” Maar sinds Greving zich twee keer per dag insmeert met een bepaalde after sun, is hij wonderwel genezen. “De ziekte kan zich niet meer vastbijten. In het ziekenhuis spreken ze van een wonder. Ik geniet nu van dat wonder. Daardoor kan ik nu alles doen. Mijn leven is eigenlijk acht jaar geleden begonnen.”

We komen te spreken over de ideale positie van zijn protégee in het elftal. Van de Beek is een aanvallende middenvelder, een nummer tien, maar hij kan ook uit de voeten als een controlerende middenvelder. Daar gaat zijn gedachte misschien nog wel het meest naar uit, want dan is hij lekker veel aan de bal. Maar ja, Van de Beek wil ook scoren, die drift heeft hij nou eenmaal. Het beste zou zijn als hij tussen de controlerende middenvelder en de nummer tien komt te spelen.

Vrije trap

Harm Greving, de man die Donny van Beek scoutte bij Veensche Boys in Nijkerkerveen, heeft ook een specialiteit op het trainingsprogramma: de vrije trap.

“Ik ben vroeger ooit een week bij Roberto Carlos geweest in Madrid, die leerde ik kennen via Clarence Seedorf. Via hem en ook de familie van Cristiano Ronaldo, heb ik zoveel informatie vergaard, gevoegd bij mijn eigen ideeën, dat ik daar wel iets mee moest doen. De kernvraag voor mij is: wat kan ik, met die jongen z’n trap, verbeteren zodat hij iets kan wat anderen niet kunnen? Donny en ik hebben nu samen een vrije trap ontwikkeld, die hij hopelijk snel kan laten zien. Geloof me, Donny heeft een dodelijke trap. Wat hij met z’n wreef kan, kunnen weinig anderen.”

Kwaliteit

Z’n passing, dat is misschien nog wel z’n grootste kwaliteit, zegt Donny zelf. Een balletje op de stropdas leggen, vrijwel tweebenig, maar van nature rechts. “’Hij kan corners nu tweebenig neerleggen,” zegt Greving. “De belangrijkste omwenteling in zijn carrière tot nu toe is het moment geweest waarop Donny stuk kon gaan. Als zijn lichaam het signaal kreeg dat hij moe was, stopte hij…”

Vooral in mentaal opzicht, zegt Donny.

“Nu kan hij twee keer dood gaan. Pas toen hij die grens voor het eerst doorbrak, viel het kwartje.”

Omdat hij nu een zekere basisconditie heeft opgebouwd, hoeft hij nooit meer zo diep te gaan, zegt Donny. Ja, de eerste dag na de vakantie was zwaar, toen had hij het wel even slecht. Maar nu gaat het wel, zoals gezegd.

Nieuwsgierig

Het gesprek in het landelijke De Lutte schiet nu alle kanten op. Donny is uiterst nieuwsgierig en vraagt Greving de hemd van het lijf. Wil nu ook opeens alles weten over fysiologie en spieropbouw.

Greving: “Waar het om gaat is dat je een korte explosie kan creëren. Dat zie je terug bij corners. Donny kan goed koppen, maar gebruikte z’n bovenlichaam niet goed. Hij knikt ze nu in alle hoeken, maar dat kan alleen als je je schouders meedraait.”

Het (officiële) debuut van Donny van de Beek laat nog even op zich wachten, maar hij ligt op schema, zegt Greving. “Vorig seizoen was te vroeg. Toen was Donny fysiek nog niet volgroeid. Nu is hij dat wel. Zo snel kan dat gaan. Z’n bovenlichaam is een stuk sterker geworden. Hij heeft geen angst voor de bal. Let maar op mijn woorden, Donny is als voetballer completer dan Davy Klaassen.”

Als Donny van de Beek straks debuteert in het eerste elftal van Ajax – en dat moment komt steeds dichterbij – dan maakt Harm Greving een klein dansje.

@MJvdHeuvel

 

Mijn gekozen waardering € -

Sportcolumnist