Het zijn van die quizvragen waar de gemiddelde caf├ębezoeker wel raad mee weet: onder welke Nederlandse trainer heeft Ivan Rakitic, de in Zwitserland geboren Kroaat die in 2015 namens Barcelona in de Champions League-finale scoorde tegen Juventus, gespeeld?

STEUN RO

Rakitic, bijgenaamd 'Die Rakete', stond achtereenvolgens onder contract bij FC Basel, Schalke 04, FC Sevilla en nu dan Barcelona… Dat kan er dus maar één zijn: Fred Rutten! De Nederlandse inbreng is wel eens groter geweest bij Barcelona, maar elke link die we kunnen vinden is er één.
Ook een leuke: Suarez, samen met Rakitic vorig jaar de grote zomeraankoop van Barcelona, was gisteren de derde oud-speler van FC Groningen die een Champions League-finale besliste, na Ronald Koeman en Arjen Robben (met dank aan commentator Jeroen Elshoff).

Verkapte linksbuiten

Het gaat misschien wat ver om de doorbraak van de onderschatte Rakitic volledig toe te schrijven aan het werk van Rutten, recent ontslagen bij Feyenoord, maar hij stond als trainer van Schalke 04 wel aan de basis. In gesprek met Voetbal International werd Rutten vorig jaar aan zijn samenwerking met Rakitic in Gelsenkirchen herinnerd.

Rakitic speelde bij Schalke 04 als een verkapte linksbuiten, zei Rutten. “Met die rol had Ivan wat moeite, hij wilde zelf op 10 spelen. Zelf vond ik die positie niet bij hem passen. Bij Sevilla heeft Ivan het als nummer 10 goed gedaan. Maar vergeet niet dat het tempo in de Bundesliga veel hoger ligt, de ruimtes groter zijn. Destijds kwam Ivan op fysiek vlak in de problemen.”

Aad de Mos

Wat wil Fred nou eigenlijk zeggen? Dat Rakitic er zonder hem niet zou zijn gekomen? Loopt hij nou als een heuse Aad de Mos te pronken met het succes van een ander? Eerst maar even verder lezen.

Rutten: “Voetballend was er geen enkel probleem. Zijn passing is geweldig en hij kan een vrije trap nemen. Ivan was geloof ik net 20, voor zijn leeftijd heel volwassen. Een groot talent, dat goed wist wat hij wilde. Een eigen mening had en vooral heel goed over voetbal kon nadenken. Bij Schalke deelde ik hem tijdens trainingen bij een partijspel soms expres in bij de mindere broeders. Omdat ik wilde dat Ivan de ploeg op sleeptouw zou nemen. Dan moest ik hem wel even overtuigen dat dit in het belang van zijn eigen ontwikkeling was.”

Er is geen twijfel meer mogelijk. Zonder Fred Rutten zou Barcelona de Champions League niet hebben gewonnen en dankzij de oud-trainer van FC Twente, PSV, Vitesse en Feyenoord is ook de nationale ploeg van Kroatië de laatste jaren een stuk sterker geworden.

Luka Modric

Rutten: “De duels gaat hij nu met volle overtuiging aan, iets wat hij bij Schalke soms nog naliet. En Ivan heeft het vermogen balvast te zijn, zowel in de grote als de kleine ruimte heeft hij overzicht. Mede dankzij hem heeft Kroatië een heel compleet middenveld. Hij is een andere speler dan Luka Modric, die naast het passen ook een man kan uitspelen. Maar Ivan speelt ‘hoger’ en scoort vaker.”
Ook Barcelona is dus alleen maar sterker geworden, dankzij Fred.

“De laatste jaren was Barcelona van het korte werk wat de passing betreft. Ivan kan juist een bal over dertig, veertig meter passen. Die kwaliteit kan een toevoeging aan het huidige Barcelona zijn. Hij is niet één-op-één de opvolger van Fabregas of Xavi. Maar Ivan kan wedstrijden goed lezen, weet wanneer hij iets moet overbruggen. En zijn karakter kennende doet hij er alles aan om bij Barcelona te slagen.”

Glazen bol

Soms wordt Fred Rutten dus ook wel eens in de steek gelaten door zijn glazen bol. Want dat Rakitic niet één-op-één de opvolger van Xavi zou worden, daar heeft hij zich toch lelijk in vergist. Sinds zijn komst naar Barcelona heeft Xavi, die als invaller tegen Juventus een groots afscheid kreeg, niet veel meer gespeeld.

Rakitic noemde zijn doelpunt tegen Juventus ‘misschien wel het belangrijkste’ uit zijn leven. “Dit was een verdiende overwinning. En hopelijk stopt het niet hier. Volgend jaar zijn er meer dingen om te winnen en we willen alles winnen.”

Voor hem persoonlijk was ‘het een moeilijk en uitdagend jaar’. “Het is geen gemakkelijk eerste jaar in Barcelona geweest. Deze overwinning wil ik opdragen aan mijn vrouw en dochter, zij hebben mij de grootste kracht gegeven.”

Vorig seizoen won Rakitic met FC Sevilla de Europa League en nu dus met Barcelona de Champions League. Het was in beide gevallen ook een beetje de triomf van Fred Rutten. Toch een beetje lullig dat Rakitic hem niet noemde in zijn dankwoord.

@MJvdHeuvel

Sportcolumnist