Basisschool Ontdekkingsreis is welkom op de Driebergse Sportlaan, maar de komst van de school levert volgens buurtbewoners de nodige problemen en hoge kosten op. De school mag overigens ook naar de Witte Villa van Triodosbank, op landgoed Reehorst. Maar daar is de windrichting verkeerd.

STEUN RO

De school doet haar naam eer aan: ook de zoveelste vergadering over een nieuw schoolgebouw voor de Ontdekkingsreis leverde meer vragen dan antwoorden op. Met name het voorstel voor een nieuw gebouw op de Driebergse Sportlaan -zonder duidelijke financiƫle paragraaf- ergerde gisteravond diverse raadsleden.

Dat kwam ook door een delegatie van Sportlaanbewoners, die de school ‘in principe’ welkom heten, maar de gemeente wel waarschuwen voor hoge kosten. De straat ligt aan het uiterste noordwestrandje van Driebergen, op de grens met Zeist..

Dure grap
De problemen zouden vooral bestaan uit verkeerscongestie, omdat het smalle, doodlopende straatje verre van berekend is op een stroom ouders tweemaal daags. ‘Dat wordt een dure grap’, aldus Sportlaanbewoner Jaap Blauwendraat, die grootscheepse herinrichting van de straat voorziet.

De Sportlaan geldt sinds mensenheugenis als een speciaal buurtje, met name vanwege een woonwagenkamp, dat in het verleden voor problemen zorgde. Maar het kamp werd in 2011 uitgekocht door voormalig wethouder Homan. Korte tijd later verdween ook de gemeentewerf tegenover het kampje.

Een actualiteit staat zelden op zichzelf, die komt voort uit context. Daarom reist Anthon Keuchenius (1964) graag rond, ongeveer tussen Heuvelrug en Jemen, om die context in tekst en beeld te brengen. Liefst ruim voor- of nadat die actualiteit zich voordoet. Of waar anderen hem laten liggen.