Steeds meer mannen worden huisman

Ze doen de boodschappen, zorgen voor het eten en voeden de kinderen op. En dat alles zonder te klagen, met plezier! Drie huismannen vertellen waarom zij bewust hebben gekozen voor het leven als huisman.

Bob Astro (61) is getrouwd met Sanne (48) en vader van Beer (13) en Ole (10). Sanne is fulltime chirurg, Bob is huisman.

“Toen het café dat ik had niet meer zo lekker draaide, besloot ik een jaar of tien geleden huisman te worden. Sanne is wat jonger en had nog een carrière voor zich, dus ik zei: doe jij maar je ding, ik regel het thuis wel. In mijn huishouden draait alles om planning. Ik doe nooit zomaar iets, alles is tot in de details uitgedacht. Voor ik de jongens naar school breng zorg ik dat de wasmachine gevuld is en draait. Ik drink een kopje koffie met ouders van school en bij thuiskomst hang ik de was op – die dan ’s avonds droog is. Als het om beddengoed gaat, hoef ik dus niet te gaan vouwen en opbergen, ik maak er dezelfde dag nog de bedden mee op. Dan de vaatwasser. Het inruimen vind ik het leukst. Vrouwen denk ik dat je ‘m zo vol mogelijk moet stampen maar niets is minder waar; je moet zorgen voor ruimte. Als-ie ’s middags voor 75% vol is, zet ik hem toch aan. Anders past de avondvaat er niet in en zit ik met stapels vuile borden op het aanrecht. Wat poetsen betreft pak ik elke dag één ding aan. Soms ook een dag niet, dan ben ik aan het golfen. Ook hier draait het weer om planning. Ik zal je zeggen, als je dat goed doet, hou je enorm veel tijd over. Het schoonmaken van de afzuigkap is mijn lievelingsklus, die is zo onwaarschijnlijk vet. Ik haal ‘m helemaal uit elkaar: alle boutjes, schroefjes en lampjes. Het is een stukje techniek. En dan weet ik ook weer hoe dat ding precies in elkaar zit. Alles gaat in de vaatwasser, ik doe er verder geen spulletje op. Of het ding blinkt, kan mij niks schelen.”

Tip van Bob: Voor het snijden van haricots verts: leg ze allemaal parallel aan elkaar in de plastic zak (zo worden ze verkocht), schud alle uiteinden naar de ene kant en snij, door de zak heen, in een keer de puntjes eraf. Aan de andere kant hetzelfde. Scheelt je een half uur werk. Echt waar!

Stevan Jurkovic (40) is getrouwd met Lily (39) en vader van Fedja (13), Daya (10) en Luca (1). Lily is fulltime ambtenaar, Stevan is tegenwoordig naast huisman ook parttime docent.

“Na ons afstuderen vond Lily als eerste een fulltime baan. We kregen al snel ons eerste kind, dus ik nam de zorg en het huishouden op me. Het is zo gegroeid. Ik ben Servisch, kom uit een machocultuur, maar ben toch heel zorgzaam en vrouwvriendelijk. Mijn vader overleed toen ik jong was, ik groeide op met mijn zus en werkende moeder. We moesten helpen: onze kamers netjes houden, opruimen, afwassen, schoonmaken. Mijn zus en ik begonnen al jong met koken, dat vonden we leuk. Het eten verzorgen doe ik dan ook met liefde. Ik vind verder dat het huis tenminste drie van de zeven dagen schoon moet zijn. En met schoon bedoel ik niet smetteloos, maar netjes en opgeruimd. Lily heeft andere opvattingen over ‘schoon’, als zij iets poetst – ze doet wel eens de badkamer en de wc – dan doet ze het grondiger. Ook dweilen kan zij beter dan ik. Maar ik kan weer andere dingen. Ik kan lekker koken, houd van boodschappen doen en ben goed in vloeren leggen en andere technische klussen. De meeste tijd in het huishouden ben ik kwijt aan zoeken naar spullen. Ik zorg daarom altijd dat spullen zo veel mogelijk een vaste plek hebben, of het nu gaat om jassen, schoonmaakspullen, nieuw wc-papier of schoensmeer.”

Tip van Stevan: De belangrijkste schoonmaaktip kreeg ik van mijn moeder: Verdeel de huishoudelijke taken, want je kunt niet alles alleen. Ga er niet vanuit dat je gezinsleden ruiken wat je van ze verwacht. Het overlegmodel werkt het beste: zet iedereen bij elkaar en laat ze zelf voorstellen doen; welke taken gaan ze op zich nemen? Dan is de kans groter dat ze die ook echt zullen uitvoeren.

Ernst Jan Kuipers (37) woont samen met Jurrianne (38) en is vader van Quirine (4) en Laurianne (2). Jurrianne is design manager, Ernst is huisman.

“Quirine werd te vroeg geboren en had veel zorg nodig. Ik werkte als makelaar zonder vast contract, mijn vrouw heeft een fulltime baan met een goed inkomen. De keus was snel gemaakt: ik werd ‘huisvrouw’. Ik vind het geweldig om zo veel tijd te hebben met mijn kinderen. Behalve de vraag wanneer ik nou weer ga werken, krijg ik zelden negatieve reacties. Eerder andersom. Mijn vrienden zijn daar best een beetje jaloers op, en mijn vrouw soms ook. Ik vind zelf ook dat ik het goed voor elkaar heb! Ik mis het werk niet. Ik adviseer nog wel eens bij een boedelverdeling of de aankoop van een huis, en als Laurianne naar school gaat zal ik wat meer gaan werken. Maar voor nu zou ik het niet anders willen.

Ik run een mannenhuishouden. Het is netjes en schoon, maar niet perfect. Ik baal wel eens dat ? op me neem, de echte mannentaken zoals klussen en schilderen blijven liggen. Ik ben ook al twee jaar bezig met de tuin… Het eten is ook niet altijd op tijd klaar als mijn vrouw uit haar werk komt, rond half zeven. Dan kan ze wel eens mopperen. Niet heel erg hoor, en van mij mag ze. Ik doe het nu eenmaal op mijn manier. In grote lijn is ze heel tevreden met hoe ik het doe. Ik vind het huishouden niet zwaar. Ik ben hooguit 2,5 uur per dag bezig met huishoudelijke taken. Strijken doe ik niet, ik heb er geen handigheid in. Maar verder doe ik overdag alles: stofzuigen, dweilen, boodschappen doen, halen, brengen, naar de speeltuin, koffie drinken met andere moeders… Ik verveel me nooit, de dagen vliegen voorbij.”

Tip van Ernst: Tegen mannen zou ik willen zeggen: omarm je vrouwelijke kant. Het huishouden is leuk om te doen! Niks om je voor te schamen. Ik ga in het weekend lekker hockeyen met de mannen, dat houdt de boel in balans. En nog een tip. Neem altijd luiers én een matje mee als je met kleine kinderen op stap gaat. In mannen wc’s in speeltuinen en warenhuizen is nooit een verschoonplek! Ik ga altijd bij de vrouwen.

Wist je dat :

Vijftig jaar geleden was het ondenkbaar: hij achter het aanrecht, zij naar kantoor. Maar tijden veranderen en de emancipatie werpt haar vruchten af. De huisvrouwen zijn nog altijd in de meerderheid, maar het aantal huismannen groeit. In de meeste gevallen verdelen we de huishoudelijke taken steeds beter/eerlijker, maar we zien ook mannen die het helemaal alleen doen. Echte fulltime huismannen.

Naar schatting wordt 1% van de huishoudens door zo’n fulltime huisman gerund. Deze mannen hebben een werkende partner, zijn gescheiden of weduwnaar zonder betaalde baan. Daarnaast is er een groep van 4-5% van de huishoudens waarbij de man de zorg en opvoedingstaken op zich neemt, naast een parttime betaalde baan. In dit geval werkt de partner vaak min of meer fulltime en verricht weinig tot geen zorg- en opvoedingstaken. In 10% van de huishoudens met kinderen worden huishoudelijk werk en zorgtaken gelijk verdeeld. Bij de rest – 85% van de huishoudens met kinderen- neemt de vrouw de zorg- en opvoedingstaken voor haar rekening.

(bron: huismannen.nl)

Zweedse huispapa’s

In Zweden krijgen vaders bij de geboorte van een kind 10 doorbetaalde dagen verlof. De overheid betaalt dit. Bij een tweeling krijg je 20 dagen, een drieling is goed voor 30 dagen. Beide ouders hebben ook samen recht op 480 betaalde vrije dagen. Bij elk volgend kind krijg je weer 480 dagen, ook deze dagen worden de overheid betaald. In geval van adoptie krijgen beide ouders 5 dagen in aansluiting op de dag van adoptie, als ouders het hier niet over eens kunnen worden kan dit ook omgezet worden in een vergoeding.

(bron: huismannen.nl)

Margriet Enquête: hoe verdelen we in Nederland de huishoudelijke taken? 

Een ruime meerderheid van de vrouwen (85%) is verantwoordelijk voor het doen van de was. Meer dan de helft van de vrouwen (55%) lapt zelf de ramen en ook stofzuigen doet de helft van de vrouwen meestal zelf (51%). Mannen doen vaker typisch huishoudelijke taken zoals de vuilnis buiten zetten (54%) en klusjes in en om het huis (53%). Hoger opgeleide partners doen de huishoudelijke taken vaker samen. Koken en boodschappen doen blijft meestal de verantwoordelijkheid van de vrouw (60%). Bij een derde van de vrouwen zijn de partner en zijzelf in gelijke mate verantwoordelijk voor het doen van de boodschappen (32%). Bijzondere boodschappen, zoals delicatessen en drank, wordt vaker gedaan door de man. Koken doet twee derde van de vrouwen meestal (67%). Mannen helpen in het weekend (24%). Hoger opgeleide partners delen de verantwoordelijkheid voor de boodschappen vaker, net als het koken.

Hij kan het niet goed doen

Vrouwen vinden zichzelf beter in huishoudelijke taken. Bijna twee derde van de vrouwen (65%) vindt dat zij beter is in huishoudelijke taken dan haar partner. Wel vindt bijna een derde (30%) van de vrouwen dat haar partner beter is in het bereiden van speciale gerechten. Hoewel bijna twee van de vijf vrouwen (38%) graag zou wil dat haar partner meer doet in het huishouden, is een krappe meerderheid (59%) wel van mening dat haar man meer doet in het huishouden dan vroeger.

Naarmate vrouwen lager zijn opgeleid, vinden zij zichzelf vaker beter in huishoudelijke taken. Vrouwen onder de 50 zouden vaker graag willen dat hun partner meer doet in het huishouden.

Hoewel vrouwen meer doen in het huishouden (en zichzelf daar ook beter in vinden), is een meerderheid van de vrouwen (63%) toch tevreden over de verdeling van huishoudelijke taken. Slechts 13% van de vrouwen is er echt ontevreden over.

Hoewel hoger opgeleide vrouwen vaker in gelijke mate verantwoordelijk zijn voor de huishoudelijke taken, zijn vrouwen die lager zijn opgeleid vaker tevreden over de verdeling van huishoudelijke taken (71%) dan vrouwen die hoger zijn opgeleid (40%). Vrouwen boven de 50 zijn vaker tevreden over de verdeling van huishoudelijke taken (71%) dan vrouwen onder de 50 (57%).

Zorgtaken redelijk gelijk verdeeld

Meer dan helft van de vrouwen (56%) zegt meer zorgtaken op zich te dan haar partner. Een redelijk grote groep van twee op de vijf vrouwen (40%) geeft aan dat de zorgtaken gelijk verdeeld zijn. Een kleine groep mannen (3%) neemt meer zorgtaken op zich dan zijn vrouw. Onder hoger opgeleide partners komt dit vaker voor.

Hoewel de meerderheid van de vrouwen een baan heeft, is voor driekwart van de vrouwen de partner de hoofdkostwinner in het huishouden. Hoger opgeleide vrouwen zijn vaker de hoofdkostwinner (15%) of beiden in gelijke mate kostwinner (23%) dan lager opgeleide vrouwen (8% hoofdkostwinner en 13% in gelijke mate kostwinner).

Image by Werner Heiber from Pixabay

Mijn gekozen waardering € -

De artikelen van Anne verschenen eerder in tijdschriften en kranten waaronder Fabulous Mama, Viva, Margriet, Linda en NRC Next. Anne is cultureel antropoloog en eigenaar van Uitgeverij 11