Veiling van eerste tekening van Wolverine

De pagina met de 'first appearance' van Wolverine zal worden geveild. Maar bijna was de mutant uit de serie X-Men geschreven.

Of iemand er 675.250 dollar voor neerlegt, dat valt nog te bezien. Maar bijzonder is het te veilen object zeker, voor stripfans althans.

In mei dit jaar zal de originele tekening van de eerste verschijning van Wolverine worden geveild. Het gaat om de laatste pagina van Incredible Hulk nummer 180, getekend door Herb Trimpe en Jack Abel in 1974. Het hoogste bedrag dat ooit voor 'original artwork' is neergelegd, is 675.250 dollar, voor een Spider-Man-tekening van Todd McFarlane.

Het had niet veel gescheeld of Wolverine was een voetnoot geweest in de comicgeschiedenis. Dat is misschien moeilijk voor te stellen, nu de superheld met zijn klauwen en razendsnelle 'genezingsfactor' is uitgegroeid tot veruit het populairste teamlid van de mutantengroep X-Men – en met Spider-Man een van de meest herkenbare figuren van uitgeverij Marvel. Maandelijks verschijnen er meerdere titels bij Marvel met Wolverine in de hoofdrol.

Maar volgens tekenaar John Byrne wilde halverwege de jaren zeventig het toenmalige duo achter de serie X-Men Wolverine al binnen een paar jaar na zijn introductie uit de serie schrijven. Schrijver Chris Claremont en tekenaar Dave Cockrum zouden de karakterontwikkeling van Wolverine “een dood spoor” hebben gevonden, zegt Byrne in het boek Comics creators on X-Men, een bundel interviews met stripmakers uit 2006.

“Dus echt niet dat jullie het enige Canadese personage er uit gooien!”, zei Byrne, zelf Canadees. Toen hij in 1977 het potlood overnam van Cockrum als vaste tekenaar van X-Men kon hij zijn favoriete personage alle ruimte geven. Dave Cockrum ontkent overigens dat hij en Claremont echt van Wolverine af wilden, maar geeft wel toe dat het agressieve opdondertje dat geregeld botste met teamgenoten niet zijn favoriete figuur was.

Wolverine vs Hulk

Striplezers zagen Wolverine voor het eerst in 1974 in een aflevering van Incredible Hulk, als tegenstander van die groene rauwe bonk. Een jaar later wordt hij lid van de vernieuwde X-Men, die opnieuw geïntroduceerd worden in het blad Giant-Size X-Men. De Amerikaanse uitgeverij Marvel wilde met de herlancering van die serie een meer internationaal publiek aanspreken. Omdat een aanzienlijk deel van de lezers in Canada woonde, besloten de makers de Canadees Wolverine aan het team toe te voegen.

'Een ongelooflijk saai personage' – Chris Claremont

In de jaren tachtig werd Wolverine pas echt populair, nadat Byrne en Claremont hem een grotere rol in de strip hadden gegeven. In 1982 verscheen een zogeheten 'limited serie' met Wolverine in de hoofdrol. Dit vierdelige verhaal is nu verfilmd als The Wolverine, onlangs op dvd verschenen. Het is geschreven door Chris Claremont en getekend door Frank Miller, die een paar jaar later voor de concurrent DC Comics het personage Batman nieuw leven in blies.

Miller vond Wolverine aanvankelijk maar een “ongelooflijk saai personage”, zegt Claremont in de interviewbundel uit 2006. Het idee voor de vierdelige serie ontstond toen Claremont en Miller twee uur in de file stonden. “Omdat we niets anders te doen hadden, begonnen we te praten over Wolverine, over wie hij is en waarom”, aldus Claremont. Vanwege hun fascinatie voor de samuraicultuur en mangastrips besloten ze een Japans element toe te voegen aan Wolverine's verleden.

Eigen serie

Wolverine werd zo populair dat Marvel besloot om hem in 1988 zijn eigen maandelijkse serie te geven. Eind jaren tachtig en begin jaren negentig werden superheldenstrips een stuk grimmiger en de ruige, gewelddadige einzelgänger Wolverine past goed in die zeitgeist. Want hoewel Wolverine al sinds 1975 een cruciaal onderdeel uitmaakt van het mutantenteam, is hij ook een van de meest tegenstrijdige leden van de X-Men.

Marc DiPaolo wijst er in zijn boek War, Politics and Superheroes op dat Wolverine politieke discussie over “de mutante zaak” (gelijkheid voor mensen en mutanten) lijkt te willen vermijden. Hoewel hij loyaal is aan de groep die is opgericht door de idealistische professor Xavier, vertoont hij dezelfde bittere en wraakzuchtige trekjes als Xavier's tegenpool Magneto. Hij heeft ook alle reden om bitter en gedesillusioneerd te zijn, nadat zijn eigen regering experimenten op hem had uitgevoerd en zijn skelet – zonder zijn toestemming – versterkte met het onverwoestbare adamantium.

Inmiddels is Wolverine zo populair dat hij steeds vaker een vaste rol kreeg in andere series. Zo werd hij in 2005 lid van het superheldenteam The New Avengers, leidde hij in 2010 een groep meedogenloze mutanten in de serie Uncanny X-Force, en sinds 2011 staat hij aan het hoofd van de doorstart van de School voor Begaafde Jongeren in Westchester, in de staat New York. De outcast is nu de leider.

Dit is een bewerking van een artikel dat is eerder verschenen in nrc.next.

Mijn gekozen waardering € -

In de afgelopen jaren zijn superhelden de favoriete hoofdpersonen van veel Hollywood-filmmakers geworden. Maar wie zijn de bedenkers van de helden die iedereen kent en hoe opereren de uitgeverijen die de personages bezitten?ΠPeter Teffer interviewt stripmakers en analyseert de economische en culturele impact van de superheld.

Geef een reactie