Succesverhaal voor Tilburgse stichting ‘Homa Bay’

Succesverhaal voor Tilburgse stichting Homa Bay.

Bij het ter perse gaan van dit artikel was ik helaas niet meer in staat om de opening te halen, op 7 juni, van de fototentoonstelling over Homa Bay, met live muziek en een toelichting van oprichtster Jeannette Veninga over de ruim drie jaar samenwerking met de Afrikaanse stichtingen Our Water Our Life en Eduhealth Kenya.Juist die lokale partners zijn nodig om de energie in goede banen te leiden. Zij kennen de mores en culturele eigenaardigheden. Hierdoor is het invoeren van nieuwe gebruiken in de eeuwenoude landbouwtraditie mogelijk. De oude manieren werken niet meer in het nieuwe klimaat.

TELEVISIE
De gouverneur van Homa Bay County, Gladys Wanga, noemde de Mdhole school een ’Climate Change Adaptation Centre’. Jeannette: “de Wereldbank heeft specifieke fondsen voor Climate Change die op deze manier goed te monitoren zijn op lokaal niveau. Onze projecten dienen hiervoor als innovatief voorbeeld. Dus best een bijzondere erkenning.
Een gevolg is dat we door KBC op landelijke televisie zijn uitgezonden, met een korte bijdrage van stichting ‘Homa Bay’ met een deel van de speech van mij waarin ik ook alle support vanuit Nederland bedank.
De lokale televisie heeft een special uitgezonden over het project, de lokale krant ‘Standard Newspaper’ heeft ruimte gemaakt in hun kolommen, en er is een reportage gemaakt over de opening van het project door de gouverneur.”

Momenteel bestaat het bestuur van de stichting uit Jeanette Veninga en haar partner Dirk Wascher. Op dit moment wordt ook gezocht naar een nieuw bestuurslid voor de stichting bij voorkeur met financieel inzicht, ervaring in ontwikkelingslanden en met belangstelling of achtergrond in Kenia. Aanmelden kan via info@i-guide-reizen.com. Vier keer per jaar wordt (via zoom) vergaderd.
Het voordeel van de organisatie van een project in Kenia is dat je betrokken bent bij resultaten ‘aan de basis’.

In kassen verdampt het opgepompte water minder

In kassen verdampt het opgepompte water minder

DROOGTE
Het grote probleem in Homa Bay is de droogte. Net als in Gambia raken de aquifers (ondergrondse waterbassins) uitgeput. Het is nu nodig om veel diepere gaten te boren voor waterputten. Dit kost meer geld, en daarvoor kijkt men nu naar het Westen in de hoop donors te vinden die het verschil kunnen uitmaken tussen een verdroogde landbouw en eentje die in staat is de mensen te voeden in het door droogte geteisterde gebied. De oplossing: slimmere landbouw. Niet wachten op regen, maar wateropslag aanleggen voor wanneer er regen is, en kassen bouwen waarin het water minder snel verdwijnt.

Jeannette, die inmiddels bijna twee ton (!!) heeft opgehaald voor Homa Bay, is klaar voor een nieuwe uitdaging. Deze tentoonstelling is dan ook de kroon op haar werk voor de armste inwoners van Kenya. Minder armoede zorgt ervoor dat minder kinderen nodig zijn omdat er minder babysterfte is. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat er minder economische vluchtelingen zullen proberen met gammele bootjes naar Europa te komen.

De foto-tentoonstelling is aan de Conservatoriumlaan 175 in Tilburg.
Meer informatie: https://www.sdg4homabay.org

Mijn gekozen waardering € -

Geboren in Nijmegen 1966, studeerde Pabo, Nederlandse Taal- & Letterkunde, Journalistiek, Applicatieprogrammeur, Geluidstechniek, Basgitaar, en Oldtimer Bromfietsen. Af en toe actief in de Freewheelers Cello Band, met een Tollycraft Adventurer of een Miller Marine 29. Heeft vrouw, hond en kat. https://machtsmisbruik.wordpress.com sinds 2012.