In de natuur zorgen zoogdier vrouwtjes voor de kinderen. Soms ondersteunen de mannetjes hierbij, maar vaak hebben zij weinig tot geen zorgtaken. Bij mensen is dit van oudsher ook op deze manier ingevuld. Moeders geven borstvoeding en zorgen voor de kinderen, mannen zorgen dat er brood op de plank komt.
Vrouwen zouden ook meer intuïtief reageren op de kinderen. Het moedergevoel zou meer ontwikkeld zijn dan het vadergevoel bij mannen. In veel gevallen lijkt dit ook zo te zijn. Maar het kan ook een gevolg zijn van de extra tijd die vrouwen met de kinderen doorbrengen. Dit geeft de moeder ook de kans om het moedergevoel beter te ontwikkelen.
Moedergevoel (en vader gevoel)
Ik ben ervan overtuigd dat alle vrouwen en mannen het moeder- of vader gevoel goed kunnen ontwikkelen. Dit vraagt wel om bewuste aandacht gericht op de kinderen. Het vraagt om aandacht te hebben voor je omgeving en voor het nu, zonder afleiding van bijvoorbeeld je telefoon. Dit vraagt om tijd te nemen om dit bewust te oefenen.
Hier hebben de moeders dan wel weer een voorsprong. De zwangerschapshormonen maken de moeder gevoeliger voor de signalen van hun kindje. Bewuste aandacht hebben voor de baby is hierdoor voor moeders makkelijker dan voor vaders. De extra tijd die moeders met hun kindje krijgen, maakt de voorsprong alleen maar groter. Toch zou dit de vaders er niet van moeten weerhouden, om het vadergevoel te ontwikkelen.
Ontwikkeling van moedergevoel
De ontwikkeling van het moedergevoel verloopt niet bij alle moeders even makkelijk. Een aantal factoren speelt hierbij een rol:
– Erfelijkheid
– Karakter van de moeder
– Ervaringen uit het verleden
– Sociale normen
Op erfelijkheid en karakter hebben we zelf niet zoveel invloed, net als ervaringen uit het verleden. Hierin zou de vader zelfs een voorsprong kunnen hebben op de moeder. De sociale normen spreken echter in het voordeel van de moeder. De verwachting van de omgeving is dat de moeder gaat zorgen, minder gaat werken en extra verlof opneemt. Gelukkig zijn er steeds meer vaders die hier ook hun steentje aan bijdragen. De nieuwe verlofregelingen dragen hier zeker aan bij. Het zou fijn zijn als alle bedrijven vaders ook makkelijker de mogelijkheid zouden geven om parttime te werken.
Het moederschap is fantastisch of juist uitputtend
Sommige vrouwen vinden het moederschap ronduit fantastisch, andere moeders alleen maar uitputtend. Dit is heel normaal! Ben je vooral bewust van wat het moederschap met jou doet.
Zo is 14% van de moeders gefocust op de carrière, 16% op het gezin en de andere 70% op een combinatie hiervan. Dit is vaak ook terug te zien in de keuzes tussen werk en zorgen. Zo lukt het 82% van de carrière gefocuste moeders om fulltime te werken en gaan de meeste moeders met een gecombineerde focus parttime werken.
Heel goed voor deze moeders, want zo richten zij het moederschap in op een manier die bij hen past, een manier die goed voor hen voelt.
De grootste mentale problemen ontstaan bij moeders die de focus op het gezin hebben. Zij zouden zo graag thuis blijven bij de kinderen, maar moeten werken om financieel rond te komen. Weg is de balans in behoeftes van mama. Dit kan zeer stressvol zijn.
Werkende of thuisblijfmoeder?
Of je werkt of thuis blijft heeft een grote impact op je kinderen, maar zeker ook op jezelf. Laat je niet leiden door de sociale normen, maar vooral door de factoren waar je geen invloed op hebt: je karakter en je behoeftes. Accepteer dat je bent wie je bent, durf keuzes te op basis van wie jij bent. Want alleen als jij het moederschap op een passende manier kunt invullen, zit jij lekker in je vel!
Ben jij team werkende moeder of team thuisblijfmoeder? En past dit bij wie jij bent?
Hanny Evers – Best9Moms