Terug van vakantie

Na twee maanden reces is het politieke theater en het mediacircus weer losgebarsten in Den Haag. Tekst: Hans Izaak Kriek.

Politici, incluis de minister-president, waren sinds 2 juli vrijwel onzichtbaar. Dan ben je als politiekcolumnist nieuwsgierig om de uitgeruste hoofdrolspelers weer eens persoonlijk te zien acteren in Den Haag. Politici en bestuurders, die zeggen alles te doen in het landsbelang en voor de burgers.

‘Het spel en de knikkers’

Dinsdag gaan de gesprekken nog over problemen in de PvdA-fractie. Er zou sprake zijn van een ‘kadaverdiscipline’, de harde hand van fractieleider Diederik Samsom zou niet goed vallen vanwege het opnemen van alle gesprekken in de fractie. EyeTVSnapshot(1)Ook de vermeende relatie van Samsom met zijn voorlichtster Saar van Bueren krijgt aandacht van de pers.  Politici en journalisten bespreken verder de lezing van premier Mark Rutte over zijn politieke visie op de toekomstige samenleving. Verder de boosheid van SP-leider Emile Roemer over het vroegtijdig uitlekken van maatregelen over de bezuinigen van zes miljard euro en …..  de baard van PvdA-minister Plasterk  trekt de nodige aandacht.

Politici en journalisten pakken het spel weer op van ‘whealen en dealen’. Gesprekken voeren, informatie checken en verhalen maken. 0-3Politiek redacteur Paul Jansen, Telegraaf, komt met een story over een ‘zomerflirt’ tussen Samsom en Pechtold. Het is de opening van de krant. Er zouden geheime gesprekken zijn gevoerd tussen VVD-fractieleider Halbe Zijlstra en PvdA-leider Diederik Samsom met D66-leider Alexander Pechtold die uiteindelijk niets hebben opgeleverd.

Dit om te proberen een meerderheid te krijgen in de Eerste Kamer die nodig is om het kabinetsbeleid uit te voeren. Gesprekken in een strandtent in Scheveningen en in het torentje. 

0-1Ontkennen is uiteindelijk geen optie en het geeft een beeld hoe politici, als het gaat om macht en posities in de politiek, opereren. Pechtold zou eventueel een ministerspost in het kabinet kunnen krijgen. En natuurlijk wordt het ontkent door alle betrokkenen. Het bekende pokerspel.

Samsom draait

Dan de aanschaf van het ultra moderne JSF vliegtuig als opvolger van de F-16. Een zaak waar de PvdA als oppositiepartij faliekant tegen was en nu als coalitiepartij akkoord gaat met de aanschaf van de nieuwe toestellen. Een draai, die Samsom weer eens goed praat in het NOS Journaal. 0-2Hoe kunt u uitleggen aan uw achterban dat er nieuwe vliegtuigen worden gekocht voor een bedrag van 4,5 miljard euro terwijl er zes miljard euro moet worden bezuinigd, is de vraag van de verslaggever. Samsom praat het als een gehaaid politicus ‘recht’ wat eerst voor de PvdA ‘krom’ was. Kortom: het politieke ‘jachtseizoen’ is weer geopend.

Nog heel even en het is Prinsjesdag en tot die tijd, zegt mijn gevoel, gaat er nog veel gebeuren. Met in de hoofdrollen politici en journalisten. Zij bepalen in grote trekken waar Nederland recht op heeft om te weten wat er in Den Haag allemaal gebeurd.  Om u, tot slot, nog te informeren dat geen enkel VVD-Kamerlid of PvdA-Kamerlid heeft gereageerd om mijn schriftelijk verzoek (6 juli 2013) aan te geven of ze gehoor hebben gegeven aan de oproep van Rutte en Samsom om de economie te stimuleren met het kopen van onder meer auto’s of huizen. Slechts een politicus reageerde, het VVD-Kamerlid Ronald van der Linde: ‘met drie opgroeiende kinderen gaat verreweg het grootste deel van ons inkomen op aan consumptieve bestedingen’.

Bron

Mijn gekozen waardering € -

Geef een reactie