Thai haten ze: De 5 Ergste Hollandse Gewoontes

Zin in een leuke vakantie in Thailand? Zorg dan dat je Thai niet gek maakt met typisch Nederlandse gedrag. Zie hier de eerste en enige lijst met Ergste Hollandse Gewoontes in Thailand. Opgesteld i.s.m. Thaise ervaringsdeskundigen.

Zo’n 210.000 Nederlanders bezoeken dit jaar Thailand. Ze zijn onderdeel van een bont gezelschap van ruim 30 miljoen toeristen uit de hele wereld. Toch pikken de Thai de khon Hollaen er met gemak uit. Niet omdat we lang zijn en ons bovengemiddeld snel voortbewegen. Nee, het zijn vijf typisch Hollandse gedragingen die opvallen – en niet in positieve zin.

Thai uiten geen kritiek. Maar ze kunnen oprecht niet omgaan met gedrag dat indruist tegen alles wat ze zijn gewend. Daarom negeren ze het. En dus ook degenen die zich er schuldig aan maken – en dat zijn vaak Nederlanders, want die handelen in veel opzichten tegenovergesteld aan de Thai.

Dat kunnen wij op onze beurt flauwekul vinden. Maar wil je optimaal genieten van Thailand en hoop je op leuke ontmoetingen met Thai, is het zaak rekening te houden met de gevoeligheden van je gastheren en –vrouwen.

Unieke lijst gaat verder dan do’s and don’ts

Op dringend verzoek werkten negen Thai mee aan deze top-5 van ergste Hollandse gewoontes: twee van hen zijn actief in de reisindustrie, vier in restaurants en drie in de handel. Ook toetsten we de bevindingen bij enkele Nederlandse expats.

De bekende do’s en don’ts uit de reisgidsen zijn handig: schoenen uit in huis, niet op de drempel stappen en douchen voor het vrijen. Maar de unieke lijst De 5 ergste Hollandse gewoontes is onmisbaar voor Nederlandse toeristen.

PLAATS 5: Onderling discussiëren over rekening

Thai weten elkaar op waarde te schatten. Leeftijd, familieband, afkomst, opleiding, baan, netwerk en inkomen bepalen de onderlinge verhoudingen. En ook wie na het eten de rekening betaalt. Sterker: De nummer 1 in het gezelschap is beledigd, als iemand anders geld op tafel legt.

Met verbijstering kijkt Thais restaurantpersoneel toe als Nederlandse toeristen onderling uitvoerig overleggen over hoe de rekening te delen. Door de harde stemmen en vreemde keelklanken lijkt het of de gasten boos zijn. Op elkaar? Of over de rekening? Een restauranteigenaar in Phuket: ‘Ik zal toch niet iets hebben fout gedaan, denkt zo’n meisje dan, en staat strak van spanning aan het tafeltje.’

Raar, vindt een jonge ober in Bangkok. ‘Alleen Nederlanders doen dat zo. Als er meer dan één volwassen man aan tafel zit, gaan ze uitvoerig over de rekening praten en wordt met geld over en weer geschoven. Ze geven veel geld uit om naar Thailand te komen. Maar hier is het alsof ze zich allemaal te min en te arm voelen om te betalen. ’

PLAATS 4: Zeuren tijdens excursies

Thai schikken zich moeiteloos naar het collectief. Zeker als dat collectief gericht is op vermaak, zoals een groep toeristen op excursie. Geen Thai komt op het idee onderweg voor te stellen van het programma af te wijken. De meeste andere toeristen overigens ook niet. Japanners, Amerikanen, Duitsers en Engelsen genieten gewoon van datgeen ze hebben geboekt.

‘Maar Nederlanders krijgen opeens de zenuwen en willen dan iets anders dan afgesproken’, aldus een ervaringsdeskundige. ‘Ze kunnen een gids de hele tijd aan het hoofd zeuren. Dat ze ergens eerder weg willen. Of dat ze niet naar de tempel willen, maar naar het museum een eind verderop.’

Het maakt Thaise gidsen radeloos ‘Ze begrijpen werkelijk niet waarom Nederlanders iets anders eisen dan waarvoor ze hebben geboekt. Als ze proberen de Hollandse wensen in te willigen, krijgen ze problemen met andere toeristen. Of met hun baas. Wat ze ook doen, het levert gemok op. En daar kan een Thai niet tegen. Dan slaat hij dicht. Dan heb je niets meer aan zo’n gids. Zijn aanstekelijke lach en mooie verhalen kun je dan wel vergeten.’

PLAATS 3: Afdingen, maar niet kopen

Op markten en veel kleinere shops in Thailand is afdingen een spel. Maar Thai spelen dat liever niet met Nederlandse toeristen. Als na de vraag ‘where are you from’ het antwoord ‘Holland’ volgt, zijn handelaren op hun hoede.

Thai en niet-Nederlandse toeristen beginnen af te dingen omdat ze iets willen kopen voor een redelijke prijs. Maar volgens drie verschillende marktkooplieden komt het regelmatig voor dat Nederlanders weg lopen als de Thai hun prijs accepteren.

‘Ik voel me dan echt beledigd’, aldus een handelaar in horloges en toebehoren. ‘Zeker als ze met een groepje zijn en dan lachend weg lopen. Ik snap het niet. Waarom doen Nederlanders dat?’

Als zo’n respectloze Nederlander de eerste klant van de dag is, kan de marktkoopman wel inpakken. Letterlijk. Het bijgeloof wil dat de verkoop aan de eerste klant bepalend is voor de handel de rest van de dag.

PLAATS 2: Overal kritiek op hebben

Thai accepteren zaken zoals ze zijn. Kritiek hebben ze zelden. En als ze die al hebben, geven ze er geen uiting aan. Of als het echt nodig is, alleen zeer behoedzaam. Met een zoete mond.

Nederlanders handelen tegenovergesteld. Die hebben overal kritiek op en laten dat weten ook. Zelfs als het zaken betreft die hen niets aan gaan. De Thai vinden dat niet alleen lastig, het krenkt ook hun trots.

‘Buiten vinden ze het te heet. Binnen is het te koud. Ik begrijp dat echt niet’, zegt de kelner van een koffiezaakje. ‘Maar je niet zo druk. Het heeft geen zin. Heb een koel hart. Geniet! En als je niet van mijn land houdt, waarom kom je dan?’

De eigenaar van de zaak: ‘Sommige Hollanders hebben echt kritiek op alles.  De manier waarop de tafels staan. De menukaart. En de manier waarop het personeel werkt. Met harde stem proberen ze je te overtuigen. Ze bedoelen het goed, zeggen ze. Dat wil ik geloven. Maar het voelt alsof wij Thai dom en onderontwikkeld zijn.’

PLAATS 1: Met rare korte broek en slippers de stad in

Soms fake. Vaak wat conservatief. Maar altijd netjes, schoon en vooral ook mooi bij elkaar gezocht. Aldus het oordeel van een Nederlandse modedeskundige over hoe mannen en vrouwen zich in Bangkok kleden.

De mannen in keurige broek en een overhemd waarvan de mouwen messcherpe vouwen hebben. Vrouwen in charmante jurkjes en op hoge hakken. Jongeren met trendy accenten. Studenten correct in uniform. Net als serveersters, verkooppersoneel en portiers. Allemaal goed verzorgd. Netjes geknipt. En bepoederd om glimmen en transpiratiedruppels te voorkomen – ook de mannen.

Daar tussendoor lopen Hollandse ‘we-zijn-op-vakantie-en-doen-wat-we-willen’-toeristen: Vrouwen in flodderblouse en de daaronder zichtbare bh, waarvan de bandjes striemen in het witte vlees. Mannen in mouwloze T-shirts en een onder de buik hangende korte broek. Daaronder blote voeten met kalknagels en eeltbergen in teen- en badslippers. Of met witte sokken in afgetrapte sportschoenen. Gek dat een Thai daar niets van snapt?

Tijdens excursies worden Nederlanders steeds vaker in zwembroeken en bikinitopjes gesignaleerd, zegt een Thai. 'Andere buitenlanders zie ik dat niet zo snel doen, Ik weet dat Nederlanders van vrijheid houden. Maar dit doen ze thuis toch ook niet?'

‘Ik bedien die mensen hier in het restaurant’, zegt een meisje. ’Maar op straat word ik niet graag met ze gezien. Ik vind het vies. En eng. Die mensen zijn toch niet arm? Zijn ze niet goed dan? Wat is er mis met ze?’

THAILANDTIPS – Rekening betalen: Maak een pot voor gemeenschappelijke uitgaven – Excursies: Boek een vrij invulbare privé-trip – Afdingen: Ding alleen af als je daadwerkelijk wilt kopen – Kritiek: De  Nederlandse manier van doen kan overkomen als kritiek; probeer met ‘zoete mond’ te praten – Kleding: Probeer een beetje in de pas te lopen met Thai. Zwem- en al te blote zomerkleding alleen bij zwembad en op strand; draag schone kleding en spuit/rol goed om transpiratievlekken te voorkomen; draag in steden en zeker in Bangkok nette kleding.

Mijn gekozen waardering € -

Alle nieuwe artikelen vind je op de nieuwe site Typisch Thailand

Verder Facebook-pagina Typisch Thailand en de Facebook-groep Typisch Thailand Telex

Geef een reactie