The Nipper: zo klein was je oplader nog nooit

Je kent ze wel: draagbare opladers voor je smartphone, tablet en andere digitale devices, beter bekend als power banks. Helaas zijn deze vaak behoorlijk groot en je moet niet vergeten ze op te laden voor vertrek. The Nipper brengt hier verandering in.

Stel je voor: je bent op vakantie in één of ander gehucht en je bent verdwaald. Je spreekt de taal niet, je smartphone is leeg en er is in geen velden of wegen een winkel te bekennen die een kaart verkoopt. Paniek. Dat is waar The Nipper om de hoek kunt kijken. Het vierkantje van 17 x 17 x 17mm weegt slechts 10 gram en kan dus gemakkelijk in je broekzak, tas of als sleutelhanger met je mee. Je opent het apparaatje en zet er twee AA-batterijen tussen. Vervolgens sluit je The Nipper aan op je smartphone en deze wordt direct opgeladen.

Niet voor iedere smartphone

Hoewel de meeste smartphones, tablets en e-readers tegenwoordig met elke soort oplader werken, geldt dat niet voor The Nipper. Momenteel werkt het apparaat alleen met apparaten van Samsung, LG, BlackBerry, HTC, Nokia en Kindle. Dit zijn echter wel de merken waar de meeste apparaten van verkocht worden, dus een groot deel van de gebruikers kan The Nipper gewoon gebruiken. Voor Apple-fans is dit nog niet het geval, maar hier wordt aan gewerkt, aldus de ontwikkelaars van The Nipper.

Maar je accu is niet zomaar vol

Hoewel je met The Nipper de meeste smartphones en tablets op kunt laden, is de accu van het apparaat niet zomaar vol. Aangezien je met twee AA-batterijen werkt, kun je bedenken dat dit bij lange na niet genoeg is voor de gemiddelde smartphone, laat staan voor een tablet. De ontwikkelaars laten zelf weten dat een moderne smartphone tot tien procent is opgeladen in een half uur en tot twintig procent in een uur. Veel sneller dan een gemiddelde oplader is dit niet en bij een echte noodsituatie kun je dus alsnog lang wachten voor je hulp kunt bereiken.

Waarom dan de AA-batterijen? Omdat deze overal ter wereld te koop zijn en je dus altijd nieuwe kunt aanschaffen, zelfs als je op vakantie bent in een klein gehucht. En dat is een voordeel die de meeste power banks niet hebben.

The Nipper of toch een power bank?

Hoewel The Nipper zeker voordelen heeft, wegen ze niet op tegen de gemiddelde power bank. Deze zijn inmiddels met extra accu’s te koop en kunnen je smartphone vaak tot minimaal twee keer opladen. Daar kan The Nipper, hoe klein en handig ook, niet tegenop. Daarentegen gebeurt het regelmatig dat je vergeet zo’n power bank op te laden voor vertrek. Kom je dan in zo’n noodsituatie, dan zit je met een lege accu en kun je alsnog niets. Mijn advies: neem je Nipper mee als extraatje, gewoon voor het geval dat. AA-batterijen koop je zoals gezegd in bijna iedere winkel, over de gehele wereld. Mocht je je smartphone nodig hebben, dan heb je hem tenminste ook. Om de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten, een Nipper koop je voor vijftien pond (ongeveer twintig euro).

Beschikbaarheid

De ontwikkelaars van The Nipper, het in London gevestigde Design on Impulse, wilde de financiering voor The Nipper binnenhalen via Kickstarter, en heeft dit inmiddels ook ruimschoots gedaan. Inmiddels is het streefbedrag van zesduizend pond ruim drie keer binnengehaald. Daarmee kunnen we ervan uitgaan dat The Nipper haar kopers ook echt bereikt, al ben je daar nooit helemaal zeker van natuurlijk. The Nipper is nog steeds via Kickstarter te koop voor vijftien pond. Vanaf april volgend jaar wordt het apparaat naar ieder land verscheept.

Mijn gekozen waardering € -

Eveline Meijer is sinds 2014 werkzaam als (tech-)journalist. Op Reporters Online en op haar eigen website schrijft ze over technologie, maar kijkt voorbij de hypes.