The Quiet Girl: een Ierse parel in de bioscoop

Niet zo vaak zie je films uit Ierland in de bioscoop. Onlangs was het uitstekend geacteerde absurdistisch donkere sprookje The Banshees of Inisherin te zien. Wat rustiger en subtieler van aard is The Quiet Girl in het Gaelic (oorspronkelijke Keltische taal) gesproken. Het is een bewerking van het boek Foster van Claire Keegan.

Toen ik een tijd geleden in Ierland was om daar een documentaire over Ierse traditionele volksmuziek te maken, hoorde ik dat het oorspronkelijke Gaelich nog maar in enkele counties werd gesproken. Vooral in county Clare en county Donegal en enkele andere ‘pockets’ zoals de Ieren zeggen.

Gaelic

Des te bijzonder is het dat de film ‘The Quiet Girl’ helemaal in het Gaelich is gesproken. Het gaat over Cáit, een meisje van negen jaar, dat leeft in een groot boerengezin. Haar zwijgzame vader is vaak in de pub te vinden en moeder is te druk met de andere kinderen en is bovendien in verwachting van een nieuwe baby. Cáit krijgt weinig aandacht, laat staan liefde van haar ouders. Zij besluiten Cáit een stil, mooi en introvert meisje een zomer over te plaatsen bij haar oom Sean en tante Eibhlin.

In het begin moet Cáit, heel knap gespeeld door Catherine Clinch, erg wennen aan alle warmte en aandacht die zij plotseling krijgt. Vooral van haar liefdevolle tante. Oom Sean is meer van het stugge zwijgzame type, maar ook hij heeft geleidelijk aan steeds meer aandacht voor het meisje.

Zeldzaamheid

Cáit en de filmbezoekers voelen dat er iets tragisch gebeurd is in het verleden van haar oom en tante. Wie wil weten wat dat is, moet deze parel van een film gaan bekijken. Niet alleen hiervoor uiteraard, maar vooral omdat het een film voor fijnproevers is, met veel oog voor detail. Een zeldzaamheid in de filmcultuur van 2023. De jury van de Academy Awards nomineerde deze meest succesvolle Iers gesproken film ooit voor een Oscar. Regisseur Colm Bairéad  noemt de film ‘cultureel specifiek, maar het geraamte is universeel’.

Mijn gekozen waardering € -

Jaap Mees is filmmaker en freelance journalist. Voltooide de School voor de Journalistiek in Tilburg en de Filmacademie in Londen (regie/scenario). Maakte diverse korte en lange films, met name documentaires. Sommigen zijn vertoond in internationale filmfestivals in o.a Dublin, Londen, New York, Washington, Vancouver, Sitges, Utrecht en Manchester. Schreef voor diverse filmsites zoals Talking Pictures, NFTVM site en het filmblad Skrien. Nu Reporters Online, Cultuurpers.nl en Blendle/Cafeyn. Hij maakt ook opdrachtfilms voor musea en culturele instellingen. Zie website www.free-spirits-film.eu