Tienduizenden daklozen in ons land verdienen óók dak boven hoofd

Als Schrijvende Rechter tuimel ik regelmatig om van verbazing. Recent viel mijn oog op een bericht in De Telegraaf. Kort en bondig: er werden in Rotterdam tientallen jassen voor daklozen verzameld. Een actie die niet uit de lucht kwam vallen. De week ervoor had een politieagent in Rotterdam een jas van een dakloze afgepakt vanwege een V-logo van beveiligers op die jas.

Particuliere initiatieven

Nederland toont zich een gastvrij land voor vluchtelingen. Als je ook maar enigszins aan kunt tonen dat je vlucht voor geweld wacht hier een dak boven je hoofd. Hoe is het dan in vredesnaam mogelijk dat dit gulle land naar schatting ruim 60.000 dak- en thuislozen telt? Een aantal dat explosief toeneemt. Dak- en thuislozen zijn aangewezen op particuliere initiatieven als hierboven genoemd. Ook het goede werk van Sheltersuit verdient zeker vermelding. Helaas vormt dit soort particuliere initiatieven maar druppels op een gloeiende plaat. Lapwerk. Reden voor de Schrijvende Rechter om zich hard te gaan maken voor een structurele oplossing.

Uitspraak van de Schrijvende Rechter

Mooi natuurlijk dat er af en toe warme soep, kleding en nachtopvang is voor dak- en thuislozen. Maar te gek voor woorden dat dit incidenteel gebeurt. Meestal zodra pinguïns en ijsberen het straatbeeld bepalen. Er staan in Nederland talloze bedrijfsgebouwen en kantoorpanden leeg. Omdat bedrijven omvallen. Of uitgekeken zijn op de kleur van de kozijnen. En omdat projectontwikkelaars oeverloos door blijven bouwen. Als Schrijvende Rechter eis ik dat deze lege gebouwen woonrijp worden gemaakt voor onze daklozen. Luxe is niet nodig. Een warm- en vochtbestendige ‘schuilhut’ is al een mooi begin. In november en december 2016 zijn er ruim 9.000 asielzoekers met een asielvergunning (vergunninghouders) aan een woning geholpen. De taakstelling voor de tweede helft van 2016 was om 23.000 vergunninghouders een eigen dak boven het hoofd te geven. Dat is aardig gelukt. In de eerste helft van 2017 zijn dat er ‘maar’ 13.000. Dus waarom zou het niet lukken om maandelijks 4.000 daklozen een dak boven het hoofd te gunnen? Dan is het dak- en thuislozenprobleem in een paar jaar opgelost. Dit is mijn uitspraak. Die ik zal delen met betreffende staatssecretaris van Veiligheid en Justitie: Klaas Dijkhoff.

Mijn gekozen waardering € -

Journalist / copywriter / columnist Ton Broekhuisen is sinds juni 1997 meeschrijvend voorman van Ton Broekhuisen Teksten vof. Ton schreef onder meer 15 jaar voor Metro. Sinds juni 2014 is hij breekijzer voor consumentenrubriek Van Klacht Naar Pluim? En vanaf september 2016 profileert hij zich als Schrijvende Rechter. Missie: spotlights zetten op kwalijke zaken.