Turkije ‘koloniseert’ Iraaks Koerdistan; Koerdische fracties vliegen elkaar in de haren

Op 23 april lanceerde het Turkse leger haar nieuwste militaire operatie in Iraaks Koerdistan, tegen aartsvijand de PKK (Koerdische Arbeiderspartij). Ditmaal spelen ook de strijdkrachten van Iraaks Koerdistan (de Peshmerga) een rol. Enkele Koerden vielen al slachtoffer aan de kogels van andere Koerden. En het risico op een grootschalig intra-Koerdisch conflict groeit met de dag.

Operatie Claw-Lightning is een grensoverschrijdende militaire operatie die Turkije op 23 april 2021 is begonnen. Turkije beweert dat de operatie gericht is tegen de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) om het terrorisme in de Koerdische regio uit te schakelen. Voor de operatie heeft Turkije parachutisten ingezet over de grens tussen Turkije en Irak om militaire bases op te zetten in de Koerdische regio, onder begeleiding van lucht- en artilleriebombardementen. Nu had Turkije al meer dan een dozijn militaire basissen in de regio voor de huidige operatie, en het is alleen maar van plan deze uit te breiden.

Terwijl Turkije deze bases bouwt, rukt het verder op in de Koerdische regio om een veiligheidszone in te stellen, waarvan Turkije beweert dat die zich uitstrekt langs de grens tussen Turkije en Irak. Dit is hetzelfde verhaal als in Syrie, waar Turkije een groot territorium heeft veroverd, onder het mom van een ‘PKK dreiging’

Terwijl Turkije de laatste maanden controle kreeg over een groot stuk grondgebied van de Koerdische autonome regio van Irak, zijn de gevechten tussen het Turkse leger en de PKK in de regio alleen maar verhevigd.

Volgens een officieel rapport van het Christian Peacemakers Team (CPT) zijn er inmiddels duizenden dunams (hectares) land en ongeveer 1.300 bijenkorven vernietigd, stuk voor stuk cruciale bronnen van inkomen. De Turkse bombardementen bedreigen niet alleen de middelen van bestaan van duizenden Koerdische en Christelijke gezinnen die in de regio onder Turkse bombardementen leven, maar ook hun leven. Tot nu toe zijn vier burgers gewond geraakt door de Turkse bombardementen, en meer dan 1.500 burgers uit 22 dorpen hebben hun dorp geëvacueerd om aan de Turkse aanval te ontkomen.

Het CPT vreest dat deze gezinnen nooit meer naar hun huizen zullen kunnen terugkeren, aangezien Turkije in de buurt militaire bases heeft gebouwd die bewapend zijn met artillerie en die nu het leven van burgers bedreigen.

 

 

Turkse ontbossing van Iraaks Koerdistan veroorzaakt oproer

De afgelopen week circuleerden op de sociale media berichten over de Turkse houtkap in de provincie Duhok, die door mensen werd veroordeeld en waarbij het Turkse leger werd opgeroepen de campagne te staken.

Het nieuws werd voor het eerst gemeld door Ali Hama Salih, een parlementslid in het parlement van de Koerdische regio, die beelden en foto’s postte van omgevallen bomen en verbrande bossen.

In een reeks tweets gaf Wim Zwijnburg, een conflict- en milieuanalist bij de Nederlandse vredesorganisatie Pax, satellietbeelden waarop het ontbossingsproces tussen 2020 en 2021 te zien was.

De extensieve bouw van nieuwe militaire basissen in de regio, in combinatie met het bouwen van wegen en ontbossing, tonen aan dat Turkije niet van plan is Iraaks Koerdistan na een geslaagde operatie weer te verlaten.

Veel Koerdische mensen zijn dan ook ontevreden met de KDP (Koerdische Democratische Partij), die het voor het zeggen heeft in de provincies Duhok en Erbil. De KDP heeft sinds de jaren negentig een zeer goede band met Turkije, en heeft toegestaan dat Turkije zoveel macht in de regio veroverd.

Turkije jaagt PKK weg, Peshmerga nemen hun plaats in

Dat de PKK onder de vele Turkse luchtaanvallen harde klappen moet verduren is wel duidelijk, gedurende de maand Mei en Juni verschijnen beelden waaruit men kan opmaken dat de PKK bepaalde bergkampen en gebieden heeft moeten verlaten, waar het al sinds 1992 gestationeerd was. De PKK traint, bewapend, organiseert zich, en plant haar aanvallen vanuit deze bergkampen.

Pro-PKK Koerden zijn dan ook erg verontwaardigd over video’s van verplaatsing van honderden aan de KDP verbonden Peshmerga soldaten die bepaalde plaatsen waar de PKK is weggejaagd, innemen.

In de regio Metina, ten noorden van Duhok, leidde dit tot gevechten tussen PKK en de Peshmerga, beiden Koerdische fracties. Vijf Peshmerga strijders kwamen om het leven, en zeven raakten gewond, op 5 juni.

Volgens Sarbast Lazgin, de vice-minister van het ministerie voor Peshmerga, vielen deze strijdkrachten slachtoffer aan een val die opgezet was door de PKK.

De PKK verklaarde echter dat hun strijders “met persoonlijke wapens het vuur in de lucht openden om” de Peshmerga te waarschuwen toen deze een gebied op de berg binnentrokken waar de PKK aanwezig zijn.

De premier van de Koerdische regio, Masrour Barzani, veroordeelde in een tweet de aanval van de PKK en riep het parlement en de partijen op om “met één stem te spreken tegen deze agressie”.

De Britse consul-generaal in Erbil, James Thornton, tweette: “Ik veroordeel de aanval van de PKK op de Peshmerga vandaag” en betuigde zijn medeleven aan de families van de slachtoffers. De Amerikaanse consul-generaal tweette eveneens een veroordeling.

Vredesdelegatie mag Koerdistan niet in

Een delegatie bestaande uit vijftien politieke activisten, Nederlandse journaliste Frederike Geerdink, en Duits parlementslid Hakan Taş strandden gisteren op het vliegveld van Erbil. Deze delegatie kwam naar Koerdistan om te protesteren tegen Turkse kolonisatie, en het bevorderen van de vrede tussen de Koerdische fracties. Volgens tweets van Geerdink worden de groepsleden een voor een op het vliegtuig naar huis gezet. Persbureau ANF meldden eerder op zondag dat de Zwitserse leden van de delegatie weigeren terug te gaan.

Een tweede delegatie uit Duitsland werd op het vliegveld van Düsseldorf tegengehouden. Hen werd door de Duitse autoriteiten niet toegestaan om het land te verlaten. De Duitse delegatie bestaat uit 17 personen, zowel Koerden uit de diaspora als betrokken Duitse burgers.

Beide delegaties worden ervan beschuldigd voor de PKK te werken. Echter, het verbannen van buitenlandse delegaties die de effecten van het conflict willen documenteren is geen goed teken van de huidige staat van vrijheid en democratie in Iraaks Koerdistan.

 

Koerdische politici en prominente figuren veroordelen intra-Koerdische spanningen

Meerdere Koerdische politici en prominente figuren veroordeelden de afgelopen dagen de oplopende spanningen tussen de rivalerende Koerdische fracties.

Mahmoud Sangawi, lid van de Uitvoerende Raad van de Patriottische Unie van Koerdistan en commandant van de Peshmerga strijdkrachten in het bestuur van Garmian, zei harde woorden: “Wat er ook gebeurt, ik zou geen enkel schot op de PKK afvuren.”

“Het is niet mogelijk om onze zonen en dochters in een oorlog te storten om de Turkse of Iraakse staat te behagen. Geen enkele partij zou tegen een andere partij moeten vechten, zodat onze mensen niet worden gedood, en we moeten allemaal de straat op gaan, vechtpartijen voorkomen en oorlog tegen de PKK voorkomen.”

Eerder maakte Adham Barzani (ja, neef van Masrour Barzani, de huidige Koerdische president) al veel indruk met een sterk statement: “Turkije penetreert 40km in Iraaks Koerdistan, heeft dorpelingen verjaagd en honderden vermoord. Het is tijd voor actie”. Na dit statement vertrok hij naar zijn geboorteplaats in Iran.

Een interview op Rudaw van de dochter van een gevallen Peshmerga maakte tevens veel emoties los. Zij gaf aan haar eigen vader – en anderen die het leven lieten tijdens de oorlog tussen KDP en PKK in 1995 – niet als ‘martelaar’ te beschouwen, aangezien zij om het leven kwamen in een oorlog tusssen ‘broers’. Dit zou onheilig zijn.

Het verheerlijken van het martelaarsschap is bijzonder belangrijk in de Koerdische cultuur. Haar woorden kwamen dan ook hard aan.

 

Mijn gekozen waardering € -

Hedwig is een zeventalige Belgische auteur. Zij vertoeft graag in het Midden-Oosten en brengt daar verslag van de huidige stand van zaken. Haar favoriete onderwerpen zijn dan ook Iran, Syrië, en de Koerdische kwestie. Daarnaast schrijft Hedwig over allerhande onderwerpen die zij zelf interessant of bizar vindt. Denk daarbij aan kwesties in de Europese politiek, geschiedenis en True Crime.

Naast de gebruikelijk Europese talen (Nederlands/Frans/Engels/Duits), spreekt Hedwig vloeiend Turks, Koerdisch en Perzisch. Momenteel verdiept zij zich ook in de Arabische taal.

Je kunt haar e-mailen en terug vinden op twitter. Ze schrijft sporadisch over de verschillende Koerdische partijen op haar eigen engelstalige blog.