Twee drugsdealers krijgen ambtsketting in Albanië om

In Albanië zijn er sinds vorige week twee burgemeesters die een strafblad hebben. Toch lijkt dit voor de Albanese regering geen probleem te zijn. Premier Edi Rama weigerde namelijk dat deze kandidaten zich zouden terugtrekken, ook al kan dit een serieus obstakel worden voor een mogelijke toetreding tot de Europese Unie. De strijd tegen de georganiseerde misdaad is namelijk een van de belangrijkste problemen die Albanië moet tackelen voor een EU lidmaatschap.

De albanese bevolking mocht vorige week de burgemeesters en de gemeenteraden in 61 gemeenten kiezen. Arthur Bushi en Elvis Rroshi springen er van alle burgemeesters tussen uit. Beiden heren hebben zich namelijk schuldig gemaakt aan drugshandel in Italië. Albanië werd in juni 2014 een kandidaat-lidstaat van de EU en hoopt nu om zo snel mogelijk de toetredingsonderhandelingen te openen met Brussel. Toch lijkt een EU lidmaatschap verder weg dan ooit nadat Premier Edi Rama zijn 'team' van politici met twee criminele burgervaders heeft uitgebreid. 

Drugsdealers

Op 23 juni mochten alle stemgerechtigde Albanezen naar de stembureaus om nieuwe lokale politici te kiezen. In totaal gaat het om 61 gemeenten waar de stembiljetten in de bus gingen. Toch zijn er een aantal kandidaten met een schimmig verleden. BIRN heeft van een aantal kandidaten het strafblad opgevraagd en komt tot de conclusie dat ten minste twee burgemeesters zich schuldig hebben gemaakt aan de handel van harddrugs. De twee burgervaders worden zelfs beschuldigd van het invoeren van grote hoeveelheden drugs naar EU lidstaten.

Het gaat hier om Elvis Rroshi en Arthur Bushi die recent zijn verkozen om in twee steden in het midden van Albanië de gemeente te gaan leiden. Beide kandidaten nemen zitting namens de Socialistische Partij. Rroshi is de zittende burgemeester in Kavaja en deed met succes een poging om herkozen te worden. Arthur Bushi was tot voor kort parlementslid voor de Socialistische Partij, maar leverde het kamerlidmaatschap in om mee te doen aan de verkiezingen. 

De Amerikaanse Ambassade in Tirana reageerde verheugd op het besluit van oppositieleider Lulzim Basha, nadat hij besloten had afstand te nemen van zijn eigen kandidaat. Die weigerde openheid van zaken te geven, waarna Basha besloot dat een dergelijk figuur niet binnen de rechtse oppositie partij thuishoord. De Amerikaanse ambassade riep op dat andere partijen het voorbeeld van Basha moeten volgen. "De VS steunt de inspanningen om schoon schip te maken in Albanië", zei de Amerkiaanse Ambassadeur Donald Lu op Twitter. Later voegde de ambassadeur er aan toe dat burgers zelf moeten weigeren om op criminele kandidaten te stemmen.

Geen gehoor

Echter, de Socialistische partij geeft geen gehoor aan de oproep om schoon schip te maken in Albanië. Een woordvoerder van premier Edi Rama, de leider van de Socialistische Partij, ontkende dat de partij criminele kandidaten heeft. Volgens een woordvoerder van de Socialistische Partij "is er geen een kandidaat die veroordeeld is voor strafbare feiten door een Albanese of een buitenlandse rechter." 

Toch is het duidelijk dat beide burgemeesters een schimmig verleden hebben en Premier Edi Rama weigert hier afstand van te nemen. De Europese Unie heeft nog niet gereageerd op de nieuwe aanstelling, maar verwacht kan worden dat de twee kandidaten voor een verdere kloof tussen het kleine Balkanland en de EU kan gaan zorgen.

BIRN merkt ironisch genoeg nog op dat Artur Bushi, als een voormalig parlementslid, in januari nog voor een resolutie in het parlement stemde dat politieke partijen criminele leden dienen te verwijderen.

Volgens Gent Strazimiri, een parlamentslid voor de oppositie, is het schandalig dat de Socialistische Partij Bushi naar voren heeft geschoven om burgemeester te worden in Kruja. "De verkiezing van Bushi volgt na een campagne van intimidatie en angst." Strazimiri onderbouwt dat met het feit dat het team van de oppositie het doelwit is van intimidatie. Een week voor de verkiezingen werd zelfs de voorgevel van een restuarant in Kruja opgeblazen. De eigenaar van het pand is de campagne leider van de Democratische Partij in Kruja. De politie heeft twee weken na het voorval nog steeds geen dader gepakt, wat kwaad bloed zet bij de oppositie.

Mijn gekozen waardering € -

Vincent Triest is de enige Albanese correspondent werkzaam in Nederland. Geeft duiding aan gebeurtenissen in de Balkan en volgt op de voet de ontwikkelingen in Albanië, Macedonië en Kosovo. Corruptie, politieke intriges op de Balkan en de Europese integratie van de regio zijn de belangrijkste onderwerpen waar hij over schrijft.