ZELZATE – Op de helling van de scheepswerf van Maarten Carron in Zelzate ligt sinds kort een bijzondere spits: de Arylo. Het gaat om een opvallend schip dat is gebouwd in Boom in 1899. De Vlamingen Jan Verfaillie en Filip Vermeulen vonden de Arylo in verkommerde staat in Gent en besloten haar nieuw leven in te blazen.

STEUN RO

De Arylo moet een waar walhalla zijn voor de programmamakers van de Amerikaanse realityserie Hoarders. Die gaan op bezoek naar mensen die bijna ten onder gaan aan hun verzameldrang. De Arylo lijkt het ultieme voorbeeld. Als we in het ruim afdalen moeten we over stapels verzamelde spullen klimmen, van hout en olievaten tot niet meer in gebruik zijnde motoren, scheepsonderdelen en huisraad. En meer. Allemaal verzameld door de vorige eigenaar en zijn vader, die het schip in 1959 kocht.

Jan Verfaillie en Filip Vermeulen zijn de uitdaging aangegaan. De twee Bruggelingen – zo noemen inwoners van Brugge zich – zijn collega’s van elkaar. Samen runnen zij in Brugge al achttien jaar de bekende animatiestudio Bal Gehakt. Zeven jaar geleden kochten de twee de spits Julie (Van Damme – Baasrode, 1911) en vestigden hun bedrijf aldaar. Het ruim is nu een atelier waar ze korte filmpjes maken, van komisch en ironisch voor het blad Humo tot uiterst serieus voor bedrijven en instanties. Enige oorspronkelijke banden met de binnenvaart hebben ze niet. ‘Op weg naar mijn werk fietste ik elke dag langs een hele rij woonschepen. Zo ben ik geïnteresseerd geraakt,’ zegt Filip.

De Arylo op de werf in Zelzate (foto: Bart Oosterveld)

Nu kwam de Arylo op hun pad. Het schip lag al jaren te verkommeren in een hoekje bij de oude binnenstad van Gent. Het dak van de stuurhut was bedekt met een paar oude wegwaailuiken om verder inregenen te voorkomen. De oude eigenaar Arnold Hertog was zelf jaren eerder op een andere spits gaan varen, de Arylo 2. De oude Arylo gebruikte hij sindsdien als opslagplaats. Toen Arnold vorig jaar overleed, kwam het meer dan honderd jaar oude schip te koop. Jan en Filip keken door de malaise heen en zagen een toekomstig pronkstuk.

‘Wat er vooral tegen pleit om het schip een spits te noemen zijn de ronde kimmen.’

Bart Oosterveld is journalist. Hij schrijft voor Weekblad Schuttevaer (anno 1888) over de binnenvaart en de rest van de maritieme wereld, .