Tweede Kamer organiseert kerstdiner bij Sociëteit De Witte met 3300 mensen?

Op Facebook werd afgelopen weekend opgeroepen om te gaan demonstreren in Den Haag op 18 en 19 december. Reden hiervoor zou een kerstdiner zijn,  georganiseerd door de Tweede Kamer bij Sociëteit De Witte voor maar liefst 3300+ mensen. In tijden van corona en coronabeperkende maatregelen is dit natuurlijk een vreemd fenomeen.

“De tweede kamer organiseert een kerstdiner bij sociëteit de witte (3300 leden + introducees) in Den Haag op 18 en 19 December…wat mij betreft tijd voor het gooien van rotte eieren!!!” 18 en 19 december kerstdiner bij sociëteit De Witte en wij doen mee!!!! Be There!!!! Delen delen delen!!!
Wij van vrijheids beweging nederland roepen alle leden op om vrijdag 18 december en zaterdag 19 december 17:00 samen te komen op het plein in den haag. Hier zal een kerstdiner plaatsvinden van societie de witte (3300 leden + introducees). De tweede kamer organiseert een kerstdiner, en vraagt aan het volk om de verantwoording te nemen en zich te houden aan de opgelegde corona maatregelen.
De regels zouden voor iedereen moeten gelden omtrent het “killer virus”, en wij verwachten dat iedereen hun verantwoordelijkheid neemt tegen het verspreiden van het virus. Aangezien het heel opmerkelijk is dat dit niet gebeurd, begrijpen wij hieruit dat het niet serieus genomen hoeft te worden. Wij zullen ons dus aansluiten bij het kerstdiner en de muziek die verzorgd wordt door deze club.”

Twee mogelijkheden

De eerste foto werd op verschillende plaatsen gedeeld op Facebook met het bericht dat er een kerstdiner zou worden georganiseerd in Sociëteit De Witte in Den Haag. Op de website van de sociëteit zelf (de andere foto) bleek een iets andere, aangepaste tekst te staan. Nu bestaat de mogelijkheid dat het woordje ‘Onder voorbehoud’ later is toegevoegd door de sociëteit maar het kan ook goed zijn dat het woordje ‘Onder voorbehoud’ is gefotoshopt en is verdwenen. Deze website laat zien dat het woordje inderdaad naderhand is toegevoegd.

Hoor en wederhoor

Ik vroeg de beheerder van de Facebookpagina vrijheids beweging nederland, die dit bericht heeft gepost, via Messenger hoe hij aan de informatie komt dat de Tweede Kamer een kerstdiner voor 3300+ mensen zou organiseren in Sociëteit De Witte. Hij antwoordde: “Staat op hun eigen website, De Witte is zeg maar het clubhuis van de 1e en 2e kamer. De aantallen is het totaal aantal leden wat staat ingeschreven als lid.”

De beheerder legt verbanden die er niet zijn. Als je de website van de Tweede Kamer doorzoekt, kom je inderdaad wel een bericht tegen waarin Sociëteit De Witte wordt genoemd. Over een aanstaand kerstdiner op 18 en 19 december geen woord. Veel van de mensen die de berichten van deze beheerder delen en lezen op Facebook geloven echter heilig dat alles wat staat geschreven, ook waarheid is. Zo wordt er onder andere gereageerd: “…wat mij betreft tijd voor het gooien van rotte eieren!!!” Het bericht werd gedeeld als evenement in de Facebookgroep ‘Overzicht landelijke acties/evenementen voor onze vrijheid’ met meer dan 3700 leden.

Ik nam via het contactformulier ook contact op met Sociëteit De Witte in Den Haag met de volgende vraag: Vroeg me af waarom jullie pas na de ophef op Facebook het woordje ‘Onder voorbehoud’ en de tekst ‘*De kerstdiners vinden alleen doorgang als dit volgens de RIVM maatregelen mogelijk is*’ hebben toegevoegd? Deze website laat zien dat het daadwerkelijk na de heisa op Facebook is toegevoegd. Kunnen jullie hier wat meer over vertellen en dan wat specifieker over de verwachtte aantal gasten en de coronamaatregelen en de mogelijke toestemming van RIVM.

Reactie van Sociëteit De Witte : “Het klopt dat wij de berichten op onze website hebben verduidelijkt. Daarnaast gaan wij gewoon mee in de regelingen van de horeca conform de richtlijnen van het kabinet. Derhalve zullen wij op (o.a.) 18 en 19 december echt dicht zijn wanneer de hele horeca in Nederland dicht is. Wij zullen in dat geval een diner maken dat onze leden af kunnen halen.”

Conclusie

Zo zie je maar wat een (fake nieuws) bericht  teweeg kan brengen. Hup, met z’n allen naar het Malieveld en demonstreren maar. Geloof niet meteen alles wat op Facebook wordt gepost, ook al is het met goede bedoelingen. Controleer zoveel mogelijk de bronnen die gebruikt worden door diegene die het bericht post. Val iemand die dergelijke berichten post niet meteen aan op de feiten, maar vraag waar hij of zij zich druk over maakt. Jelle van Buuren, universitair docent bij ISGA legt het uit: ‘Deze pandemie ontneemt mensen een basisgevoel van veiligheid en controle. Theorieën helpen door met simpele verklaringen orde te geven aan een wereld met rare gebeurtenissen.”

Afbeelding van Jill Wellington via Pixabay

Mijn gekozen waardering € -

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van de boeken: 'Bevingen' (2015), 'Kanker krijg je niet alleen' (2019), 'Het Groninger Forum, draak of icoon?'(2020) en 'Muaythai in vogelvlucht' (2020). Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen, Beijumkrant, Gazet van het Noorden, Nieuws Oss en Nieuws uit Nijmegen. Was hoofd- eindredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017 en in 2018 hoofdredacteur van de Gazet van het Noorden. Schrijft momenteel voor o.a. VechtsportInfo en Reporters Online. Doet naast journalistiek werk ook communicatie werkzaamheden voor Muaythai Organisatie Nederland. Is lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).