De uitdaging: journalistiek met je mobiel

De ‘traditionele’ multi-media-journalist had z’n hele rugzak vol apparatuur. De nieuwste lichting kan alles met de smartphone (d.w.z. als je een iPhone hebt, anders blijft het behelpen).

De meest recente aflevering (#37) van de RJI (Reynolds Journalism Institute) Future Lab YouTube-serie vijf mobiele apps voor de journalist plus voorbeelden van media die Instagram en Vine-filmpjes inzetten.

De vijf tools met uitleg en demonstratie (hoe gebruiken journalisten het) op de video:

  1. Voddio: “record, edit, send and distribute video for traditional and/or web media” in “broadcast quality” volgens de website. De app is gratis, maar er is een ‘subscription’ nodig om content te delen. iPhone / iPad-only.
  2. Soundcloud. Sound recording and sharing, meestal voor muziek gebruikt, maar prima geschikt voor interviews en reportages. Voor iPhone en Android. Gratis, met betaalde extra’s.
  3. Banjo. Het vinden van informatie op sociale media in een specifiek gebied. Voor iPhone en Android. Gratis.
  4. CamScanner. Geen kopietje mogen maken van een document? Met CamnScanner photo-scan maken en uploaden. Gratis in basic-versie, premium $49.99 per jaar (meer opslag, extra opties). iPhone, Android en Windows.
  5. Camera+. Professionele kwaliteit en veel opties: “Shoot like a pro” volgens de site. iPhone $1.99. iPad $4.99.

In de video ook voorbeelden van Instagram en vooral van de 6-sec Twitter-videodienst Vine (zie eerdere post op Jlab over mobiele journalistiek bij de BBC).

De Vine voorbeelden vallen een beetje tegen. Het stuk bevat links naar winnaars van een Vine-journalistiek wedstrijd en naar tips bij PBS MediaShift over hoe je als journalist Vine in kunt zetten. Kinderschoenenziektes dus. Misschien gaat Vine het helemaal maken.

Mijn gekozen waardering € -

Lector Piet Bakker analyseert ontwikkelingen in de mediawereld.