De discussie over de legalisering van de wietteelt en wietverkoop begint eindelijk een beetje op gang te komen. Hoogste tijd om die hele handel snel te legaliseren.

STEUN RO

Hier direct om de hoek van het Oudekerksplein op de Oudezijds Voorburgwal zit één van de coffeeshops van The Bulldog. Het is één van de vijftig coffeeshops die de binnenstad van Amsterdam rijk is. Dat waren er tot een paar jaar geleden overigens 75. Maar vijftig blijft een ruim aantal als je beseft dat volgens NRC/Handelsblad in Rotterdam, Den Haag en Utrecht bij elkaar 88 coffeeshops zitten.

De discussie over het al dan niet legaliseren van de wietteelt en wietverkoop is dan ook van groot belang voor de Wallen. Nu is alles illegaal. Buitenlanders vallen om van verbazing als ik ze vertel dat zowel het roken, kopen, verkopen als het telen van hasj en marihuana verboden is in Nederland. Ze denken namelijk dat het allemaal legaal is. Nee dus.

Wat het allemaal nog gekker maakt is dat je als coffeeshop wel een vergunning nodig hebt. Juist, een vergunning voor iets illegaals dus. Leg dat maar eens uit aan een buitenlander. Onmogelijk.

Maar er lijkt beweging in de zaak te zitten, nu er wordt gediscussieerd over een experiment met legale teelt en legale verkoop van wiet. Of het doorgaat is nog maar zeer de vraag want het ligt nogal moeilijk in het kabinet en het parlement om het maar eens eufemistisch uit te drukken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vraag hoeveel en welke gemeenten er dan onder welke voorwaarden aan mee zouden kunnen doen.

Ik schrijf over alles wat mijn nieuwsgierigheid wekt. Dat is veel. Vaak kom ik uit bij verborgen hoeken van de geschiedenis, maar soms ook bij het persoonlijke verhaal. Het alledaagse leven èn het drama. Actueel, maar soms ook wat minder. Wel altijd goed geschreven en een plezier om te lezen.