Langzaam maar zeker kachelen we weer bergafwaarts met de Wallen. Waar eens mooie zaken zaten, is nu leegstand.

STEUN RO

Afgelopen maand sloot restaurant Anna haar deuren. Begin april 2011 opende wethouder Lodewijk Asscher het etablissement gevestigd in Warmoesstraat 111, ooit de woning van de humanist Dirck Volkertsz. Coornhert en tot een aantal jaren in gebruik als drukkerij. Het restaurant, een initiatief van horecaondernemer Michiel Kleiss die ook verantwoordelijk was voor de eveneens verdwenen brasserie Harkema in de Nes, loopt door tot aan het Oudekerksplein. Restaurant Anna was volgens toenmalig wethouder Asscher zo’n instelling die hij graag zag op de Wallen omdat het een kwalitatieve impuls gaf aan de buurt. Alsof hij deze woorden van de wethouder wilde onderstrepen beloonde eetrecensent Johannes van Dam van het Parool het nieuwe restaurant prompt met een tien min.

Maar nu is het dus gedaan met Anna. Volgens Kleiss heeft dat alles te maken met de groeiende toeristenstroom die het voor zijn clientèle bijzonder onaantrekkelijk maakte zijn restaurant van niveau te bereiken. Ze hadden er met andere woorden geen zin in zich door de groepen Engelse dronkaards te moeten worstelen om zijn zaak te bereiken.

Behalve Anna is ook een heel andere zaak sinds enige tijd verdwenen op de Warmoesstraat. Het gaat hier om Mister B. die na bijna vijfentwintig jaar op dit adres te zijn gevestigd, zijn deuren heeft gesloten. Mister B. , een winkel gespecialiseerd in rubberen en leren kleding en accessoires voor de homo-medemens, heeft er de brui aan gegeven omdat het vooral als decor diende voor de selfies makende toeristen zoals de bedrijfsleider meldde.

Vraagtekens

Ik schrijf over alles wat mijn nieuwsgierigheid wekt. Dat is veel. Vaak kom ik uit bij verborgen hoeken van de geschiedenis, maar soms ook bij het persoonlijke verhaal. Het alledaagse leven èn het drama. Actueel, maar soms ook wat minder. Wel altijd goed geschreven en een plezier om te lezen.