Unieke dubbelexpositie in het Kantoor van Nu in Gouda

In het Kantoor van Nu, in een fraai gerenoveerde oude kerk in de binnenstad van Gouda uit 1879, vindt een tentoonstelling plaats van zeven Goudse kunstenaars en wordt er de documentaire Adem & Hartslag over hen vertoond. Dit eenmalige evenement duurt tot en met 29 april.

De expositie in Het kantoor van Nu, waar allerlei trainingen en workshops worden georganiseerd, doet ook mee aan het jaarlijkse evenement de Open Atelier route. Hier kan iedereen diverse ateliers bezoeken en de kunstenaars spreken. Een blik achter de schermen.

Adem & Hartslag
De documentaire Adem & Hartslag van 42 minuten gemaakt door filmmaker Jaap Mees volgt zeven beeldend kunstenaars een dag of drie. De hoofdthema’s zijn inspiratie, werkwijze en reflectie op het vak. De geportretteerden zijn stuk voor stuk gedreven mensen die allen lid zijn van de kunstenaarsvereniging De Firma van Drie in Gouda.

In beeld worden gebracht: Jan Mostert een authentieke beeldhouwer die met hout werkt, Suzan Schuttelaar een schilder die levensechte portretten maakt, Dindi een beeldend kunstenaar die op surrealistische wijze onder water fotografeert . Een kunstenaar, Arie J. Bouter, die fantasierijke torens bouwt van klei, Henrique van Putten een kunstenaar die originele dieren maakt van textiel, Liesbeth de Jong een talentvolle kunstenaar die een moeilijke levensfase verwerkt in haar kunst en schilder Ruben van Veen, een expressionistische schilder met een unieke vrije stijl.

Korte biografieën

Jan Mostert
Jan is een unieke beeldhouwer in hout en tevens een gitarist. Begonnen als timmerman en meubelmaker, nu kunstenaar. Zijn autonome werk bestaat uit een inmiddels grote collectie beelden aangekocht door vele particulieren in binnen- en buitenland. Jan Mostert werkt niet vanuit een concept, maar maakt zijn beelden op een vrije, intuïtieve wijze.

Dindi
Dindi van der Hoek studeerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Met haar geënsceneerde onderwaterfotografie, richt zij zich op de innerlijke conflicten en balans in de vrouwelijke psyche. Ze gaat te werk als een beeldend kunstenaar. Al het artwork, en kostuums maakt zij zelf. Het werk ziet er tot in het kleinste detail afgewerkt uit, maar als je goed kijkt is er wat mee aan de hand.

Henrique van Putten
Henrique maakt beelden meestal van textiel en ook tekeningen en animatie. Haar hoofdonderwerp is dieren. Kenmerk voor haar werk is het verhalende en associatieve karakter en de opbouw uit figuratieve kleurrijke beeldelementen. Zij is net als Dindi deelgenoot van het vrouwelijke kunstcollectief Nocturne.

Suzan Schuttelaar
Suzan studeerde af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Zij specialiseerde zich in het schilderen van portretten. Suzan: “In ieder werk probeer ik een verhaal te vertellen. Meestal met een autobiografische inslag. Een emotioneel moment of gedachte, vertaald in verf op doek.” Zij won twee keer in het programma Sterren op het Doek waarin drie schilders een bekende Nederlander portretteren.

Arie J.Bouter
Beeldend kunstenaar vestigde zich 44 jaar geleden in zijn atelier Achter de Kerk naast de Firma van Drie. Na zijn opleiding als goud- en zilversmid besloot Bouter op zijn 26e kunstenaar te worden. Na metaalcollages en objecten van afvalmateriaal gemaakt te hebben, als kritiek op de consumptie maatschappij, heeft hij zich nu toegelegd op het maken van fantasierijke torens van klei.

Liesbeth de Jong
Zij studeerde aan de Kunstacademie in Kampen. Zij pakte het kunstenaarschap recent weer op na onder andere een Pabo opleiding. In haar werk Ontbinding (zie documentaire) maakte zij een Koker van kapotgescheurde studieboeken, waarvan zij rolletjes maakte en vast lijmde. Ook maakt zij tekeningen en linoleumsneden. Het werk van Liesbeth is gericht op de ontwikkeling van de mens en zijn zoektocht naar zin.

Ruben van Veen
Ruben volgde na tekenles van schilder Jan van Lokhorst voor korte tijd lessen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. Hij maakt tekeningen, schilderijen en werken op strokarton. Met name zijn tekeningen laten een bizar en complex wereldbeeld zien. Ruben: “plots na omtrekkende bewegingen, latent geconcentreerd, maar zonder plan, stap ik een tekening binnen.“

Jaap Mees:

Studeerde journalistiek aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg en film aan de London International Film School, (nu London Film School). Hij studeerde af in regie/scenario. Na zijn opleiding maakte hij diverse films en documentaires. Zijn autobiografische fictie afstudeerfilm ‘Deeply Estranged’ werd genomineerd voor BBC Bristol. Meerdere van zijn films werden vertoond in internationale filmfestivals als Dublin, Londen, Vancouver, New York, Amsterdam, Manchester, Sitges en Utrecht. Hij maakt de laatste tijd regelmatig opdracht films voor Museum Gouda, onder andere over de kunstenaars Juane Xue en Marjolijn van den Assem.

Tijden:

vrijdag en zaterdag van 14.00- 17.00 u. Op 2 en 22 april 19.00- 21.00 u

Open Atelier: 9 en 10 april van 12.00- 18.00u. Andere weekdagen op afspraak bij Anke Meerding 06- 22948876.
Locatie: Het Kantoor van Nu, Peperstraat 20, Gouda.(centrum)

Zie voor een trailer en meer informatie www.free-spirits-film.eu

Mijn gekozen waardering € -

Jaap Mees is filmmaker en freelance journalist. Voltooide de School voor de Journalistiek in Tilburg en de Filmacademie in Londen (regie/scenario). Maakte diverse korte en lange films, met name documentaires. Sommigen zijn vertoond in internationale filmfestivals in o.a Dublin, Londen, New York, Washington, Vancouver, Sitges, Utrecht en Manchester. Schreef voor diverse filmsites zoals Talking Pictures, NFTVM site en het filmblad Skrien. Nu Reporters Online, Cultuurpers.nl en Blendle/Cafeyn. Hij maakt ook opdrachtfilms voor musea en culturele instellingen. Zie website www.free-spirits-film.eu