Vakantie in tijden van corona – Wat moet je regelen?

Hoe gaan België, Duitsland en andere landen om met vakantie vierende Nederlanders? Welke landen verlangen een corona-test en welke landen verplichten quarantaine? Een overzicht.

Vakantie in tijden van corona. Wie had twee jaar geleden gedacht dat we voor onze vakantieplannen niet door vrolijke brochures maar door ambtelijke memo´s zouden bladeren?

Eind juni ligt er waarschijnlijk een digitale reispas, waarmee je kunt aantonen dat je bent gevaccineerd of dat je in de 72 uur voor aankomst in een ander land negatief bent getest. Tot die tijd zul je zelf moeten achterhalen welke eisen jouw vakantieland stelt.

Schrijver dezes, die meer weet van corona dan hem lief is, was zaterdag even reiziger dezes. Ook voor de korte reis Amsterdam-Antwerpen stonden bureaucraten op de weg met praktische bezwaren.

Volkomen terecht, gelet de verwoestende virusvoorjaarsreis van China via een Italiaanse skipiste naar het Brabantse carnaval. Alle landen trachten te voorkomen dat corona met je meereist deze zomer.

Soms, heel soms, zou je wensen dat de autoriteiten zouden volstaan met één eenvoudig advies: ´Neem je eigen verantwoordelijkheid.´ Het enthousiasme waarmee sommigen nu een reis naar twee weken quarantaine in Portugal boeken, doet vermoeden dat het gezond verstand wel enige aanmoediging kan gebruiken.

Code oranje

Veel landen krijgen momenteel van de Nederlandse overheid code oranje of code geel. Een reis wordt ontraden (oranje) of een reis is in principe mogelijk mits je oog houdt voor de veiligheidsrisico´s (geel). Het betreft een reisadvies, geen streng opgelegd gebod.

Let op! Het advies zegt alleen iets over het risico op corona. Het is mogelijk dat je volgens de Nederlandse autoriteiten met een gerust hart naar een land kunt gaan, waar je volgens de lokale autoriteiten direct bij binnenkomst eerst twee weken in quarantaine moet.

Tijd voor een kort overzicht voor allen die hun gezond verstand willen gebruiken: Vraagt jouw vakantieland inreispapieren? Eist het land een negatieve coronatest? En verlangt het land dat je direct na aankomst in quarantaine gaat?

België

Iedereen die langer dan 48 uur in België wil verblijven, moet voor aankomst het zogenoemde PLF invullen: een Passagier Lokalisatie Formulier. Nadat je het formulier online hebt ingevuld, krijg je daarvoor per e-mail een bewijs. Daarmee kun je onderweg desgevraagd aantonen dat je dat hebt gedaan.

Omdat de Belgische overheid Nederland tot de risico-landen rekent, ontvang je daarna een smsje met de boodschap dat je zeven dagen in quarantaine moet. Bovendien moet je op de zevende dag en soms ook op de eerste dag worden getest. Wie zich niet aan deze regels houdt, riskeert een boete van minimaal 250 euro.

Duitsland

Ook reizigers naar Duitsland moeten zich vooraf melden bij de Duitse overheid. Als je het formulier aanklikt, zie je direct wat er verder van je wordt verwacht.

Nederlanders moeten kunnen aantonen dat ze in de 72 uur voor hun aankomst negatief zijn getest op corona. Bovendien wordt van je verwacht dat je uit voorzorg op de plaats van bestemming tien dagen in quarantaine gaat.

Oostenrijk

Terwijl Oostenrijk voor sommige buitenlanders de teugels laat vieren, blijven de strenge regels voor mensen uit een ´hoog-risico-land´ als Nederland onverminderd van kracht.

Wie in Oostenrijk vakantie viert, moet direct na aankomst in quarantaine. Deze verplichte quarantaine van tien dagen kan worden ingekort als na vijf dagen uit een corona-test blijkt dat je corona-virusvrij bent.

Voordat je afreist wordt je geacht een Einreiseformular in te vullen. Ook wordt een negatieve corona-test gevraagd. Deze test moet je in de 72 voor je vertrek of binnen de eerste 24 uur na aankomst laten doen.

Frankrijk

Frankrijk vraagt aan iedereen die binnenkomt een zogenoemde erewoordverklaring dat jij je netjes hebt gedragen. Ook ben je verplicht je maximaal 72 uur voor binnenkomst te laten testen. Zonder negatief testbewijs kom je Frankrijk niet binnen.

Italië

Ook Italië verlangt een door jou ingevulde verklaring dat je gezond bent. Iedereen wordt geacht een corona-test te hebben gedaan. Deze test mag  slechts twee dagen oud zijn.

Zoals bekend is Italië het land van de papieren regels én de vele uitzonderingen. Dus check even bij de Italiaanse overheid of jij wellicht tot een van deze uitzonderingen behoort.

Griekenland

Griekenland vraagt eveneens inreispapieren aan iedereen die het land binnenkomt. Tevens verplicht het land je tot een negatieve corona-test. Deze moet in de laatste 72 uur voor aankomst zijn uitgevoerd.

Griekenland is een van de eerste landen die deze testverplichting schrapt voor mensen die kunnen aantonen volledig gevaccineerd te zijn.

Spanje

Spanje is soepel voor vakantievierders. Het vraagt alleen vliegtuig- en bootpassagiers een ingevuld gezondheidscontroleformulier plus een recente coronatest.

Uiteraard moeten vakantievierders zich in Spanje evenals in alle andere landen houden aan de lokale corona-regels. Deze regels lijken in Spanje veel op die in Nederland. Wel moet je erop letten dat de ze in Spanje per regio licht van elkaar kunnen verschillen.

Engeland

Engeland verlangt van alle reizigers dat ze direct na binnenkomst tien dagen in quarantaine gaan. Bovendien moeten ze tijdens deze quarantaine tweemaal een corona-test ondergaan.

Portugal

Ook Portugal heeft één heldere regel voor iedereen die het land binnenkomt: Je gaat veertien dagen in quarantaine. Als de autoriteiten van mening zijn dat jouw logeeradres daarvoor niet geschikt is, dan wijzen ze een alternatieve quarantainelocatie aan.

Ook Portugal verlangt van  vliegtuigpassagiers dat ze een negatieve corona-test kunnen tonen.

Turkije

Turkije is relatief soepel voor Nederlanders. Alleen als je per vliegtuig het land binnenkomt, moet je aan de hand van een recente testuitslag aantonen dat je niet besmettelijk bent.

Voor iedereen geldt een verplichte registratie. Er wordt waarschijnlijk alleen naar gevraagd als je per vliegtuig Turkije binnenkomt, maar het kan geen kwaad het ook in te vullen als je op een andere wijze naar Turkije reist.

Nederlanders hoeven na binnenkomst niet in quarantaine. Tenzij je via Groot-Brittannië, Denemarken, Brazilië of Zuid-Afrika het land bereikt.

Andere landen

Wil je naar een ander dan de genoemde landen? Kijk dan op de website van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar kun je vinden of het verstandig is naar het door jou gekozen land te gaan.

Eén Europa

Wat opvalt aan de uiteenlopende regels is dat elk land een net iets andere koers vaart, wat behalve Brussel niemand echt zal verbazen.

Gekker is dat de meeste landen voor de inreispapieren één belangrijke vraag verzuimen te stellen: Bent u gevaccineerd tegen corona? Het is vreemd en tegelijkertijd geruststellend. Gezegend zijn de landen waar de bureaucraten zulke steken laten vallen.

Mijn gekozen waardering € -

Ron van Gelderen is een ervaren redacteur en eindredacteur. Zijn verhalen verschenen onder andere in dagblad de Volkskrant, weekblad Binnenlands Bestuur, maandblad Management Scope, maandblad Ons Amsterdam en op platform Reporters Online. Ron werkt momenteel aan een boek dat volgend jaar verschijnt bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.