Gelegen in een heuvelachtige vallei omringd door bossen en rivieren, ligt de prachtige historische hoofdstad van Luxemburg. Het land grenst aan België, Duitsland en Frankrijk en is officieel een Groothertogdom: een vorstelijke titel die lager is dan die van koning, maar hoger dan die van hertog of prins. Het land is iets meer dan 2.500 km² en heeft een half miljoen inwoners. Het is na Malta het kleinste land van de Europese Unie, maar ook één van de rijkste landen ter wereld.
Die rijkdom zie je terug in de stad. Luxemburg is schoon, groen en goed onderhouden. De levenstandaard is hoog. Luxemburg is een van de grondleggers van de Europese Unie, de NAVO, de Verenigde Naties, de OESO en de Benelux. Door deze internationale samenwerkingen is het land sinds halverwege de vorige eeuw van regionale staalproducent uitgegroeid tot een belangrijke speler in de internationale handel en bankwezen. Vanaf de oude stad, zie je in de verte de indrukwekkende torens van Kirchberg liggen, het financiële hart van Luxemburg.
Maar ondanks de grote welvaart, hoeft een citytrip Luxemburg niet duur te zijn. Ook on a budget kun je deze prachtige stad prima bezoeken en ontdekken. En een extra pluspunt in deze tijd: je hoeft nergens een PCR test of vaccinatiebewijs te laten zien. Toen wij er waren (augustus 2021), was alleen het dragen van een mondkapje verplicht. Een aantal tips voor een geslaagde, budgetvriendelijke trip!
Logeer in het Youth Hostel
Op loopafstand van het oude centrum op een prachtige locatie naast de restanten van een eeuwenoud fort ligt Youth Hostel Luxembourg. Je overnacht er voor minder dan 30,- euro pp in een slaapzaal van vier of zes personen of voor 6,- euro extra boek je een tweepersoonskamers met ontbijt. Er heerst een gezellige vakantie sfeer. Je ontmoet er allerlei mensen: van keurige gezinnen tot jonge vrijgevochten avonturiers. Je parkeert er gratis en de bushalte is op vijf minuten loopafstand.
De Oude Brug
Naast het hostel ligt de Passerelle, ook wel bekend als het Luxemburg viaduct of de Oude Brug (Luxemburgs: Al Bréck, Frans: Vieux pont, Duits: Alte Brücke). De brug is gebouwd tussen 1859 en 1861 en verbindt het stadscentrum met het Station van Luxemburg dat aan de andere kant van de rivier Pétrusse ligt. De brug is 290 meter lang, bestaat uit 24 bogen en ligt 45 meter boven de rivier-vallei. Mooi contrast is de modernere brug aan de andere kant van de stad uit 1903, die de Nieuwe Brug wordt genoemd.
Viewpoint
Luxemburgstad is gebouwd vanuit een vallei en heeft daardoor veel hoogteverschillen. Om van hoog naar lager en omgekeerd te komen, vind je overal mooie oude stenen trappen en kronkelweggetjes die de stadswijken met elkaar verbinden. Om de hoogteverschillen te overbruggen zijn er ook een aantal openbare liften. De panoramische lift van Pfaffenthal is de meest opvallende. De lift verbindt het historische stadscentrum met de wijk Pfaffenthal in de vallei beneden en is tegelijkertijd een spectaculaire glazentunnel met panoramische uitzichten. Vanaf Pfaffenthal gaat een kabelbaan naar Kirchberg.
Maak de Wenzel Circular Walk
Deze stadswandeling van ongeveer drie uur maakt een mooie ronde door de stad en leidt langs indrukwekkende historische hoogtepunten. Zo brengt de tour je langs de Kazematten, de kilometerslange ondergrondse tunnels en galerijen in de rotsen rondom de vallei. De galerijen werden in de 17e eeuw uitgehouwen in de rotsen als verdedigingssysteem tegen de Spanjaarden. Toen wij er waren, waren de Kazematten helaas tijdelijk gesloten. Maar je kunt er wel dichtbij komen en een goed gevoel krijgen van de historie. De grotten behoren tot het UNESCO Werelderfgoed.
Klooster Neimënster
Beneden in de vallei voert de wandeling langs het voormalige klooster Neimënster. Het gebouw heeft een grillige geschiedenis. Nadat de eerste abdij van Neumünster werd verwoest op de nabijgelegen Altmünster Plateau, vestigden benedictijnse monniken zich halverwege de 16e eeuw op deze plek. Er stond toen een klein hospitaal dat zij uitbreidden met nieuwe gebouwen en omvormden tot abdij.
In 1796 werden de monniken verdreven in de nasleep van de Franse Revolutie. Het klooster werd in gebruik genomen als gevangenis. In de eeuwen erna werd het gebouw afwisselend gebruikt als ziekenhuis en gevangenis. Inmiddels is het complex helemaal gerenoveerd en is het een belangrijke locatie voor sociale en culturele evenementen.
Plateau van Rham
Een stenen stadstrap omgeven door groen, brengt je bij een oude stadspoorten uit de 15e en 16e eeuw en het Plateau van Rham. Hier voel je duidelijk het verleden van Luxemburg als verdedigingsstrateeg met bruggen, schietgaten, uitkijktorens en stadsmuren. De historische plekken zijn goed onderhouden en toegankelijk voor publiek met mooie opgangen, trapjes en informatieborden. Je voelt je als toerist heel welkom!
De wandeling voert ook langs de rivier Alzette, langs een klein toeristendorpje aan de rand van de stad en langs groene delen van de stad. Uiteindelijk kom je uit in de populaire wijk Grund bij een brug omsingeld door cafés en restaurants. Een leuke en snelle weg terug naar de oude, hoger gelegen stad is de openbare lift, de Ascenseur Elevator Plateau St.Esprit Grund. De Wenzelwandeling is gratis te downloaden als pdf via luxembourg-city.com.
Bezoek het museum
Middenin de oude stad ligt het Musée National d’histoire et d’art Luxembourg. Het museum heeft een archeologie afdeling met een uitgebreide collectie artefacten uit de brede periode van de prehistorie tot aan de Romeinse tijd. Denk aan kleding, schoenen, beeldjes, sieraden, glaswerk en gebruiksvoorwerpen. Alles mooi geconserveerd!
Naast afdelingen met oude schilderijen en moderne kunst, heeft het museum een uitgebreide collectie historische munten. De munten zijn goed georganiseerd in worden in een bredere context geplaatst. Je ziet ook hoe munten vroeger gemaakt werden en hoe de ontwikkeling van muntgeld in Europa verliep. Er zijn gouden munten, prachtig gedecoreerde munten en oude bankbiljetten. Het museum biedt gratis entree en is absoluut een bezoekje waard!
Uitgaan
In de oude stad wemelt het van de cafés, restaurants en terrassen. Het uitgaansleven van Luxemburg vindt zich in de zomer grotendeels buiten plaats op straat. Rondom het centraal station zijn enkele nachtclubs en als je van een feestje houdt, raden wij je aan om op donderdag te gaan stappen. De (werkende) bevolking van Luxemburg bestaat voor meer dan helft uit forenzen die in het weekend teruggaan naar hun eigen land: Frankrijk, België en Duitsland. In het weekend loopt Luxemburgstad dus grotendeels leeg…
Uit eten
Wij drinken cocktails op het terras van Urban (wel prijzig maar ook heel lekker!) en hebben daarna een reservering bij vegan restaurant Beet in het centrum van de oude stad, vlakbij het Groothertogelijk Paleis. Beet heeft een bewuste, lokale en seizoensgebonden keuken. Ze kopen in bij lokale producenten, recyclen veel en produceren zo min mogelijk afval. De sfeer is relaxed en de keuken in één woord geweldig! Wij hebben genoten van een uitgebreide falafelschotel met humus, bonencréme en gepikkelde koolsalade, van heerlijke Thaise spicy noodles en van de lekkerste kokos-linzensoep met ananas die we ooit hebben gegeten! Inclusief een glas wijn betaalden wij zo’n 60,- euro.
Luxemburg is ongeveer drie uur rijden vanaf de Randstad.
Met de Flixbus ben je er voor 30,- euro in 5 tot 6 uur.
Meer info via www.visitluxembourg.com/nl
Foto van Cedric Letsch via Unsplash