Voor Jean-Luc Mélenchon was het “muizengaatje” niet groot genoeg

De leider van de insoumise van Frankrijk kreeg 20% van de stemmen, en hij blijft daarmee aan de zijlijn staan. In de volgende ronde van de Franse presidentsverkiezingen staan dan ook rijk rechts en radicaal rechts tegenover elkaar. Wat gaan zijn kiezers doen?

Emmanuel Macron staat zeer sterk in het westen, Marine Le Pen meer in het noordoosten en Jean-Luc Mélenchon stond zeer sterk in de grote steden en hun voorsteden.

Zondag 10 april heeft de eerste ronde van de presidentsverkiezingen aangetoond dat de Fransen lang niet allemaal op dezelfde manier hebben gestemd, afhankelijk van waar zij wonen.

De polarisatie van de Franse bevolking blijkt dan ook weer in een simpele blik op de verdeling van de stemmen.

Daverende meerderheid in steden en voorsteden

Het is interessant vast te stellen dat Jean-Luc Mélenchon ongetwijfeld de kandidaat is die de meeste daverende scores heeft behaald, ongeacht de grootte van de betrokken steden.

In de categorie gemeenten met meer dan 5.000 inwoners haalt hij als enige meer dan 70% van de stemmen (74,53% in Apatou, in Guyana in het bijzonder), in de gemeenten met meer dan 100.000 inwoners haalt hij nog meer dan 60% met zijn 61,13% in Saint-Denis, in de 93 – een district dat enkele berucht voorsteden van Parijs omvat, en in de gemeenten met meer dan 250.000 inwoners haalt hij nog 40,73% in Montpellier, terwijl Emmanuel Macron genoegen moet nemen met 35,33% in Parijs en Marine Le Pen met 22,39% in Nice.

Tenslotte zij erop gewezen dat de stad Grand-Santi, in Frans Guyana, nationaal kampioen van de onthouding is, met 86,89% van de geregistreerde kiezers die in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen niet hebben gestemd. Van de bijna 1.500 mensen die konden stemmen, kozen er slechts 172 ervoor hun stem uit te brengen in de stembus, waarvan er 80 een grote voorsprong gaven aan Jean-Luc Mélenchon (46,78%).

Heel indrukwekkend, maar niet genoeg.

Niet voldoende

Ondanks daverende regionale overwinningen, krijgt Frankrijk dus geen linkse president. Het “muizengaatje” waarmee Mélenchon en aanhangers hoopten deze linkse kandidaat de volgende ronde in te sluizen, bleef uit.

Minder dan 2% meer is wat Jean-Luc Mélenchon deze zondag nodig had om in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen te belanden.

“De keuze blijft nog tussen rechts en rechtser,” weet een linkse kameraad me te vertellen. De gemoederen in zijn vriendengroep liggen dan ook dicht bij wanhoop.

Het aantal stembiljetten met de naam van Mélenchon is dus onvoldoende om de leider van France Insoumise in staat te stellen een van de twee plaatsen in het duel van 24 april op te eisen.

Zijn score is echter hoger dan die van 5 jaar geleden: van 19,58% van de stemmen die hij in 2017 behaalde, behaalde hij zondag meer dan 20%; genoeg om een plaats in de hiërarchie te veroveren, waardoor hij deze keer op de derde trede van het podium de race uit viel, na in 2012 en 2017 onderaan het podium te zijn geëindigd.

Wat zullen de kiezers van Jean-Luc Mélenchon in de tweede ronde doen?

Dat is de vraag die de Franse gemoederen bezighoudt.

Met bijna 21% van de stemmen vormt Jean-Luc Mélenchon een belangrijke reserve van stemmen voor Emmanuel Macron of Marine Le Pen voor de tweede ronde.

De kandidaat van La France insoumise heeft deze zondag meermaals herhaald dat “wij geen enkele stem mogen geven aan Madame Le Pen”, voor de tweede ronde. Een aanbeveling die de op het hoofdkwartier van de kandidaat verzamelde aanhangers min of meer gaan volgen, die overigens spreken van “kiezen tussen de pest en de cholera”.

“Macron en Le Pen, het is de zeer rijken tegen de zeer fascisten,” zegt een andere fan voor de camera van RTL. “Ik kan niet kiezen tussen hen, ik ben gepensioneerd, Macron heeft me bestolen en Le Pen, het zijn regelrechte fascisten, ik stem niet”, zegt hij.

Nek-aan-nek race

Niet alleen Melenchon, maar de meeste uitgeschakelde kandidaten riepen zondagavond op om op Emmanuel Macron te stemmen om extreem-rechts tegen te houden in de tweede ronde van de verkiezingen op 24 april.

Marine Le Pen van haar kant zal kunnen rekenen op de overdracht van de stemmen van Éric Zemmour, die zijn kiezers duidelijk heeft gezegd dat zij op de kandidaat van de Rassemblement National moeten stemmen.

Zij zal ook kunnen rekenen op de getrouwen van Nicolas Dupont-Aignan, die opriep tot een spervuur tegen Emmanuel Macron.

Dit maakt de nek-aan-nek race tussen Macron en Le Pen alleen maar spannender.

Mijn gekozen waardering € -

Hedwig is een zeventalige Belgische auteur. Zij vertoeft graag in het Midden-Oosten en brengt daar verslag van de huidige stand van zaken. Haar favoriete onderwerpen zijn dan ook Iran, Syrië, en de Koerdische kwestie. Daarnaast schrijft Hedwig over allerhande onderwerpen die zij zelf interessant of bizar vindt. Denk daarbij aan kwesties in de Europese politiek, geschiedenis en True Crime.

Naast de gebruikelijk Europese talen (Nederlands/Frans/Engels/Duits), spreekt Hedwig vloeiend Turks, Koerdisch en Perzisch. Momenteel verdiept zij zich ook in de Arabische taal.

Je kunt haar e-mailen en terug vinden op twitter. Ze schrijft sporadisch over de verschillende Koerdische partijen op haar eigen engelstalige blog.