Jonge advocaten krijgen vaak heel snel grote verantwoordelijkheden te dragen. Het leven en het wel en wee van mensen komen op hun schouders te liggen. Is dat verantwoord? Ja zeggen de NOvA en de SJBN. “In het diepe leer je nadenken.”

STEUN RO

Vijftig paar priemende ogen keken Mark van Tuijl aan. Hij had zelf de besprekingen gevoerd over doorstart of veiling van dit metaalbewerkingsbedrijf. Het was het laatste geworden. Nu ging hij de medewerkers vertellen dat hij, als curator, hen ging ontslaan. Hij was eerstejaars advocaat-stagiair en 25 jaar oud.

“Als curator ben je er voor de schuldeisers, maar je bent niet tegen de failliet”, zegt Van Tuijl (33) nu daarover. ,,Je weet dat sommige van die metaalbewerkers, zeker als ze in hun eentje een gezin moeten onderhouden, zwaar in de problemen zullen komen. Dan voel je de verantwoordelijkheid wel op je drukken.” Een paar jaar later kon van Tuijl terugkijken op honderden afgewikkelde faillissementen en had hij als curator zo’n 2500 mensen ontslagen.

In de praktijk komt het veelvuldig voor dat advocaat-stagiairs snel en op jonge leeftijd een grote verantwoordelijkheid te dragen krijgen. Soms gebeurt dat al bij de eerste zaak die een advocaat-stagiair te behandelen krijgt. Zo was de allereerste zaak van Bert Fastré (31) een zeer ingewikkelde handelszaak met internationale aspecten over een vordering van meer dan 3 miljoen euro. De Franse cliënt dreigde bij een slechte afloop failliet te gaan. Het dossier kwam zes jaar geleden op het bordje van stagiair Fastré terecht omdat die goed Frans spreekt. “Dat was even slikken”, herinnert hij zich. “Ik was op dat moment toch liever met iets gemakkelijkers begonnen. Maar dat heb je in dit vak niet voor het kiezen. Ik was ook trots dat het kantoor mij het vertrouwen gaf om dit te doen. Ik lag er wel wakker van.”

Gevoel

Chris Halkes is redacteur en privédetective, gevestigd in Goes in Zeeland. Op Reporters Online publiceert hij artikelen over juridische en regionale onderwerpen. Chris Halkes heeft tot 2019 bijna dertig jaar in de Bommelerwaard gewoond. Zijn regionale artikelen kunnen dus zowel over Zeeland als over het Gelderse Rivierengebied gaan. Persberichten en tips voor onderwerpen voor artikelen kunt u mailen naar info@chrishalkes.nl.