Wereldmarkt vraagt geduld van Nederlandse boeren

De wereldbevolking en de welvaart stijgen wereldwijd. Gevolg: een stijgende vraag naar vlees. Voor de Nederlandse varkenshouders gloort er potentie op de enorme Chinese markt. Maar de sector moet geduld hebben, voorziet de Rabobank.

In Brazilië blijft de sojateelt groeien. ‘De infrastructuur is er de beperkende factor’, weet Rabobank-analist Clara Van der Elst. ‘Ze kunnen wel soja produceren, maar ze krijgen het niet het land uit.’ Van der Elst schreef het rapport ‘The Global Quest for Protein’.

Ook varkensvlees is afhankelijk van die infrastructuur, maar het scheelt behoorlijk aan volume. Het is veel efficiënter om het vlees direct in Brazilië te produceren en van daaruit te exporteren naar bijvoorbeeld China. Vanwege die efficiëntieslag zal de productie van varkensvlees in Europa afnemen.

Bovendien gebruikt Brazilië steeds meer soja voor het afmesten van rundvee. ‘Runderen gaan steeds vaker de laatste zes maanden op stal waar ze sojameel gevoerd krijgen.’ Niet omdat dit eiwit beter is. Integendeel: het vee benut eiwit uit gras juist veel beter. Maar eiwit uit soja is veel goedkoper. ‘Je kunt beter soja verbouwen dan gras, want dan kun je de sojaolie nog verkopen.’

China

Nieuwe kansen liggen er in China. ‘Dat land was altijd erg gefocust op zelfvoorziening.’ Maar om bijna geheel zelfvoorzienend te zijn voor varkensvlees, werd zo’n 80 procent van de soja geïmporteerd.’

Inmiddels heeft er een opschoning van de sector plaatsgevonden, vertelt Van der Elst. ‘De varkensprijzen zijn er de afgelopen jaren flink gedaald. Veel kleine varkensboeren zijn gestopt.’ Ze verwacht dat de Europese export van varkensvlees naar China zeker kan toenemen: ‘Wij hebben een prima prijs-kwaliteitverhouding’.

Maar het zal langzaam gaan. China zal het eerst een paar jaar aanzien, voorziet de Rabo-analist. Voor de Nederlandse varkenssector is het nog geen oplossing voor dit moment, maar op termijn ziet de Rabobank wel potentie op de enorme Chinese markt.

Lees het volledige interview met Clara van der Elst op Blendle/Cafeyn: ‘De wereld schreeuwt om eiwitten’

Over Marc van der Sterren

Check Farming Africa voor nieuws over landbouw in Afrika, een initiatief van journalist Marc van der Sterren. Neem een abonnement op zijn artikelen in TPO Magazine en volg @Farming_Africa voor updates. 

 

Mijn gekozen waardering € -

Marc van der Sterren is freelance journalist en blogger. Hij schrijft, fotografeert en maakt radio en tv. Hij is breed geïnteresseerd, met landbouw, natuur en milieu als specialisatie. Hij is de enige agrarisch journalist van Nederland met als specialisatie Afrika. Maar ook is hij ingevoerd in de lokale berichtgeving over politiek-maatschappelijke ontwikkelingen. Zoals de jeugdzorg.