Wilders dient de belangen van Poetin in Nederland

Toen de PVV 37 zetels haalde, plopte in Moskou de champagne. "Poetin heeft gewonnen in Nederland," riep de Russische journalist Kornilov triomfantelijk. Het was geen grap, het was alarmfase 1 voor Nederland. Terwijl Nederland draaide en keerde tijdens de kabinetsformatie, ging Rusland onverstoorbaar door met zijn vernietigingsoorlog in Oekraïne. Gelukkig kon Oekraïne zich redelijk verdedigen dankzij economische en militaire steun uit Japan, Europa en de Verenigde Staten. Tijdens de verkiezingen kwam de buitenlandse politiek nauwelijks ter sprake bij de politieke debatten. Tijdens de onderhandelingen hing de angst in de lucht. Zou de PVV Oekraïne voor de bus gooien? Een land dat vecht voor zijn bestaan. Of was het stilte voor de storm?

Deze week maakte Geert Wilders bekend dat er volgens hem geen extra steun voor Oekraïne beschikbaar zal komen. Laten we niet om de hete brij heen draaien. Dit is hét moment van de waarheid voor de VVD, BBB en NSC. Geen omwegen, geen excuses. Dit móét een kabinetscrisis worden. Alles minder dan dat is een mes in de rug van Oekraïne.

Wilders kiest al jaren de kant van Moskou

Het thema Rusland achtervolgt Geert Wilders in feite sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, maar ook daarvoor eigenlijk al. In maart 2018 ging Geert Wilders naar Rusland toe. Niet om te pleiten voor de onmiddellijke medewerking van Rusland aan het MH17-proces, nee, Wilders zat daar om te pleiten voor het afbouwen van de sancties tegen Rusland en de banden met Moskou weer aan te halen. Dat bezoek zette kwaad bloed bij de nabestaanden van MH17. Ze voelden zich in de steek gelaten door een Nederlandse politicus die pleitte voor betere banden met het land dat hun geliefden uit de lucht schoot en het proces naar de daders al jaren saboteerde. En terecht. Wilders droeg zelfs een vriendschapsspeldje. Dit liet zien waar Wilders zijn loyaliteit lag en misschien nog steeds ligt. Follow the Money liet zien dat de PVV regelmatig contact had Leonid Slutsky, die een centrale rol speelt in het verspreiden van pro-Poetin-propaganda in Europa.

 

Verkiezingen 2023

Tijdens de afgelopen Kamerverkiezingen werd Wilders ondervraagd over de standpunten van de PVV aangaande de oorlog in Oekraïne. Geert Wilders gaf aan dat hij weliswaar de Russische agressie veroordeelde, maar tegen militaire steun was. Over economische steun was zeker te praten. Toen ik in december 2023 een artikel hierover schreef, kreeg ik op Twitter zelfs een community note dat de PVV voor economische steun was. Maar nu lijkt Wilders volledig voor isolationisme te kiezen. Maar maak je geen illusies: de kosten voor de gewone Nederlander zullen gigantisch zijn bij een Russische overwinning in Oekraïne. Denk alleen al aan de broodprijs als Rusland de graanschuur van Europa kan inzetten om ons onder druk te zetten. Of denk aan de miljoenen vluchtelingen die naar Europa trekken. Opvang in de regio, vond Wilders toch zo’n goed idee?

Ijskast

Toen de coalitiepartijen gingen onderhandelen, had Pieter Omtzigt allerlei bezwaren. Geen wonder: hoe kun je een kabinet vormen met een partij die rechters ‘D66-rechters’ noemt en journalisten ’tuig van de richel? Daarom verdwenen de antirechtstatelijke voorstellen van de PVV op verzoek van Omtzigt in de ijskast. Datzelfde leek ook te gebeuren met de pro-Russische standpunten van de PVV. De vraag is of de deur van de ijskast inmiddels niet wagenwijd openstaat?

Pro-Oekraïense ministers

Minister van Defensie Ruben Brekelmans en minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp committeerden zich aan de onvoorwaardelijke steun aan Oekraïne. De angst was binnen Europa dat Nederland, net zoals Fico en Orban, de steun aan Oekraïne wel eens zouden kunnen gijzelen. Dat is gelukkig nog niet gebeurd. Nog niet.

Voorjaarsnota

Geert Wilders gooide deze week, sinds het politiek reces weer voorbij is, de knuppel in het hoenderhok. Volgens Geert Wilders mag er geen extra steun gaan naar Oekraïne. Volgens de PVV-leider moet ‘het geld naar de Nederlanders gaan’. Hiermee wordt de loyaliteit en steun aan Oekraïne van partijen als BBB, VVD en NSC op de proef gesteld. Hoe belangrijk vinden deze partijen de steun aan Oekraïne eigenlijk en is het ze een kabinetscrisis waard?

Breekpunt

Dit zou een absoluut breekpunt moeten zijn voor de VVD, NSC en ook voor de BBB. Oekraïne vecht voor haar veiligheid, vecht om te overleven en zich te verzetten tegen een culturele genocide op haar volk en identiteit. Natuurlijk kan het zijn dat er meer geld bij moet komen. NSC en de VVD hebben vaak genoeg duidelijk gemaakt dat Oekraïne onbespreekbaar was tijdens de onderhandelingen. Critici waarschuwden ervoor dat Wilders elke kans zou aangrijpen om Oekraïne voor de bus te gooien. Dat moment lijkt nu te komen. De VVD, BBB en NSC moeten kleur bekennen. In hoeverre gaat het belang van NSC, BBB en de VVD boven dat van Europa of het partijbelang?

Leiderschap?

Soms moet je door de zure appel heen bijten. De PVV is inherent ondemocratisch en anti-rechtsstatelijk. Het flirt met doorgewinterde fascisten, zoals Tommy Robinson uit Engeland. Daarnaast laat de PVV geen kans onbenut om de vrije pers, of de rechtsstaat verder uit te hollen. Het ter discussie stellen van de extra steun aan Oekraïne is slechts een test. Hoe belangrijk vinden de VVD, NSC en BBB de steun aan Oekraïne echt? Is dit hun nieuwe verkiezingen waard? En als dat niet zo is, dan kan Wilders misschien wel meer voor Poetin betekenen.

Test

Kornilov riep het al: ‘Poetin heeft gewonnen in Nederland.’ En nu kijken wij naar jullie, VVD, NSC en BBB. Staan jullie achter Oekraïne, of kiezen jullie ervoor om de PVV in het zadel te houden ten koste van Oekraïne? Dit is hét moment van de waarheid. Jullie moeten kleur bekennen en kiezen voor Wilders staat gelijk aan kiezen voor Poetin. Punt.

Over de auteur

Ik ben Hidde Bouwmeester. Freelance historicus internationale betrekkingen. Iedereen kan gratis al mijn analyses, draadjes en artikelen lezen. Met een (kleine) donatie naast of onder dit artikel maak je mijn werk mogelijk. Ook kun je ervoor kiezen om mij structureel te ondersteunen. Hiermee maak je onafhankelijke journalistiek mogelijk.

Mijn gekozen waardering € -

Historicus, studeerde de Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam. Schreef zijn masterscriptie over de verhoudingen tussen Rusland en de NAVO en is gespecialiseerd in de Post-Sovjetunie.

Geef een reactie