Zes rijen van vijf vakjes telt het raster dat Josh Wardle in 2021 voor zijn vrouw maakt. Daarmee kan zij elke dag opnieuw in 6 pogingen een vijfletterwoord raden. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar Wardle geeft hints. Als een letter niet in het woord van de dag voorkomt, dan kleurt die letter grijs. Die hoef je dus niet meer te proberen. Goede letters op de verkeerde plek worden geel en goede letters op goede plek worden groen. Winnaars kunnen hun uitslag delen op sociale media zonder het woord van de dag te delen. Gekleurde hokjes laten simpelweg hun pogingen zien; de letters zijn niet zichtbaar.Het idee is even simpel als doeltreffend.
Al snel is Wardles vrouw niet meer de enige die het spelletje speelt. Ook familie en vrienden wagen een poging. En dat is nog maar het begin: als Wardle het spelletje –dat hij ondertussen ‘Wordle’ doopt– online zet, stijgt het aantal dagelijkse spelers binnen 2 maanden naar ruim 300.000. Eind januari kocht The New York Times de eigentijdse variant op Lingo voor meer dan een miljoen dollar.
Ondertussen ontstaan er her en der klonen. De Nederlandse student Jelle Besseling bedenkt bijvoorbeeld een Nederlandse versie (‘Woordle’) en in Frankrijk bedenkt iemand een variant waarbij je in 6 poging een land moet raden (‘Worldle’).
Maar hoe win je nu in Wordle? Of beter gezegd, in Woordle?
Taalkundige Marc van Oostendorp weet raad. Volgens de hoogleraar Nederlands en academische communicatie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen moet je gewoon beginnen met woorden met letters die in onze taal het meest worden gebruikt.
„Het woord ‘TREIN’ lijkt me een goede kandidaat om te beginnen, gevolgd door ‘SALDO’. Dan heb je de tien frequentste letters van het Nederlands gehad”, vertelt Van Oostendorp. Als derde woord noemt hij ‘GUPPY’: „Dan heb je alle klinkers gehad en nog twee redelijk frequente medeklinkers.”
Wie deze 3 woorden in de strijd gooit, heeft na 3 pogingen dus een goed beeld van de letters die wel en niet in het woord van de dag worden gebruikt. Maar daarna zijn er nog maar 3 pogingen over om ze te combineren. In de praktijk heb je aan 2 of zelfs aan 1 van deze woorden genoeg om een goede basis te leggen voor het vervolg. Daarna is het een kwestie van even goed nadenken en slimme keuzes maken.
Handig om te weten: het genootschap Onze Taal zette op een rijtje welke letters het meest voorkomen in Nederlandse woorden. De ‘e’ scoort het hoogst, gevolgd door de ‘n’. En op internet zijn hele lijsten te vinden met vijfletterwoorden. Even stampen dus, dan ben je Woordle zo de baas.