Zeekoeten zijn echte zeevogels en blijven hun hele leven lang op zee. Alleen om te broeden gaan de vogels aan land. Dat er nu ineens veel zieke en dode zeekoeten aanspoelen is opmerkelijk te noemen. Ook op Terschelling en onder meer Vlieland zijn er in de afgelopen dagen en weken tientallen dode of verzwakte zeekoeten gevonden. Er wordt nader onderzoek verricht naar de oorzaak van de plotselinge vogelsterfte.
Op Ameland meer dan 40 zeekoeten
Volgens mevrouw Tiny Kolk van de Amelander dierenambulance komen er momenteel veel meldingen binnen van zeekoeten op het strand. Er spoelen naast dode zeekoeten ook nog levende zeekoeten aan en sommige vogels zijn heel mager en anderen zien er juist nog goed uit, zo constateert Kolk. Op Ameland zijn de afgelopen dagen meer dan 40 zeekoeten aangetroffen. De dierenambulance laat weten, dat er meldingen komen van over het hele eiland en ook vanaf de naburige Waddeneilanden.
Er is inmiddels geconstateerd dat de gevonden zeekoeten maagproblemen hebben. Dat de vogels iets binnen hebben gekregen is wel duidelijk, omdat ze worden aangetroffen met diarree en zelfs maagbloedingen. Levende zeekoeten worden opgevangen en overgebracht naar vogelopvangcentra aan de vaste wal om daar aan te sterken. De meeste vogels redden het niet of verdrinken door een nat verenpak. Ook maandag werden er op het strand van Ameland weer vogels gevonden.
“Als het laag water is kijken we zelf ook op het strand of er zeekoeten zijn. De dode vogels kunnen mensen beter laten liggen en ons bellen”, zegt Kolk. De telefoon staat roodgloeiend bij de dierenambulance. De zeekoeten die op Ameland worden gevonden gaan naar de Marine Research in Wageningen voor verder onderzoek.
Foto’s: © Dierenambulance Ameland
Het onderzoek naar de oorzaak van de sterfte van de zeekoeten op de Waddeneilanden moet meer duidelijkheid geven en aan het licht brengen waarom er sinds januari zoveel dode en zwakke zeekoeten aanspoelen op de Friese Waddeneilanden. Ook het onderzoeksinstituut NIOZ op Texel doet op dit moment onderzoek naar de doodsoorzaak. “Normaal gesproken treffen we af en toe een verzwakte jonge of oudere zeekoet aan op het strand, maar in deze aantallen is voor het eerst”, zegt Tiny Kolk van de Amelander dierenambulance. “Zeekoeten horen echt op zee en niet op het strand. Het is duidelijk dat er iets aan de hand is met de vogels”, aldus Kolk.
Mogelijk verband met containerramp
Het wordt niet uitgesloten dat de doodsoorzaak van de zeekoeten iets te maken heeft met de containerramp in januari dit jaar. Het containerschip MSC Zoe verloor op de Noordzee bij het Duitse eiland Borkum ongeveer 300 containers. Verpakkingsmaterialen uit de containers kwamen in zee en op de Waddeneilanden terecht. De kans bestaat dat de zeekoeten materiaal uit de containers binnen hebben gekregen. De vogels eten hoofdzakelijk vis en zoeken vanaf het water naar voedsel door hun kop onder het wateroppervlak te steken.
Of er een direct verband is met de containerramp wordt bekeken. “Er valt nog niks over te zeggen, maar je houd er wel rekening mee”, zegt Kolk. Er kan ook een andere verklaring voor zijn dat de zeekoeten ziek zijn, verzwakt raken en uiteindelijk sterven. Volgens mevrouw Kolk eten zeekoeten niet direct plastic, “of het moet al in een visje hebben gezeten. Ik denk dat er meer aan de hand is, maar dat zal het onderzoek straks moeten uitwijzen”, aldus Kolk.
Interview met Tiny Kolk van de dierenambulance over de zeekoeten die aanspoelen op onder meer Ameland.
(audio mp3=”https://reportersonline.nl/wp-content/uploads/2019/01/Interview-Tiny-Kolk.mp3″(/audio)