Toepassing van zorg op afstand (eHealth) bij kinderen met diabetes. Betere zorguitkomsten tegen lagere kosten. Dat is ‘Diabeter’. Een van de vijf-en tachtig inzendingen voor de Achmea Quality Award 2014. Kansrijk in de finale op 23 september 2014 in Nieuwegein…

STEUN RO

De spanning is te snijden. Wie van de drie gaat winnen? Zeker, de spanning wordt ook wel opgeklopt met audiovisuele hulpmiddelen en de inzet van voormalig Journaal anchorman Gijs Wanders. Maar zodra de ruim 350 aanwezigen hun stem uitbrengen (via mobiele telefoon) is op de balkengrafiek meteen duidelijk dat Diabeter met vlag en wimpel wint. Kinderarts Henk Jan Veeze lacht breeduit. Applaus klinkt op tijdens het Achmea Congres 2014 met de titel 'Zorguitkomsten'. 

Winnaar

Kinderen met diabetes type 1 gebruiken meestal van jongs af aan insuline. Dat vereist dagelijks controle van de bloedglucose. Hoe prettig is het als kinderen of ouders/verzorgers daarover in contact kunnen treden met het centrum voor een behandeladvies. Want, hoe moet de dosering bijvoorbeeld worden aangepast. Dat contact gaat steeds makkelijker. Het kan nu digitaal met de eHealth tools die gebouwd zijn door Diabeter. De uitkomsten (zoals het voor de insiders wel bekende HbA1c) zijn ook steeds beter. Enfin, we laten het kinderarts Henk Jan Veeze  (initiatiefnemer Diabeter) zelf vertellen, zoals hij dat doet in Nieuwegein in een pitch.

Pitch Kinderarts Henk-Jan Veeze

Het winnen van de Achmea Quality Award 2014 betekent de toekenning van een bedrag van € 10.000 voor verder onderzoek en behandeling. Het is ook een erkenning voor de initiatiefnemers die al jaren geleden zijn begonnen om de zorg voor deze kwetsbare categorie patiëntjes te verbeteren. Dat geschiedde door zorgconcentratie en zorginnovatie. Deze 'zelfbouw eHealth' vormt van dat laatste een prachtig voorbeeld. Hebben ook andere patiënten categorieën baat bij deze ontwikkelingen? We vragen aan de initiatiefnemer hoe hij eHealth ziet:

Kansen voor EHealth

Diabeter is het nationale centrum voor de behandeling van diabetes bij kinderen en jongeren. Diabeter is gehuisvest in Rotterdam, Deventer en Veldhoven en behandelt momenteel ruim 1500 patiënten uit het hele land. Doelstelling is patiënten zoveel mogelijk te laten opgroeien zonder diabetescomplicaties, in welke vorm dan ook. Met de nieuwste technologische hulpmiddelen, een multi-disciplinaire aanpak en intensieve begeleiding  wordt patiënten de beste diabeteszorg geboden. De kliniek is in zijn soort een van de grootsten van Europa. Diabeter adviseert ook bij behandeling in ziekenhuizen zoals o.a. het ErasmusMC en het Maxima Medisch Centrum. Deze 'Diabeter'zorg wordt volledig vergoed door zorgverzekeraars.