Zes vragen over ‘sportland’ Estland

Komende vrijdag probeert het Nederlands elftal in Tallinn kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië zo goed als veilig te stellen. Zes vragen over wat we van de Esten kunnen verwachten.

Lopen er veel topatleten in Estland rond?
Nee.

Laten we voorop stellen dat er überhaupt weinig Esten rondlopen. In het land zelf wonen maar 1,3 miljoen mensen. Estland is overigens wel groter dan Nederland qua oppervlakte.

Verreweg de beste Estische zomersporter van het moment is Gerd Kanter, een breedgeschouderde discuswerper. Hij won goud op de Olympische Spelen van 2008, brons in 2012, werd wereldkampioen in 2007 en won de afgelopen twee jaar de IAAF Diamond League. Dat is een aardige prijzenlijst.

Maar sinds Kanter is er  geen gouden medaille meer naar Estland gegaan. Er varen een paar getalenteerde roeiers rond en daar blijft het dan ook bij. Erki Nool, de tienkamper die in 2000 olympisch goud won op de tienkamp, is de grootste nationale held. Tegenwoordig is hij parlementslid in Estland.

Nog wel leuk om op te merken: vorige week was het WK Zeilen in Tallinn. Toen hebben we een bronzen medaille gewonnen, dankzij Pieter Jan Postma. Estland won niks.

En zijn ze beter in de kou?
Een beetje beter, maar ook niet uitzonderlijk veel beter. Langlaufen doet men aardig bij zowel de mannen als de vrouwen, daar won Estland in 2006 nog drie gouden medailles mee op de Winterspelen. Maar in 2010 was er slechts één keer zilver, dus om nou te stellen dat Estland een geweldige wintersportnatie is…

Hoe zit het met het nationale voetbalelftal?
Dat heeft zich sinds de onafhankelijkheid van het land in 1991 nog niet geplaatst voor een EK of WK. Vorig jaar maart stond Estland wel ineens op de 47ste plaats van de FIFA-ranking, maar inmiddels bivakkeren ze weer rond plek 85.

Deze kwalificatiereeks gaat het dan ook zeer treurig met Estland, het land staat voorlaatste in onze poule. Het is dat Andorra in dezelfde groep zit, anders waren er geen punten naar de Baltische staat gegaan. En uit de 2-0 en 1-0 blijkt dat Estland het zelfs tegen Andorra niet gemakkelijk had.

Nog bekenden?
Andres Oper (actief op Cyprus) en Ragnar Klavan (FC Augsburg) hebben in de subtop van de eredivisie gespeeld, Raio Piiroja was een blauwe maandag actief voor Vitesse. Overigens is Oper, de topscorer aller tijden met 38 doelpunten in 133 interlands, er niet bij, omdat hij herstelt van een zwaar auto-ongeluk. Begin juni werd hij als passagier in een taxi aangereden door een bus. Oper liep daarbij een ernstige schouderblessure op.

Tot voor kort was Arno Pijpers technisch directeur van Estland, maar hij is teruggegaan naar zijn andere oude liefde, Kazachstan.

Hoe zat het ook alweer met de heenwedstrijd?
Thuis werd het 3-0 voor Nederland. Goals – na rust pas, dat wel – door Rafael van der Vaart, Robin van Persie en Ruben Schaken.

Wordt het wel gezellig in Tallinn?
Het stadion kunnen we als ‘knus’ omschrijven. Er kunnen 9692 mensen in de A. Le Coq Arena. Dat is overigens de naam van een grote Estische bierbrouwerij. Wat gezelligheid betreft: het is uitstekend toeven in Talinn. Prachtige oude binnenstad (niet slopen aub, beste voetbalsupporter) en er zijn genoeg plekken waar je voor schappelijke prijzen een halve liter aan lokale pils kunt wegklokken. Maar de gouden tip is toch om ergens een fles of blik bier te halen en te genieten van het uitzicht op de Baltische Golf.

Mijn gekozen waardering € -

Geert Jan Hahn is journalist en slavist. Werkte, woonde en studeerde in Kiev, Sint-Petersburg en Warschau. Voltooide Slavic Literary Studies cum laude aan de UvA. Reist, schrijft en spreekt als Oostblogger voor landelijke media. Is daarnaast bekend van zijn taalvirtuoze zege bij het tv-spel Lingo en zijn columns over de favoriete sterfleeftijd van 27 jaar.

Geef een reactie