Zie je werknemer als je eigen kind

Afgelopen week is een onderzoek gepubliceerd over de opvoeding van Generatie Y en Z. Hierin werd geconcludeerd dat ouders blij zijn met de zelfstandigheid van hun kinderen.

Sterker nog, ouders ervaren zelfstandigheid als een positievere eigenschap dan bijvoorbeeld gehoorzaamheid. Dit klinkt bekend. Zo ben ik opgevoed, en zo zijn mijn vrienden opgevoed. Maar uit het onderzoek kwam ook naar voren dat diezelfde ouders vinden dat de kinderen van andere ouders wel gehoorzamer zouden moeten zijn.

Gehoorzamen

Exact hetzelfde vindt plaats op de werkvloer. Hier wordt namelijk ook geëist dat Generatie Y meer zou moeten gehoorzamen, het 'niet lullen, maar poetsen'  principe. En dat terwijl die managers tegen hun eigen kinderen verkondigen hoe belangrijk het is iets te doen wat je leuk vindt, oftewel 'Je kan alles worden, dus doe iets waar je passie ligt'.

Dit is zo ontzettend zonde. Er is namelijk een reden dat zij hun eigen kinderen op deze manier opgevoed hebben. Zelfstandigheid, passie, een betekenis hebben in het leven, maatschappelijk verantwoord zijn en innovatie en uitdaging zoeken. Allemaal elementen die sterk aanwezig zijn in Generatie Y, en dat door een groot deel te danken is aan onze ouders. In plaats van te vinden dat alleen de eigen kinderen zo mogen denken, moeten we juist stimuleren dat iedereen zo gaat denken. Dat zou de het bedrijfsleven en vooral de wereld een stuk beter en mooier maken!

Tekst: Itamar Sharon

Mijn gekozen waardering € -

Geef een reactie