Zuurkool met ‘Bommen Berend’ gehaktbal symboliseert veerkracht Groningers

"Bommen Berend" is op 28 augustus een jaarlijks terugkerend festival dat plaatsvindt in de stad Groningen. Het maakt deel uit van het rampjaar in 1672 toen Nederland van alle kanten werd aangevallen door Engeland, Frankrijk en de bisdommen Münster en Keulen. Bisschop Van Galen van Münster, bijgenaamd Bommen Berend meende dat Groningen aan hem toebehoorde en wilde met een leger van 24000 man de stad innemen. Als katholiek voelde hij zich geroepen de protestantse Groningers te bekeren.

De belegering duurde maar liefst twee maanden en eindigde op 28 augustus met het ontzet van de stad door Stadhouder-Koning Willem III. Ter ere van deze overwinning wordt sindsdien het ‘Bommen Berend’ festival georganiseerd. ‘Bommen Berend’ in Groningen heeft niet alleen historische betekenis, maar speelt ook een belangrijke rol in het culturele leven en toerisme van Groningen. Het brengt mensen samen om te vieren, te herdenken en te genieten van alles wat deze stad te bieden heeft.

Tijdens het festival worden er diverse activiteiten georganiseerd om zowel de geschiedenis als het heden van Groningen te vieren. Er is de traditionele paardenkeuring, kranslegging bij de buste van Carel von Rabenhaupt die als redder van Groningen wordt gezien, klokkenluiden op de Martinitoren, een historische stadswandeling, muzikale optredens, een Gronings Ontzet rede, activiteiten voor kinderen en een afsluiting met vuurwerk, die allemaal bijdragen aan een levendige en feestelijke sfeer.

Een ander hoogtepunt is ongetwijfeld de traditionele zuurkool met een al dan niet vegetarische ‘Bommen Berend’ gehaktbal. Deze ‘Groote Maaltijd’ symboliseert de eenheid en veerkracht van de inwoners van Groningen tijdens het beleg. De zuurkool representeert de moeilijke tijden waarin de stad verkeerde, terwijl de gehaktbal staat voor de kracht en vastberadenheid van haar inwoners.

De oorsprong van stamppot zuurkool gaat terug tot de Middeleeuwen, toen er al gebruik werd gemaakt van gefermenteerde kool in verschillende Europese landen. In Nederland begon het gebruik van zuurkool pas echt populair te worden tijdens de Gouden Eeuw, toen Nederland een belangrijke handelsnatie was.

Tijdens lange zeereizen werd er vaak zuurkool meegenomen als provisie voor de bemanning. Het fermentatieproces zorgde ervoor dat de kool lang houdbaar was en daardoor een ideale voedselbron op zee. Na verloop van tijd begonnen zeelieden zuurkool ook aan land te consumeren, waardoor het gerecht steeds meer bekendheid kreeg.

In de loop der jaren is stamppot zuurkool geëvolueerd en aangepast aan de smaakvoorkeuren van verschillende regio’s in Nederland. Traditioneel werd het gerecht gemaakt met aardappelen, zuurkool, spek en rookworst. Echter, tegenwoordig zijn er talloze variaties te vinden waarbij ingrediënten zoals appel, ui of kerrie worden toegevoegd om extra smaakdimensies aan het gerecht toe te voegen. Een interessante ontwikkeling is dat stamppot zuurkool tegenwoordig niet alleen in Nederland populair is, maar ook internationaal bekendheid heeft gekregen.

Stamppot zuurkool speelt een belangrijke rol in de Nederlandse cultuur en wordt vaak geassocieerd met gezelligheid en traditie. Het is een ‘comfort food’ waar veel Nederlanders herinneringen aan hebben. Bovendien heeft stamppot zuurkool ook gezondheidsvoordelen. Zuurkool is rijk aan vitamine C en vezels, en het fermentatieproces zorgt ervoor dat de kool probiotica bevat die goed zijn voor de darmgezondheid. Het gerecht is niet alleen smaakvol, maar ook voedzaam.

 

Mijn gekozen waardering € -