Is Nederland een dictatuur aan het worden?

Vooral in deze periode van COVID-19 en de bijhorende beperkende maatregelen, hoor je sommige groepen mensen steeds meer zeggen dat Nederland een dictatuur aan het worden is en vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog en Hitler worden makkelijk getrokken. Is dat terecht?

Het soort mensen dat dit roept noemt zichzelf ‘strijders’ en vinden dat iedere Nederlander hetzelfde zou moeten doen als zij doen, dus opkomen voor onze (lees: hun individuele) vrijheid. Men spreekt niet meer van een kabinetsbeleid maar van een ‘regime’. Gemakshalve vergeten ze even dat onze Nederlandse verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog daadwerkelijk het leven lieten voor onze vrijheid. Benieuwd hoe ver deze hedendaagse zelfbenoemde ‘vrijheidsstrijders’ willen gaan.

Willem Engel: “Trots op alle Nederlanders die opkomen voor vrijheid. Verzet je tegen leugens en onderdrukking! Blijf in liefde, de politie is bijna om, film ze wel maar provoceer ze niet, zij willen dit ook niet, roep ze op om aan te sluiten. Het regime zal vallen.”

Ondanks dat we dus volgens eerder beschreven groep mensen in een ‘dictatuur’ leven of in een ’totalitair regime’, mogen zij nog steeds hun stem laten horen. Ze mogen hun kritische mening laten lezen op social media, ze mogen zich organiseren en ze mogen samenkomen om te demonstreren tegen het regime en hun geluid laten horen. En dat zonder voor hun kop te worden geschoten of voorgoed opgeborgen te worden in een kerker met of zonder marteling.

Dit soort mensen heeft het idee dat iedereen in Nederland het met hun eens is (moet zijn) maar niet durft op te komen voor hun persoonlijke vrijheid. Diegenen die het niet eens zijn met deze groep, dat zijn de aanhangers van de dictatuur, diegenen die ‘Rutte in zijn kont kruipen’, dus de ‘NSB-ers’. Je bent voor of je bent tegen, een middenweg bestaat niet.

Verkiezingen

In maart 2021 mogen alle volwassen Nederlanders naar de stembus en het ’totalitaire beleid’ wegstemmen. De vraag is wat je er voor in de plaats krijgt, maar alles is beter dan Rutte en consorten, toch? Misschien wordt Geert Wilders wel de nieuwe premier en gooit hij meteen alle grenzen dicht en wordt de islam in Nederland verboden. Dat zou pas dictatuur zijn, als Wilders dat in zijn eentje als premier mocht beslissen door de Tweede Kamer buiten spel te zetten. Misschien wordt Thierry Baudet van FvD wel de volgende minister-president die Nederland uit de verschrikkelijke EU haalt en alleen maar klassieke muziek propageert op radio en tv.

Toch wel vreemd dat je in een totalitair regime mag stemmen. Zal ook wel fake zijn. De vraag blijft of je ook deze verkiezingen weer de gemiddelde PVV’er en FvD-stemmer van de bank krijgt om te gaan stemmen voor de zo broodnodige verandering in Nederland, want wat is het hier toch slecht.

Meten is weten

Als we kijken naar de democratie index van The Economist doet Nederland het niet slecht. We staan op een 11e plaats. Alleen de Scandinavische landen hebben blijkbaar iets wat hen meer democratisch maakt dan Nederland, zoals politieke betrokkenheid en pluralisme. Maar als we aan de andere kant van de lijn kijken, is het leven in Nederland een stuk beter en meer democratisch dan bijvoorbeeld in Syrië, Noord-Korea of Congo-Kinshasa. Deze informatie is uit 2018, dus zullen we pas de laatste twee jaar een dictatuur zijn geworden.

Toch hebben we in Nederland systemen die ervoor zorgen dat onze democratie gewaarborgd blijft en onschuldige burgers worden beschermd. Onze minister-president Mark Rutte (‘de dictator’) verwoordt dit netjes in zijn inleidend statement tijdens de persconferentie op 18 december 2020 naar aanleiding van het parlementaire ondervragingscommissie kinderopvangtoeslag: “…onschuldige mensen zijn in de knel gekomen, en daar kunnen we ons alleen maar voor schamen. De rechtstaat moet de burger beschermen tegen de almacht van de staat en dat is hier misgegaan. Let op: ‘de dictator’ bekent schuld.

Maatregelen

Dat de horeca dicht moest is verschrikkelijk, en nu nog een lockdown voor wat betreft de winkels. En ja, er zullen honderden ondernemers failliet gaan, maar gelukkig heeft Nederland een goed sociaal vangnet. ZZP’ers en mkb’ers kunnen aanspraak maken op hulp van de overheid. Wat denk je dat men in Noord-Korea had gedaan of in welke andere dictatuur dan ook?

Dat we na de vaccinatie waarschijnlijk nog steeds een mondkapje moeten dragen is omdat er pas groepsimmuniteit wordt bereikt bij ca. 60% tot 70% gevaccineerden. Groepsimmuniteit kan ook op een natuurlijke wijze zich voltrekken, maar daar komen dan wel heel veel mensen door te overlijden. Veel voorkomend probleem is dat mensen vaak alleen maar een pakkende kop lezen en nooit hele artikel. Het vaccin stopt de verspreiding van het coronavirus mogelijk niet, maar slechts de ziekte bij de meeste besmette mensen.

Ondanks de nieuwe, aangescherpte maatregelen, die voor sommigen voelen als een strop om de nek, kunnen we nog steeds lekker buiten wandelen en sporten in de open lucht. We kunnen spullen online kopen, want de groothandelscentra werken gewoon door. We kunnen nog steeds zelf naar de supermarkt, ieder moment van de dag, om ons eigen voedsel inkopen. De echte pessimist ziet dit slechts als een pleistertje op een enorme gapende wond, maar als je er alleen maar pessimistisch in wilt staan, dan is inderdaad iedere maatregel er een te veel.

En daarmee zeg ik niet dat er geen slechte keuzes zijn gemaakt door onze volksvertegenwoordigers. Mensen komen in financiële problemen, raken hun baan kwijt of hebben last van eenzaamheid. Er zijn keuzes gemaakt op basis van voortschrijdend inzicht, en dat is altijd moeilijk te behappen, immers wordt er gaandeweg bijgeleerd. De regering neemt nu ad hoc besluiten en dat is volgens de noodwet toegestaan. Later worden die besluiten geëvalueerd door de Tweede Kamer. Dat is vreemd en lijkt de wereld op z’n kop. Maar gelet op het feit hoe stroperig onze ambtenarij werkt en we leven in het land dat polderen heeft uitgevonden, kan ik me er wel wat bij voorstellen en bevordert dit de snelheid van die enorme besluitvormingsmachine. Niet lullen maar poetsen.

Vaccinatie: drang of dwang?

Om meteen maar de koe bij de horens te pakken. Vaccineren, verplicht of bijna verplicht? Stel je zelf eerste eens de vraag: gaat het bij vaccineren om ‘ik’ of om ‘ons Nederlanders’? Vijf jaar op een rij is het vaccinatiegehalte in Nederland aan het stijgen volgens bericht van het RIVM. Van de kinderen geboren in 2017 heeft 90,8 procent volledig deelgenomen aan het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). De overheid is grondwettelijk verplicht om voor de gezondheid van de burgers te zorgen en kan ook in het geval van COVID-19 niet anders dan te zorgen voor een vaccin. En dat er dan drang of dwang wordt toegepast omdat er meer mensen zullen sterven bij een natuurlijk verloop om te komen tot groepsimmuniteit, tja, dat is een keuze. “Aha, het RIVM, ja maar dat wordt betaald door de overheid, dus onbetrouwbaar.” Tja, en zo sla je iedere discussie plat.

Meeste gehoorde en gelezen argument om niet te vaccineren is dat het vaccin in een te korte tijd is ontwikkeld. Ooit eraan gedacht dat de snelheid waar het ontwikkelen nu mee gepaard gaat, er is omdat er simpelweg voldoende geld is? Voor wetenschappers is het altijd zoeken naar fondsen en middelen om wat te kunnen doen en dat kost enorm veel tijd. Nu krijgen ze het op een presenteerblaadje aangereikt. Een berg geld toegeschoven door overheden verspreid over de hele wereld: toe maar. Zou dat ook niet deels helpen voor wat betreft het tempo van de ontwikkeling? 1,8 miljard euro voor ontwikkeling exclusief productie en verspreiding.

Normaliter duurt het tien tot vijftien jaar voor een vaccin van a tot z is ontwikkelt en klaar is voor gebruik. Dat er nu al tientallen coronavaccins worden ontwikkeld tegen corona is simpelweg mogelijk omdat in januari van dit jaar al het genoom bekend was. Bedrijven hebben hun data gedeeld via open access met andere bedrijven en wetenschappers wereldwijd. Zelfs intellectueel eigendom is via de Medicines Patent Pool (MPP) gedeeld door bedrijven en instellingen zodat producenten in ontwikkelingslanden goedkoop geneesmiddelen kunnen namaken, ook als deze patentbescherming hebben.

En als dat dan nog niet overtuigend genoeg is of niet wordt gesnapt, gaan we over naar argument nummer twee, de bijwerkingen. Over de bijwerkingen kan ik alleen maar schrijven dat wat ik in een eerder stuk schreef. Zijn er bijwerkingen of gaat er zelfs iemand dood aan de bijwerkingen van een vaccin, dan gaan er miljoenen verder. Dat zal ook het geval zijn bij deze vaccinatie ronde in Nederland. Het grotere plaatje is toch echt belangrijker dan het individu.

Politiek makkelijk scoren

Het is in deze tijd makkelijk scoren voor politieke partijen als Forum voor Democratie (FvD) en de PVV. Het is zo makkelijk om met een vinger te wijzen naar het beleid van het Kabinet en een zogenaamde stem te geven aan het wanhopige en ongeruste deel van de bevolking. Wybren van Haga (FvD) doet dit bijvoorbeeld op meesterlijke wijze. Hij zet mondkapjesdragers weg ‘als mensen die willen laten zien dat ze deugen, maar weten dat het niet werkt’. Kies je ervoor om de stem te zijn van een bepaalde groep, haal je een ander door het slijk. Over de rug van bezorgde burgers stemmen proberen te incasseren door mee te gaan in de waan van de dag. De vinger achteraf op de zere plek leggen is altijd makkelijk, komen met oplossingen die een ieder welgevallen, dat is juist het probleem. Kies je voor het een, benadeel je het ander. Zo is het altijd al geweest.

Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Mijn gekozen waardering € -

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van de boeken: 'Bevingen' (2015), 'Kanker krijg je niet alleen' (2019), 'Het Groninger Forum, draak of icoon?'(2020) en 'Muaythai in vogelvlucht' (2020). Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen, Beijumkrant, Gazet van het Noorden, Nieuws Oss en Nieuws uit Nijmegen. Was hoofd- eindredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017 en in 2018 hoofdredacteur van de Gazet van het Noorden. Schrijft momenteel voor o.a. VechtsportInfo en Reporters Online. Doet naast journalistiek werk ook communicatie werkzaamheden voor Muaythai Organisatie Nederland. Is lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).