Bier met alcohol en cafeïne

Beste nieuwe brouwerij van Nederland, die prijs heeft brouwerij Rooie Dop uit Utrecht binnen. De brouwers zijn apetrots.

Utrecht is een bierstad, eeuwen terug waren de werven langs de Oudegracht echte bierkaaien. Eeuwen is het weggeweest, maar het bier is bezig met een opmars met brouwers als Duits & Lauret, Brouwerij Maximus en Rooie Dop. Voor de brouwers van Rooie Dop is het echt een uit de hand gelopen hobby, zegt brouwer Mark Strooker.

De naam komt van het moment dat hij met zijn collega’s Jos Duker en Cees Weeterings bierdoppen ging uitzoeken. De rode dop was het mooist en dat werd de naam. Zonder de. Cees Weeterings, die vanwege een ander bedrijf, gestopt is met Rooie Dop: ”Bij Facebook ging het ook pas hard lopen toen ze The weghaalden.”

20.000 liter bier

En lopen doet het bij Rooie Dop. 20.000 liter hebben Mark Strooker en collega Jos Duker gebrouwen, verkocht in 17 Europese landen. Mark Strooker: “Wat ik heel leuk vind is dat we zelfs via Brewdog, de brouwer van o.a. Brewdog Punk IPA bier hebben verkocht in Schotland en Engeland.”

Bier met koffie

De eerste bieren waren twee soorten, een India Pale Ale (IPA), een fruitig, bitter bier en een imperial oatmeal stout, een zwaar, vol, donker bier met mokka en havermout in de smaak.  

Met de IPA en met de stout sloten de heren vorig jaar aan bij een trend. Want steeds meer Nederlandse microbrouwerijen maken het uit Amerika overgewaaide brouwsel IPA. Maar Rooie Dop maakt meer. The Daily Grind is een bier met gemalen koffie, gemalen en warm bezorgd door  koffiebrander Wijs & Zonen uit Amsterdam. De koffie is er weer uit gefilterd, maar het bier bevat wel zowel alcohol als cafeïne.

De Utrecht Strong Ale van 9,1 procent alcohol is een hommage aan Utrecht en ook de Double Oatmeal Stout Bourbon Barrel Aged is een kanon. Het bier telt 9,6 procent en heeft gerijpt in drie bourbon vaten. Voor de experts: dat zijn de vaten Wild Turkey, Sandalwood en Buffalo Trace. Strooker: “Het bier smaakt naar mokka en havermout, heeft 9,6 procent alcohol en een heerlijk toets van bourbon in het aroma en de smaak.”

Rooie Dop zit in een werfkelder aan de Oudegracht. De brouwerij telt 5 bij 5 meter en de rest van de ruimte wordt gedeeld met een studioruimte waar bands oefenen. De brouwketel is iets groter dan een ruime frituurpan: dat is de pan waarmee ze onderzoek doen.  Brouwen doen ze bij Brouwerij de Molen in Bodegraven. En ze verkopen het bier ook via het distributienetwerk van De Molen.

Er is veel meer verkocht dan Strooker en Duker durfden te dromen. Bang dat ze hun bier niet verkopen, zijn ze niet. De markt voor speciaalbier is groot genoeg. In drie jaar tijd is de markt in Nederland gestegen van 100 naar 125 miljoen euro, meldden de horecavakbladen vorig jaar op gezag van brouwerij Duvel Moortgat. Daarom is er ruimte voor de brouwerij in Utrecht, zeggen de brouwers van Rooie Dop. De provincie kent er in totaal dertien, waarvan er twee een slapend bestaan leiden. Een pluim hebben ze binnen. De site RateBeer.com, met reviews van bierdrinkers, kende de heren de titel Best New Brewery van Nederland toe. Mark Strooker: “Die kun je maar een keer winnen.”

Rooie Dop proud microbrewery

The Dutch microbrewery Rooie Dop is enormously proud: the brewery was awarded the certificate of Best New Brewery of The Netherlands, by RateBeer.com, based upon reviews from beer drinkers. The brewery started last year on a very small scale, but managed to sell 20.000 litres of beer, mainly IPA and stout. Now they also brew The Daily Grind, a beer with coffee, Utrecht Strong Ale and a beer aged in bourbon barrels from Wild Turkey, Sandalwood en Buffalo Trace bourbons.

Copyright Trommel Media

Follow DNP Utrecht on twitter and facebook

Mijn gekozen waardering € -

Politiek beschouwer en analist. Werkzaam als zelfstandig journalist met uitgebreide kennis over de EU en stedelijk bestuur en de actuele vraagstukken die daar spelen, op het gebied van onderwijs, arbeidsverhoudingen, en identiteit.

Geef een reactie