Concurrentiekracht Utrecht best EU, Nederland zakt

De provincie Utrecht is volgens de Europese Commissie voor de tweede keer op rij de meest competitieve regio van Europa. Dit betekent dat Utrecht de grootste concurrentiekracht heeft, net als in 2010. Oost-Nederland doet het beduidend slechter maar staat met sommige gebieden nog wel in de top-20. Nederland als geheel is gezakt van plaats 1 naar plaats 2.

Nederlandse regio’s die het naast Utrecht ook goed doen zijn de regio Amsterdam (Flevoland en Noord-Holland) op de zesde plek en de provincie Zuid-Holland op de tiende plek. Oost-Nederland, Groningen, Drenthe  en Limburg komen er iets slechter vanaf, Friesland heeft de minste concurrentiekracht in Nederland met een 57e plek.

Europa

Het beste doen regio’s in Nederland, Engeland en Duitsland, Finland en Denemarken het. Verder scoren Praag, Madrid en Wenen goed. Onderaan – het zal u niet verbazen – bungelen regio’s in Griekenland, Bulgarije en Roemenië

De commissie heeft gekeken naar 73 indicatoren, in drie pijlers, waarvan de eerste de basispijler is, met indicatoren over de kwaliteit van instituties, gezondheid en de basisopleiding. De tweede is de efficiencypijler over de implementatie van leven lang lerenprogramma’s, de efficiency van de arbeidsmarkt. De derde pijler meet de innovatie.

Meten niet altijd weten

Natuurlijk zijn indicatoren en indexen altijd generalisaties van de werkelijkheid – meten is immers niet altijd weten. Met andere woorden, als je naar minder zaken kijkt en wat dieper gaat loeren onder de motorkap, dan zie je wellicht andere zaken dan wat deze indicatoren zeggen. Maar in dit onderzoek zijn verschillende delen van Europa wel gewogen om te zorgen dat de beste regio’s er niet nog beter af zouden komen dan ze al doen.

Verder zijn wat regio’s zoals Amsterdam verbonden met hun omgeving – bijvoorbeeld Flevoland, waardoor de omgeving meeprofiteert van de stad en de stad ook wat minder ontwikkelde gebieden als last krijgt. Met andere woorden: de onderzoekers hebben hun best gedaan het weinig roskleurig te maken.

Utrecht opgetogen

De Utrechtse gedeputeerde economie Remco van Lunteren is opgetogen dat Utrecht het alweer goed doet. ‘Een geweldige erkenning van de positie die Utrecht inneemt in Europees perspectief! En nu weer hard aan de slag om die positie met onze Economic Board Utrecht te verzilveren en verder uit te bouwen.’

Die Economic Board Utrecht waarin bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden sinds 2012 samenwerken,  is opgericht om de economie van Utrecht verder te brengen. In Utrecht werken in de Economic Board Utrecht (EBU). De eindversie van de EU Regional Competitiveness Index, RCI 2013 zal in september verschijnen.

Mijn gekozen waardering € -

Politiek beschouwer en analist. Werkzaam als zelfstandig journalist met uitgebreide kennis over de EU en stedelijk bestuur en de actuele vraagstukken die daar spelen, op het gebied van onderwijs, arbeidsverhoudingen, en identiteit.

Geef een reactie