De Burka Basics van Peter de Wit

Cartoontekenaar Peter de Wit werd bekend met zijn strips over Sigmund, de cynische psychiater. Maar ook de Burka Babes met hun onvermijdelijke Dirk-tas en actuele, snedige bespiegelingen op de multiculturele samenleving zijn inmiddels niet meer weg te denken. Exclusieve voorpublicatie uit de nieuwe bundel 'Burka Basics'.

De burka babes van cartoontekenaar Peter de Wit slaan zich, van top tot teen bedekt, met humor en relativering door het leven. Nooit een bad hair day – dat is toch ook wat waard. En zit echte schoonheid niet vanbinnen?

Op donderdag 9 oktober verschijnt de nieuwe bundel ‘Burka Basics’ van Peter de Wit, de opvolger van ‘Burka Babes’ (2007) en ‘Polderburka’s’ (2010). Weer een hele bundel vol met zijn onsterfelijke burka-vrouwen met Dirk-tas en ongezouten uitspraken en meningen over de wereld van vandaag. De Wit prikkelt, daagt uit, zet aan het denken.

Peter de Wit (1958) is al ruim dertig jaar cartoonist en vormt met Hanco Kolk een creatief duo. Op zijn veertiende besloot hij striptekenaar te worden, en na de middelbare school verschenen zijn tekeningen al in stripbladen als ‘Eppo’ en opvolger ‘Sjosji’.

Het meest bekend werd hij met zijn creatie Dokter Sigmund, de cynische, niet op zijn mondje gevallen psychiater, die iedereen gek of gezond weet te verklaren, afhankelijk van hoe zijn pet staat. Al sinds 1994 een dagelijkse vaste gast in ‘De Volkskrant’ – er zijn inmiddels al dertig boeken verschenen over de kleine therapeuteraar. Maar sinds de Burka Babes in 2007 hun opwachting maakten, wordt de kleine mopperaar steeds vaker uit zijn eigen strip verstoten. En ze maken niet alleen in eigen land furore; ‘Burka Babes’ is inmiddels verschenen in het Frans, Spaans, Engels, Tsjechisch en Italiaans.

Mijn gekozen waardering € -