FAUDA, een keiharde Netflixserie over het conflict tussen Israël en Palestina.

De Netflixserie Fauda, dat "Chaos’" betekent in het Arabisch, geeft de kijker inzicht in het hartverscheurende Israëlisch-Palestijnse conflict vanuit de ogen van de lokale bevolking. Maker Avi Issacharoff werd geïnspireerd door zijn eigen ervaringen als undercoveragent.

Fauda speelt zich af in de Gazastrook waar Israëlische undercover agenten infiltreren in de Hamasbeweging. De serie is niet alleen super spannend, je krijgt ook begrip voor de drijfveren van beide partijen.

Zowel de Israëlische undercoveragenten als de Palestijnse strijders worden neerzet als mensen van vlees en bloed, met gezinnen, kinderen, dromen en frustraties. Moedige acties worden afgewisseld met momenten van twijfel, keiharde martelingen, zelfmoord-bomaanslagen en hartverscheurende blunders. Dit is geen serie voor teerhartigen…

Een stukje achtergrond. Het Palestijns/Arabisch-Israëlisch conflict speelt sinds de vlak na de Tweede Wereldoorlog, toen de staat Israël werd opgericht. De Verenigde Naties besloot dat er een land voor de Joden moest komen. Dit werd Israël in het Midden-Oosten.

De VN splitsten het gebied op in een Palestijns gebied en een Israëlisch gebied. De Joden kregen 57 procent van het land en de Palestijnen 43 procent. De Palestijnen stonden hier niet achter omdat ze een grotere bevolking hadden dan Israël. De claim op land – en met name de stad Jerusalem – leidt al meer dan vijftig jaar tot extreme conflicten.

De heftigste was in 1967 toen Israël uiteindelijk meer Palestijns gebied in handen kreeg. Sindsdien heeft Israël een grensmuur gebouwd dwars door Palestijns gebied. Hamas is een zelfstandige activistische groepering die opkomt voor de Palestijnse belangen. Hamas staat bekend om het gebruik van zelfmoord-bom-aanslagen. Onlangs waren er weer conflicten in de Gazastrook.

In Israël ontving de serie veel lof van recensenten en kijkers voor het realistische scenario, het sterke acteerwerk, het gebruik van de Arabische taal én het feit dat de Hamasleden niet worden neergezet als gewetenloze terroristen maar als mensen van vlees en bloed.

Vanuit Palestina werd opgeroepen tot een boycot van Netflix: Fauda zou de gevolgen van de bezetting bagatelliseren en romantiseren. De boycotoproep had uiteindelijk het tegenovergestelde effect: de media aandacht zorgde er volgens de makers voor dat steeds meer Palestijnen naar Fauda gingen kijken…

Feit blijft dat het moeilijk is om een ingewikkeld en uitzichtloos conflict zoals het Israëlisch-Palestijnse genuanceerd en van twee kanten in beeld brengen, is lastig. Vrienden van Israël vinden al snel dat de Palestijnen te positief worden neergezet, voorstanders van de Palestijnse zaak vinden dat er te weinig oog is voor hun positie.

Deze serie doet een poging om beide kanten menselijk neer te zetten. Hierdoor geeft Fauda inzicht in de complexiteit van het conflict. Het gaat over oorlog, over religie, over relaties en over cultuurverschil.  Van de onvoorwaardelijke familiebanden in de Arabische cultuur tot de broederlijke warmte tussen Israëliërs.

Dat er ook kritiek op de serie is, was onvermijdelijk. In een interview met het Parool zei Avi Issacharoff dit erover: ‘Verwijten dat wij de negatieve kanten van de bezetting onderbelichten, zijn onzin. Maar ik moet toegeven dat het een Israëlische serie is en dat wij houden van de staat Israël.’

Fauda heeft 3 seizoenen en is nu te zien op Netflix.

Beeld: filmstill serie 2

Mijn gekozen waardering € -

De artikelen van Anne verschenen eerder in tijdschriften en kranten waaronder Fabulous Mama, Viva, Margriet, Linda en NRC Next. Anne is cultureel antropoloog en eigenaar van Uitgeverij 11