Feest der democratie in de Jordaan

Het Claverhuis aan de Elandsgracht puilt uit: tientallen mensen wachten om te kunnen stemmen en in Amsterdam Centrum is dat een waar feest der democratie. Die Amsterdammers stemmen niet alleen voor de raad en de bestuurscommissie in het stadsdeel, maar ook voor het referendum Elandsgracht.

En dat toont gelijk het referendumdilemma aan: in hoeverre moeten mensen kunnen meepraten. In Amsterdam mag het hele stadsdeel meepraten over de inrichting van een straat waar vooral de buurt – omwonenden en bedrijven – met de gevolgen te maken krijgt.

Steekhoudend

Toch mag je ook meepraten als je bijvoorbeeld in de Nieuwmarktbuurt woont, kilometers verderop,  en bewoners doen dat daar ook. Voorzitter Govert Ramsteijn van het stembureau in wooncentrum Flesseman van ouderen aan de Nieuwmarkt zegt dat veel mensen daar voor alle drie de stembussen gaan. En een stemmer: ‘Ik woon er niet dichtbij maar ik vind de argumenten van de bestuurscommissie steekhoudend. Ik wil minder autoverkeer en bredere stoepen. En behoud van het tranformatorhuisje vind ik verkeerde nostalgie. Ik zou ook voor dat referendum hebben gestemd als het  niet gelijk met de raadsverkiezingen was gehouden.’

En dat is precies wat het stadsdeel belooft: de Elandsgracht  krijgt een nieuw ingericht Johnny Jordaanplein aan het eind aan de Prinsengracht, het transformatorhuisje gaat tot treurnis van de buurt weg en de 180 parkeerplaatsen van de buurtbewoners in het middendeel  gaan ook weg. De bewoners moeten hun auto in de parkeergarage aan de Marnixstraat stallen.

Vrees buurt

De buurt vreest de hoge parkeerkosten en is nog banger dat de Elandsgracht het tiende straatje wordt ma de negen straatjes. Ze zijn bang dat dat ten koste gaat van de buurtwinkels en dat er vooral op toeristen gerichte winkels komen. Al met al reden genoeg voor bewoners – voor- en tegenstanders – om massaal de stembus op te zoeken.

Uitpuilend stembureau

Tegen uur uur of vijf puilt het Claverhuis uit met wachtenden tot op de straat. Zo ziet Ronald Plasterk het graag, zou je zeggen. Yolanda Groen, de voorzitter van het stembureau in het Claverhuis aan de Elandsgracht laat weten dat er tegen 17 uur 750 mensen hebben gestemd voor de raad en ruim 650 voor het referendum. Daarbij zij aangetekend dat niet alle stemmers voor het referendum mogen stemmen omdat ze bijvoorbeeld in een ander stadsdeel wonen.

Voorlopig lijkt de angst voor een lage opkomst overigens vooral een angst. In de loop van de middag meldt de NOS dezelfde opkomst als in 2010 en ook in een paar Amsterdamse stembureaus zeggen de mensen dat het de opkomst hetzelfde lijkt als in 2010 en toen was het 54 procent. Uit peilingen kwam voor de verkiezingen een schatting van 43 procent als opkomstpercentage.

Nieuw West

In Nieuw West hebben tegen 16 uur 400 mensen hun stem uitgebracht in de school aan de Cycladenlaan. Voorzitter G. Cardogan van een van de twee bureaus in de school laat dat weten. In de middag is het heel stil. Stilte voor de storm, noemen ze dat in Nieuw West. De voorzitter van het andere stembureau in de school: 99,9 procent van de mensen is aan het werk. In de avond wordt dus de grote drukte verwacht.. Problemen zoals in Zuidoost waar niet iedereen het Nederlands machtig is, kennen ze in Nieuw West niet, laten de stembureauleden weten.

Mijn gekozen waardering € -

Politiek beschouwer en analist. Werkzaam als zelfstandig journalist met uitgebreide kennis over de EU en stedelijk bestuur en de actuele vraagstukken die daar spelen, op het gebied van onderwijs, arbeidsverhoudingen, en identiteit.