Geaardheid speelt in Utrechts loopfeest geen rol

Het aantal éénpersoonshuishoudens zit nog steeds in de lift, maakte het CBS afgelopen week bekend. En happy of niet: singles kunnen in Utrecht meedoen aan de Single Run. Geen wedstrijd want er is geen tijdwaarneming. Na afloop worden de stijve spieren losgemaakt met een feest.

En in Utrecht is dat niet alleen voor hetero’s, maar ook voor homo’s en lesbiënnes, laat de organisatie weten. Waar in Nederland discussie woedt of voetballers wel of niet uit de kast moeten komen en waar in Rusland de atlete Isinbajeva vindt dat mensen zich aan de (anti-homo)wet moeten houden: gediscrimineerd wordt er in Utrecht niet.

Britt Verstegen, een van de organisatoren. “Ik vraag me wel af of er veel homo’s komen. Het is een evenement waar seksuele geaardheid geen rol speelt. Het is wel een uitgelezen kans voor hardlopende singles om andere mensen te leren kennen of om elkaar te ontmoeten in een echte speeddate. Of om een hardloopmaatje te vinden.”

Idee Single Run kwam op tijdens Singelloop

Ze kwam op het idee met haar hardloopmaat Marja Hoogendoorn. Als voorbereiding op de marathon van Rotterdam renden ze – toen beiden single –  ook de Singelloop over de Domstedelijke singels. “Waarop Marja zei: waarom houden we geen single-loop.” Met als gevolg dat er al meer dan 160 aanmeldingen zijn  voor de Single Run van 30 augustus. Aanmelden kan via de website single-run.nl.

Hardloopwereld wat conservatief

Meer mag dat wel worden, meent Verstegen. Maar de hardloopwereld is wat conservatief, vermoedt ze. “Daar lopen mensen niet te koop met hun single-status. Ik werk ook in de culturele sector en daar is dat heel anders.”

Single

Het idee houdt de Utrechters wel bezig, want reacties krijgt Verstegen genoeg en vooral het element single speelt daarin een rol. Mensen in haar kennissenkring wimpelen deelname soms af met de opmerking “ik kan helaas niet meedoen want ik ben niet single. Ze zeggen niet dat ze niet kunnen hardlopen. Kennelijk is het belangrijker om het beeld van single zijn te ontkrachten dan het beeld van hardloper.”

En hoewel er aan de poort niet wordt gecontroleerd of iemand single is, lijkt dat zichzelf uit te selecteren. “Want mensen zeggen regelmatig dat ze niet mogen van hun partner.”

Speeddate

Er is ook ruimte voor speeddaten. Dat kan bijvoorbeeld in de flirtstop, een rustplaats langs het parcours waar deelnemers elkaar onder het genot van een drankje even iets beter kunnen bekijken dan in het snelle voorbijgaan. Langs de route klinkt (live-)muziek om de deelnemers moed er in te blazen of trommelen. Het rondje kan één of twee keer worden gelopen, ruim 5 of ruim 10 km.

Stijve spieren losmaken

Na de tocht is er een afterparty om stijve spieren weer los te maken met een dj en danswerk. En er worden prijzen uitgereikt. In ieder geval krijgen de best geklede mannelijke en vrouwelijke sporters een prijs en verder zijn er prijzen voor stellen, zoals een etentje en een dag cabriolet rijden. Wat de stellen daarvoor moeten doen, wordt later besloten. Aanmelden kan trouwens nog.

Mijn gekozen waardering € -

Politiek beschouwer en analist. Werkzaam als zelfstandig journalist met uitgebreide kennis over de EU en stedelijk bestuur en de actuele vraagstukken die daar spelen, op het gebied van onderwijs, arbeidsverhoudingen, en identiteit.

Geef een reactie