Het edelhert komt naar Brabant. Niet alleen omdat dat goed is voor de natuur. Het edelhert is ook een uithangbord en dat levert bekendheid, geld en draagvlak op.

STEUN RO

Uiteraard is het edelhert goed voor het ecosysteem in het Brabantse natuurgebied Het Groene Woud, tussen Tilburg, Den Bosch en Eindhoven. Zijn gewei, hoeven en bek zijn een natuurlijke snoeischaar, waarmee hij zorgt voor een halfopen terrein, zonder dat de mens hoeft in te grijpen. Dit voorjaar wordt een groep van maximaal vijftien herten uitgezet in een deel van het woud. Dieren als de ransuil, de das, de vos en de levendbarende hagedis profiteren.

Geen enkele andere diersoort oefent zoveel aantrekkingskracht uit

Maar dat majestueuze edelhert is ook ‘een marketingkanon’ – in de woorden van Rob Janmaat, directeur van communicatiebureau De Lynx. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in communicatie over natuur en landschap. ‘Geen enkele andere diersoort in Nederland oefent zoveel aantrekkingskracht uit’, zegt Janmaat. ‘Kijk naar al die mensen die jaarlijks naar de burlende herten op de Hoge Veluwe gaan.’ Het hert zal goed zijn voor het imago van de Brabantse natuur, denkt hij. ‘Je denkt nu bij Brabant toch het eerst aan de veehouderij.’

Mooi verhaal

Marten van de Wier is zelfstandig journalist en communicatieprofessional. Hij heeft speciale aandacht voor duurzaamheid, natuur en onderwijs, en is daarnaast specialist Zuid-Nederland.